Külföldön született babák esetében mi a helyzet a papírokkal? Karácsonykor 2,5 hétre hazamegyünk, akkor vajon hol, mennyiért, mit és mennyi idő alatt lehet elintézni?
Már lementünk a Követségre, és leadtuk az itteni születési anyakönyvet, ami alapján megcsinálják a magyar anyakönyvet és az útlevelet. Mi is kell még: a személyi, a Taj és az Adókártya?
Vajon nekünk is működnének ezek az Elintézzük.hu típusú helyek, vagy azok lassúak (bár nem tudom, árban mennyivel olcsóbb, ha mi csináljuk, mert most, hogy már nem keresek, minden fillért számít)? Van ötletetek?
Szia!
én SK-ban szültem, a fiam is magyar állampolgár.
1. lépés a követség.
2. vmikor megkapjátok a papírokat, erre elég sokat kell várni sajna.
3. adó kártya és társai: otthon intézendő. pontosabban csak adókártya és tb kártya kell. a személyi felesleges, mert útlevelet kap.
a fiam 16 hónapos. az adókártya és a tb kártya nekünk még most sincs meg... trehány vagyok:) szóval feleslegesnek tartom még. oviba hazaviszem, az előtt elintézem. ha ti is külföldön éltek majd a babával, akkor ott lesz biztosítása. esetleg kérj hozzá uniós kártyát, hha beteg lenne ha otthon vagytok, akkor is kap ellátást.
Köszi nektek, én remélem, hogy időnként mehetünk haza, és ráadásul majd valamikor talán hazaköltözhetünk, meg azt javasolták, hogy a személyit intézzük el, mert az egyszerűbb a jövőben.
Akkor a lakcímkártyával kell kezdeni, ahhoz mi kell? Aztán jön a személyi? Időpont kell? Melyik mennyi idő?
szia
első lépés a lakcímkártya, valóban szükség van mindkét szülő lakcímkártyájára, néha tulajdonlapot is kérnek hozzá, vagy ha nem egy lakcímre van bejelentve a két szülő, nyilatkozni kell, hova szeretnék bejelenteni a babát, ha nem valamelyik szülő a lakás tulajdonosa, akkor beleegyező nyilatkozatot is kérhetnek a tulajdonostól, lakóhely szerinti okmányirodába kell kérni
aztán a taj-kártyát lehet intézni, de azt csak akkor kap, ha a szülőknek még fenn áll a társadalombiztosításuk, semmit nem jelent, ha van más eu-s tb-ellátásuk, szóval ez nem automatikus
adókártyát bármikor lehet igényelni, akár a baba munkába állása előtt is, addig csak kivételes esetben van rá szükség
szig - csak akkor kell, ha az unióból nem akartok kiutazni, de az is ráér akkor amikor az útlevél lejárófélben van
A szemelyit azert is akarnam elintezni (bar ezek szerint valoban eleg lenne kozelebb az idoponthoz, mikor az utlevel lejar), hogy azt helyettesithessem vele. Javasoltak is a Nagykovetsegen - nekem ez uj, mert mi meg 14 evesen kaptuk, es orulok neki!
Most tudom, hogy ha karacsonyra esik is, lesz par napunk ugyintezni (bar igaz, mindig azt hisszuk van idonk, aztan...), ki tudja, mi lesz legkozelebb, meg ha egyszer megvan, akkor le van tudva a dolog :) legalabbis egy darabig, de az adokartya, lakcimkartya akkor nem kene ujra. Igazabol remenykedem is, hogy majd hazajovunk, es otthon nonek fel... de egyenlore ez nem aktualis, hacsak nem valtoznak a korulmenyek.
Persze erdekelne, hogy az hany evig ervenyes - vagy babanal olyan gyakran kell valtoztatni, hogy nem eri meg? (Az Eu-ban lakunk.)
Mindenkinek KOSZONOM, aki segitett!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!