18 hónaposan tisztán kellene hogy ejtse a szavakat?
A keresztfiam most 5 éves és bár ő csúnyán ejti a szavakat, tehát nem mérvadó, most kellett elkezdeni a logopédiát. Az oviba most jött ki a logopédus és egy volt osztálytársam ő, pont én mentem a kisfiúért. Azt mondta, előbb nem is tanácsos elkezdeni a logopédiát. Szerintem nem lehet ennyi idősen megállapítani, nem értem, miért mondta a védőnő.
Ugyan nem vagyok szakember, de sok gyermek van a környezetemben, mindenkinél előfordul egy- két szó, amit nem ejt tisztán, vagy betű pl. De másfél évesen ez szerintem nem is várható el, hogy valaki totál tisztán beszéljen.
Az én lányom is beszél már 6 hónapja, most 14 hónapos. Most kezdett mondatokat mondani, de biztos vagyok benne, hogy nem lesz tiszta beszéde 4 hónap múlva. Én nem aggódom emiatt.
Egy 18 hónapos gyereknek még egyszerű mondatokat sem kell tudnia használni, csak egy meghatározott szókinccsel kell, hogy rendelkezzen, tisztán ejteni a szavakat, mondatokat meg pláne nem kell ilyen idősen tudnia!
Amúgy csak hogy elmeséljem, nálunk nagycsoportos vagy talán elsős iskolás korban foglalkozik csak logopédus a gyerekekkel, előbb nem. Akkor majd pont egy 18 hónaposnál jelentene ez gondot?
A védőnőd nagyon nem tudja, hogy mi van.
Védőnőnek az édesanyja pi....ja. Ugyan miért kellene tisztán beszélnie? Két évesen meg az lesz a baja, hogy csak egy nyelven beszél?! Nehogy aggódj emiatt!!!! Az apja fülét....
Szerintem teljesen jól beszél a gyereked. AZ én 20 hós fiam sem mond "c"; "cs"-t. Van pl. kiga=csiga;kipő=cipő; Jampa=lámpa.
A barom! Na, ezen most jól berágtam!!!!!
Egy védőnő nem logopédus, de ennyire buta nem lehet!!!
Élettani pöszeségről beszélünk, amely eltarthat akár 4-5 éves korig is, és még akkor sincs szükség logopédusra.
A gyerekeknek nagyon különbözőképpen fejlődik a beszéde, de egyik sem tud még minden hangot tisztán ejteni, kezdetben akár 8-10 olyan hang is lehet, amelyet még nem tudnak kiejteni, mással helyettesítenek, majd fokozatosan ahogy a beszédszervek fejlődnek, egyre tisztábbá válik a beszéd. Még a beszédhanghallás sem tökéletes, ennek majd iskoláskorra kell kialakulnia, tehát nem is biztos, hogy hallja a különbséget pl. a labda és a dabda között.
Ja és azt mondja: vannak betűk,amiket még nem tud kimondani. Hát a betűket nem is mondjuk ki, hanem leírjuk, inkább hangokat mondunk, és logikus, hogy azok elsajátítását fokozatosan tanulja meg a gyermek.
Kedves kérdező, nyugodtan legyél, hisz te is jól mondod, van olyan gyermek, aki 18 hónaposan még nem beszél, sőt akár 2-3 évesen kezd csak szavakat mondani, gyakorlatilag a legtöbb 3 éves sem ejti még teljesen tisztán a szavakat.
Én a helyedben fenntartásokkal fogadnám ennek a védőnőnek más jellegű tanácsait is a jövőben, mert ki tudja mennyire érti a saját szakmáját, ha ilyeneket tud mondani!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!