Meddig kell a babáknál használni a légzésfigyelőt?
Ha nem volt a családban bölcsőhalál, akkor nem kell semeddig.
Amúgy általában én is azt olvastam, hogy kb 6 hónapig.
1 éves korig javasolják, de 6 hónapos korig a "leggyakoribb", vagyis 2-4 hónapos kor között.
Az pedig hülyeség, hogy ha nem volt a családban, akkor nem "kell". Mert igen, ha egy adott baba testvére bölcsőhalálban halt meg, akkor kifejezetten javasolják a légzésfigyelőt, mert rizikócsoportba tartozhat, de ez nem feltételezi azt, hogy az elsőszülött, aki ténylegesen meghalt, annak a családjában korábban előfordult. Annyira ritka hála a jó égnek, hogy azért nem biztos, hogy a felmenők között tud az illető róla...meg egyébként is. Persze, hogy nem KELL, de ha az ember megteheti és nyugodtabb vele, miért ne, hiszen életet menthet!
Mi 1 éves korig használtuk!
Nekem ugyan nincs még gyerekem, de biztos, hogy fogok majd venni, ha lesz. Több eset is volt a családi és baráti körben, ami erre motivál. Egyik gyerek családjában sem volt légzésgond. Egyik rokon fél éves korában visszanyelte a nyelvét éjjel, ha nem sípol a figyelő, akkor a szülők szépen tovább aludtak volna, nem is vették volna észre. Unokaöcsémnél 3-6 hós kora között kéthetente besípolt, azt hitték, hogy rossz a gép, több orvos vizsgálta, a végén több éjszakát alvásklinikán töltöttek, kiderült, hogy többször elfelejt levegőt venni, de volt majdnem egy percig, szóval itt egyértelmű volt, hogy milyen hasznos volt a gép. Szerencsére 1 éves kora után már nem volt gond többet. Barátaink gyerekének spontán állt le a légzése (kiságy az ő ágyuk mellett volt), apuka fogorvos, annyira lélekjelenléte és tudása volt, hogy elkezdte a lélegeztetést és pár percen belül helyreállt a légzés, az okát máig nem tudják, szervi baja nincs a gyereknek.
Szóval én ezekből okulva, biztos, hogy beszerzek egyet.
Megvan a protokoll, hogy mit kell tenni, ez le is van írva a légzésfigyelő papírjában, de tanfolyamokat is tartanak róla.
De vannak olyan esetek, amikor tényleg elég felébreszteni a babát, de ha nem reagál, nincs eszméleténél, akkor el kell kezdeni a lélegeztetést, és persze hívni a mentőket!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!