18 hónaposan tisztán kellene hogy ejtse a szavakat?
Utolsó,ne keseredj már el ezen:)
1 évesen nem beszélnek a babák!tisztelet a kivételnek!(ja és beszédre nem összefüggő egymás után kimondott szavakra gondolok)Nem mindenki egyformán fejődik.Van aki "babája" 2 évesen kezd beszélni,van aki 2 évesen szobatiszta..Sok gyerek/baba van most a környezetemben,de azért 1 év alatt még nem hallottam "beszélni" a baba-mama-n kívül..
Első vagyok, "apa alszik", "anya inni", "baba sír ott", "anya ad ham". Eddig ezeket mondta. Az enyém beszél, viszont még nem jár és csak 3 foga van. :D
Mindenkinek más a gyereke...
Még mindig első. A férjem nagybátyja 3 évesen kezdett beszélni és nem autista. :D Sőt be sem áll a szája azóta. :)
Egyébként sokan másfél- kétévesen kezdenek beszélni, szavakat mondani, ezen aztán nem kell aggódni. Én sem aggódom a járás miatt, még ráérünk. Egyik napról a másikra csinálnak mindent a gyerekek.
Hogy a gyerekek mennyire különbözően fejlődnek, még egy családon belül is, arra az én 3 gyerekem is példa.
Nagyfiam 2 éves koráig meg sem szólalt, csak azt tudta mondani, hogy nem, de azt sűrűn használta. 3 évesen mikor óvodába ment, alig lehetett érteni a beszédét, annyira beszédhibás volt. Na neki joggal céloztak rá az óvónők, lehet, hogy logopédushoz fog járni. Mire arra került volna a sor, már szépen beszélt.
A középső fiam villámgyorsan fejlődött, 9 hónaposan már járt és szavakat mondott, 1 évesen már mondatokban beszélt. Persze nem tisztán, ilyeneket mondott:
Hóvan a szisza megkereszem.
Medek anához.
Kéjek szépen amát.
A legkisebb a lányom olyan 15-18 hónaposan kezdett igazán beszélni, és járni is(!), most 2,5 éves, folyékonyan beszél, be nem áll a szája, de persze idegenek nem mindig értik amit mond, mert még ő sem beszél tisztán.
Mindegyikkel egyformán foglalkoztunk, és ilyen különbözőképpen fejlődnek. De ez mind belefér az egyéni eltérésekbe.
A védőnőnek ezt tudnia kéne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!