Hogy fer bele a hazimunka, bevasarlas, setaltatas, babazas, esetleg tanulas/munka es persze pihenes a 24 oraba? Neha ti is erzitek, hogy szakad a cerna?
nekem ket gyermekem van es mindent egyedul csinalok .
Mindig szerettem volna tovabb tanulni de kizart dolog hogy meg azt is be tudjam vallalni amig a gyerekek kicsik.A ferjemre sajnos nem szamithatok o nem segit semmiben.De szerintem egy normalis tarsal meg lehet csinalni.
Szia
Én ma államvizsgázok úgy hogy van egy 13 hónapos örökmozgó, más javában járó fiam. :)
Meg lehet oldani, csak szervezés kérdése.
Nálunk így néz ki egy nap: Reggel 7 körül kelés, mosakodás, reggeli. 8 körül kezdünk pakolni, mosás. Utána olyan 10 körül bolt és zöldséges vagy piac. 11 körül ő alszik egy kicsit és addig főzök. Amikor felkel befejezem a főzést ő játszik mellettem az edényekkel meg mászkál a lakásban. Ebéd. utána mosogatás és kicsi takarítás. Játék. Délután kb 2 körül alszik kb 2-2,5 órát, ekkor tanulok. Amikor felkel uzsonna és megyünk sétálni, ekkor már apával. Amikor hazajöttünk közös játék. Este olyan fél 8 körül vacsi, fürdés és fél kilenckor már alszik is reggel fél 7-7-ig. :)
Leülsz egy papírral,meg egy tollal,és átgondolod,hogy mikor mihez van időd,és leírod magadnak,hogy könnyebb legyen az elején megszokni.
Nekem is a főzés volt a gondom,mert szeretek nagyon főzni,de már az utóbbi időben ahhoz sem volt türelmem.Be kellet látnom,hogy csak valami egyszerű kaja megy,ami 1/2,1 óra alatt kész.Pl raguk,tészták,az egyszerű dolgok.A nagyobb kajákat hétvégére tettem,amikor apu itthon van,olyankor 3 félét is főzök,és sütök.:)
A takarítást reggel csinálom,mert 6-kor kelek,fürdő,WC,tiszta ruha elpakolás,szennyes a mosógépbe,tiszta edény a mosogatógépből ki.maradék időben netezek,mint most is.:)
8 körül kelnek,ekkor már csak porszívózok,reggeli,és indulás a boltba.
9-11 ig játszunk.
11-kor összedobok valami gyors,olcsó,ebédet.
ebédelünk,a gyerekek 1-3-ig pihiznek.
Ez idő alatt,vasalok,számlát válogatok,netezek,vagy olvasok,ha tanulnék,akkor tanulhatnék ilyenkor,stb,stb..
3-7-ig játék,aztán vacsora.
Ezután apa fürdet,ágyaz,addig én kitakarítom a konyhát,bepakolom a mosogatógépet,elindítom.
Ezután tusolok,és 9-kor az ágyban vagyok apával.
Amíg nem csináltam rendszert addig folyton összecsúsztak a feladataim,ettől feszült voltam,és türelmetlen a gyerekekhez.Nagyon utáltam magam.:(
Minden megoldható! Csak szervezés kérdése. 22 hós a lányom, már csak délután alszik, akkor se sokat, bár sose volt nagy alvó. Reggel elég korán ébred - ma pl. 5-kor - így a reggelizésen, öltöztetésen stb. hamar túl vagyunk. Reggel és este mesét is nézhet, most épp azzal van elfoglalva, így nekem van lehetőségem leülni netezni.-))
Ha a párom itthon van (munkája révén sokat utazik, napokat vagyunk egyedül) akkor -re megy dolgozni, 8 körül ébresztem őt, nagy mumus neki a reggeli fölkelés. Miután ő elmegy, mi elszaladunk bevásárolni, ügyeket intézni, postára, stb. a kicsivel. Mielőtt elindulok, megpakolom a mosógépet, mire hazaérünk, kimos.
11 felé itthon vagyunk, akkor összedobom az ebédet - hétköznap sose főzök bonyolult, munkaigényes dolgokat, így nagyon maximum egy óra az egész, addig a leányzó eljátszik.
Ebéd után alszik, alvásidő alatt vasalok, ilyesmi. Ha felébred, uzsonna, majd irány a kert. Mivel a párom keveset van itthon, a ház körüli munkák is rám maradnak. A lányom szívesen homokozik, motorozik közben körülöttem. Persze nem kell minden nap kertészkedni, így délután játszótérre megyünk, vagy kis barátaihoz, ilyesmi. Estefelé, miután hazaérünk, még megetetjük az állatokat, meglocsoljuk a teraszokon a virágokat, ilyenek. Majd fürdetés - ha apa itthon van, akár át is vállalja - vacsora, s míg a leányzó esti mesét néz, én gyorsan összepakolok, elmosogatok, felmosok, stb. Szeretek este rendet rakni, mert akkor másnap úgy ébredünk, hogy csak beágyazni kell, egyébként rend van.
A rendes heti nagytakarítást általában pénteken csinálom, olyankor nem megyünk játszótérre, viszont ha kész vagyunk, akkor utána játszuk, esetleg strandra megyünk, stb.
Nálam nagytakarítás (ablakpucolással, függönymosással) minden hónapban van, de épp ezért sose kell rengeteget sikálni, viszonylag gyorsan el lehet készülni. Általában egy nap max. két helyiséget vágok teljesen rendre, így nem olyan sok. Az ilyesmit leginkább reggelente iktatom be, persze akkor nem itt ülök a net előtt. :-))
A lányom éjjel még minimum egyszer szopizik, de már annyira megszoktam a felkelést, hogy sokszor fel se tűnik.
Nemsokára születik a kistesó, kíváncsi leszek, kettővel mennyire lesz más az élet. Az első hónapoktól nem tartok, az a lányommal is egy álom volt, evett, aludt, ha meg nem, akkor kendőben magamra kötöttem és úgy csináltuk a dolgokat. De ha majd a kicsi is már mászik... Na de addig meg van idő, belerázódok! :-))
Nekünk is nehéz volt, főleg az első idő, mert hasfájós volt a fiam, keveset aludt és csak karban volt el. Aztán megtaláltuk a reggeli rutin menetét:cumisüveg fertőtlenítés, víz forralás, kakaó főzés, tea odakészítése(ez kb. 15-20 perc) közben pelenkázás majd szopi. Ez most is így megy. A napközbeni dolgok még nem fixek,de most alakul az alvási rend: már egy hete 8tól alszik 1-1.5 órát, addig kicsit szusszanok, előkészülök a főzésre, bepakolom a mosást, esetleg vasalok (arra van valami érzéke, ha bedugom a vasalót, már kel...).
De tényleg nagyon fontos a szervezés! És pedagógusként is azt tanultam, hogy a gyermekeknek jó, ha van biztos napirendje, az megnyugtatja. Lehet benne valami, mert mióta már talán kezd beállni az alvás, én is tudok tervezni, nyugodtabb vagyok, lazábbak a napjaink, mert addig mindig feszült voltom, hogy "Óh, még mit nem végeztem el?" Sajnos sokat dolgozik a férjem, így nem nagyon tud segíteni,max este, hogy legalább ne a 6 hós, majd' 9 kg-os fiamat tartva kelljen mosogatnom :)
Kicsit szűkösen fér bele nálunk is, de azért megoldom. Én 7 is hétkor kelek, kávét főzök, reggelit csinálok. Utána együtt reggelizik/kávézik a család. Apa elmegy 8-kor dolgozni, mi pedig játszunk egy kicsit a fiammal. 9-kor elindulunk a játszótérre, hazafelé bevásárolunk. Kb. 11-re szoktunk hazaérni. Ekkor szoktunk egy tízóraifélét enni, majd porszívózni, összepakolni. 12 körül elalszik, én pedig nekiállok főzni, beteszek egy adag mosást. Ha odaraktam a kaját, akkor jön a tanulás. 15 körül szokott felébredni, akkor ebédelünk. Ebéd után attól függ a további menetrend, hogy milyen meleg van. Ha nagyon meleg az idő, akkor csak 17-18-kor megyünk a játszótérre, ha nem olyan vész, akkor korábban. Általában 1,5-2 órát töltünk lent. Mire hazaérünk, apa is itthon van, sőt már el is mosogatott. Együtt vacsorázunk, aztán fürdés a picúrnak és alvás. Ekkor állok neki vasalni, közben megbeszélem apával a napot. Utána meg többnyire még tanulok ha szükséges vagy összebújunk apával.
Alapvetően jól bírom, akkor van baj, ha valami felrúgja a napirendet.
Hát mi fél öt-öt közt kelünk a kislány (7,5 hónapos)miatt és onnan játék nyolcig, mert különben felordítja szomszédokat. Egész nap foglalkozni kell vele, a járókában max fél órát van el, de akkor is mellette ülök, így netezhetek kicsit. A napi séták is tortúrák, mire mindent összepakolok ami kellhet, addig ő kiordítja a tüdejét, a séta közepén pedig kézbe akar jönni, kölünben akkor is. Nap közben kétszer alszik fél órát, olyankor angolozom, mert a diplomához kéne a nyelvvizsga. Este nyolckor leteszem, olyankor kezdek takarítgatni és mire ágybazuhannék, addigra fent van és végigordítja az éjszakát, mert jön a foga, ilyenkor sétálunk a szoba közepén. Főzni nem tudok tőle, de mivel városban lakunk, legalább rendelni tudok, ez még olcsóbb is. Akkor államvizsgáztam, mikor 4 hetes volt, de fogalmam sincs, hogy csináltam :-)
Minden napot csak túlélünk és nagyon nehéz. Ha valaki azt mondaná, aludhatok három órát egybefüggően, lehet, hogy odaadnám a karom.
Párom sem segít hét közben, mert este későn, hulla fáradtan jön haza, reggel korán megy, az éjszakai ordítást meg ő is hallgatja. Hétvégén annyit segít, hogy elviszi a gyereket otthonról és én nyugodtan takaríthatok :-)
Lehet, hogy elkényeztettem és rosszul csináltam valamit, de szenvedünk rendesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!