Mikor kezdett el beszélni a gyermeketek? Hány hónaposan mondott ki teljes szavakat, mikor foglalta őket mondatokba?
az idősebb 18-20 hónaposan teljes, összetett mondatokban beszélt.
a kicsi 2 évesen kb itt tartott, mint a te kislányod és júliusban volt kettő, szeptemberben kezdett el szavakat mondani, most meg egy hónapja kb hogy mondatokban beszél. Tehát 27-28 hónaposan.
11-12 hónaposan már mondta a szavakat úgy hogy tudja mit jelent. Most 14 hónapos, ezeket mondja:
apa/apuci
anya
alma
ajtó
autó
baba
hamm – hamm
hoppá – és jól is használja pl ha leejt vm-t
tánér - tányér
kokka - kockamaci
bii- bili
aó – haló
„bii csüccs”
nyuca/nyuci – nyuszi
ia pukákkájé – hinta palinta
Uca – Luca
csőiii – csőri (csőrike)
ebéd
boci
„büde kaka” - 2010. december 11. reggel mondta és volt is büdi kaka
kaika – karika
tilla – csillag
kuku – kukkurikú azaz kakas
cici - cici
cic/cici – cica
vau – kutya
csia – csizma
pilla – pillangó
ví – villamos
tették – tessék
kéjem - kérem (ezt nem tisztán és nem mindig)
plus – plussz „+” (2010.11.18.)
abla – ablak (11.23)
sál (11.25)
emé- enyém (nov. közepe)
tájé – tea
Dóra –Dóri/Dóra
tetsz – keksz
aó – halló (és a telefont a füléhez teszi, vagy látja hogy mi telefonálunk)
ó/hó –hó (néha h nélkül mondja, néha jól) (nov 27-től mondja)
bugyi
boóc- bohóc
póla/póló – póló
pucsi/pulcsa - pulcsi
pon-pon – pont pont (vesszőcske, készen van a fejecske mondóka, hozza/mutatja a tollat papírt hogy rajzoljuk)
büde – büdös és fogja az orrát
puco - pulold meg
Szerintem nincs elkésve a lányod, de ha aggódsz, akkor inkább szaksegítséghez fordulj. A nevelési tanácsadóba, vagy ha van logopédia a lakhelyeden, akkor ott biztosan tudnak ajánlani valakit aki felméri.
De hogy a kérdésedre is válaszoljak:
A lányom 7 hósan mikor már több szót is használt (pl: papa, apa, mama, baba, ladda:labda, tata:kacsa; illetve hangutánzással nevezte meg a dolgokat: brrr: autó, nyá:cica, vava:kutya stb...
(nem elírás, tényleg ennyi idős volt, a védőnő meg a gyerekdoki is csak lestek. Nem dicsekvésként írtam a korát, nem felvágni akarok mert minden gyerek más és másban jó, ő verbálisan erős, ennyi az egész)
12-13 hósan 2-3 szavas toldalék nélküli mondatokat használt, 18 hósan meg két tagmondatos mondatokat, kötőszavakkal, toldalékokkal, ragokkal. Két évesen egy 4 éves kommunikációs szintjén állt.
A fiam most 10 hós, az ételre/evésre/evéssel kapcsolatos eszközökre mondja hogy: nyámm/nyamma; ha valamit meg akar fogni vagy el akar kérni akkor azt mondja hogy: áddá!, a járművek gyűjtőneve a : brűűű, a nővére meg : áná (anna). És ennyi. Kíváncsi vagyok neki hogy alakul majd a beszédfejlődése.
A keresztfiam egyébként 2 évesen kb 10 szót mondott felismerhetően, és halandzsául beszélt emellé. Akkor hagyta el a saját nyelvét, amikor oviba került és ott a gondozónénik nem találták ki amit akart, hanem rá lett kényszerítve hogy megértesse magát.
Van egy ismerős kislány, aki 26 hós, és kb 5-6 szót mond, vele voltak logopédusnál is, és nincs megkésett beszédfejlődése, egyszerűen csak nem akar beszélni. A szülők megnyugodtak kissé, mert már attól tartottak hogy komoly baj van a gyerekkel
Köszönöm a válaszokat!
Kérdeztem a védőnőt, háziorvost. Azt mondták, a passzív szókincse nagy, mivel mindent megért. A párom elmúlt 2 éves amikor beszélni kezdett, de akkor már mindent mondott. Szerintem a kislányunkkal is ez a helyzet, most figyel, tanul, aztán egyszercsak csacsog majd mindent :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!