Mikortól érdemes bevezetni büntető sarkot? Hogyan, milyen vállt be nálatok?
Nálunk sosem volt büntetősarok - most 7 és 9 évesek. Nekünk egy gondolkodó hely van, ahová le kellett/kell ülni, és akkor állhat fel, ha sikeresen kigondolta, hogy mit csinált rosszul, mit kellett volna csinálnia, és legközelebb hogyan fog viselkedni hasonló szituációban. Ma már alig használjuk, kb 3 éves koruk körül kezdtük el használni. A fotel/szék mindig máshol van, és mindig másik fotel vagy szék, attól függ, melyik helyiségben vagyunk. Igy nincs igazán kinevezve, melyik a gondolkodo-hely, igy nem fordulhat elő, hogy ha vendégek vannak, akkor a vendég van a gondolkodo-helyen.
A mondat úgy szólt mindig, hogy na akkor most ide (körülöttem valahol) ülj le, és gondolkozz el egy kicsit. És akkor állhatsz fel, ha el tudod mondani, hogy ......... a helyzetnek megfelelő szöveg. Nem érezték kirekesztve magukat, nem érezték hogy most éppen utáljuk, de pontosan tudták, hogy rosszat csináltak, és ki kell gondolni, hogy mit kell másképp csinálni, hogy ne történjen meg legközelebb. Viszont tudták, hogy rajtuk múlik a "gondolkodás" hossza-ideje. Egyúttal mintegy "programozódtak" a helyes viselkedésre.
Érdekes, hogy a nagyobbik már jön haza azzal a suliból, hogy "anya, X.Y. olyan buta, ahelyett hogy verekedne/hisztizne/kiabálna/akármi, meg is lehetne ezt beszélni, nem?"
Szerintem is kb 3 éves kortól érdemes, de ez attól is függ, hogy milyen a gyereked, meg hogy mennyire csinál rosszaságokat. Ha nem vészes, alapvetően egy jó gyerek és meg lehet vele beszélni a dolgokat, akkor szerintem felesleges. Ha durvább rosszaságokat csinál, akkor be lehet vezetni.
2 éves kor alatt semmiképp.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!