Normális, hogy még semmit nem mond?
Húgom kisfia tavalyelőtt december 21-én született, most 1 év 5 hónapos. Még csak kiabál, nem mond semmit, azt sem, hogy mama, csak azt tudja, hogy babababababababa. Ha ideges, üt ver mindenkit, és a fejét veri bele akármibe, akár az anyja lábába is. Mennyire normális viselkedés ez? Nem kellene már valamit mondania?
Rokon kisfiú 3 héttel idősebb, és már beszél.
Beszélnie még nem kell, ebben a korban még csak megkésett beszédfejlődésről sem beszélhetünk. A fiúcskák általában (van kivétel!) egyébként is később beszélnek.
A fejét beleveri akármibe - ez már lehet probléma, de egyáltalán nem biztos, hogy az! Autisztikus tünet lehet, de ha csak ez az egy dolog "fura", akkor valószínűleg semmi probléma nincs.
Igazából furcsa nekem egy kicsit, hogy ha bármi nem tetszik neki, akkor üt-vág mindenkit, arcul csapnem is kicsit, és ez a fejveregetés...lehet ennyire akaratos egy gyermek? Vagy valamilyen viselkedészavar lenne? Semmivel nem játszik, csak a telefon érdekli, de igazság szerint felesleges bármilyen játékot is a kezébe adni, mert földhöz vágja. Éjjel órákat sír, még mindig, aludni nem akar, se éjjel, se nappal...
A húgom már idegileg ki van tőle készülve, mert nem hagyja aludni egyáltalán. Egy pár napja is csak éjfélig aludt, és legalább 3 óra volt elaltatni.
nem, az teljességgel kizárt.
Szerintem itt a beszéddel van probléma inkább, vagyis a kifejezőképesség hiányával.
A húgom néha rászól erélyesebben, de ennyi. (eddig még azt sem akarta, sajnálta a babát!) Még ha órákig is ordít a kicsi, akkor is max anyukámat felhívja, és panaszkodik egyet. Próbálja csitítani, meg határozottan mondani neki, hogy nem szabad.
Amúgy azt kihagytam, hogy megért mindent! Idehozza kérésre a furulyát, kérésre odaadja a cipőkanalat a dédinek, szóval nem egy buta gyerek. Lehet, hogyha tud majd beszélni, akkor abbamarad ez a tehetetlen düh nála?
A kettőnek nincs köze egymáshoz. A beszéd még sokáig nem kell, hogy meglegyen egy ilyen kis gyereknél, ha láthatóan mindent megért, akkor nincs teendő. Hallásvizsgálatot szoktak javasolni első körben, ha késik a beszéd, de nálatok még nem beszélhetünk késésről, ráadásul az, hogy érti az utasításokat, tudja a tárgyak nevét stb. kizárja, hogy a hallásával lennének gondok.
A verekedősséget komolyabban venném, annak keresném az okát, bár az is lehet, hogy egyszerűen viszonylag korán kezdődik nála a dackorszak és az bizony nem csak a szülőnek nehéz, hanem a gyereknek is. Érzései vannak, amiket még nem tud kezelni - érdemes ezzel kapcsolatosan Ranschburg könyveit olvasgatni, sok mindenre rávilágít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!