Mit kezdjek ezzel a helyzettel? A fiam 23 hónapos múlt, kb 1 hónapja csinálja azt, hogy bizonyos helyzetekben leveti magát a földre és beleveri a fejét a padlóba, vagy odaáll a falhoz és beleveri a fejét.
... és utána sír, hogy fáj neki? Mert a fiam ezt csinálja. Én azt csinálom, hogy nem babusgatom, olyan nagy jelentőséget nem tulajdonítok neki. Pont az a célja, hogy felkeltse a figyelmet. Elmondom, hogy látod, ha bevered a fejed, az fáj. Ettől nem lesz jobb, nem kapd meg, amit akarsz.
Azért is csinálja, mert feszült, ideges, és nem tudja még, hogyan vezesse le. Taníts neki valami mást. Én odaadom az első párnát, plüss állatot, ami puha, hogy vágja földhöz. Elmondom, hogy most mérges, de ezen tudja csak megmutatni, mennyire mérges, mutassa meg. Vezesse le a dühét.
Igen...sír, bár nem tudom, hogy azért sír e mert megtiltottam neki valamit, vagy azért, mert fáj a feje ami már lila.
Próbálok én sem nagy jelentőséget tulajdonítani neki, tárgyilagos hangon közlöm, hogy azért fáj, mert beverte, butaságot csinál, nem szoktunk ilyeneket csinálni. Stb, de nem ragozom túl. Van, hogy ott is hagyom. Ekkor jobban őrjöng.
Igen, a düh lehet ez...nagyon dühös tud lenni, és én meg is értem, én is elég pipa lennék a helyében de hát nyilván meg kell tanulnia, hogy nem dobálunk másra sem kockát, sem követ, sem semmit. Meg úgy egyébként is a szabályokat valahogy meg kellene tanulnia. De mára olyan tökélyre fejlesztette a hisztit, hogy azt veszem észre, hogy már lassan kerülöm ezeket a szituációkat, pl késleltetem a pelenkázást, mert ekkor is ordít, és odázom inkább, csak ne legyen megint a cirkusz. Nem megyünk a barátjához, és a barátjt sem hívom át, mert akkor megint dobálni fog, én megint rászólok, ő megint hisztizni fog. És ez így megy 2 hete....aztán ma már rájöttem, hogy ez így nem mehet, nem lehet így élni. De olyan mintha sakkban tartana a hisztivel. Persze ő ezt nem tudja, ezt csak én érzem.
De komolyan nem tudpk mit kezdeni ezzel a fej veréssel. Ma is vendégeink voltak, a fiam produkciózott, mert dobált én nem engedtem kezdődött a cirkusz, a vendégek meg csak meresztették a szemüket, hogy félnótás a fiam vagy milyen betegsége van, hogy igy reagál:( De nem is mások miatt aggódom, hanem ő miatta és magam miatt, nehogy kicsússzon a kezemből a dolog.
Dr. Ranschburg Jenő válaszolta egy hasonló kérsére:
Ha a gyerek a fejét a falba, padlóba, vagy ágya szélébe ütögeti – ez lehet valamilyen betegség tünete – de lehet „rossz szokás” is. Amikor tünetként jelenik meg, az ok középfülgyulladás, de korai autisztikus tünetként is gyakori. Persze, biztos vagyok benne, hogy ilyesmiről nincs szó (Ha például azt tapasztalja, hogy a gyerek már képes arra, hogy egy bizonyos tárgyat egy másikkal helyettesítsen, és –mondjuk – el tudja játszani a fésülködést úgy, hogy a fésűt valami más tárgy jelképezze, amit a fejecskéjén húzogat – vagy ha azt tapasztalja, hogy ha a tekintetét valamilyen tárgy felé fordítja, a gyerek is odafordul, az autizmust nyugodtan kizárhatja.). Ha kicsi fia teljesen egészséges, csak ilyen módon vezeti le indulatait, abban a pillanatban, amikor beüti a fejét, kapja fel, és mondja: Nem engedhetem, hogy megüsd a fejecskédet! Érezze a gyerek, hogy nem büntetni, hanem óvni akarja őt – ne szidja, ne haragudjon rá a dolog miatt, de próbálja elterelni a figyelmét, gondoskodjon arról, hogy minél kevesebbszer forduljon elő. Hároméves korra a jelenég eltűnik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!