Miért lett már ez is fontos?
Arról hallom-látom beszélgetni az anyukákat, hogy vajon a tápszertől kövér babájuk lesz e.
Miért olyan fontos ez? Ha duci a baba, akkor nem szeretik annyira mintha formásabb lenne? Természetes hogy hurkásak, nem hiába hívják babahájnak.
Olyan ismerősöm is van, aki nem ad a gyereknek annyit enni, amennyire szüksége lenne, sokszor szó szerint éhezteti, hogy el ne hízzon mert "az milyen gáz, neki nem kell kövér gyerek". Ezt végtelenül undorító dolognak tartom. Komolyan idáig süllyedt a világ, hogy már egy pár hónapos babának is soványnak kell lennie? Hogy egy magát anyának nevező lénynek ciki a saját babája ha pufi?
Ez érdekes, felénk ez úgy van hogy csecsemőként még mindig az iszonyú dagi a "menő" főleg az anyatejes babákat szeretik előszeretettel "hízlalni" az anyukák, tudom nem ezen múlik, nekem is 3 anyatejes gyerekem volt egyik duci volt másik kettő irtó vékony de szinte versengtek kinek hízott többet a babája hónapról hónapra.
És aztán hirtelen így ovis kor eleje felé meg átfordult a dolog és hirtelen a duci gyerek ciki lett/lesz.
Az én lányom ovijában is így van az anyukák arra büszkék hogy a közel 4 éves lányuk 86 os!!! rövidnacit meg szoknyát hord mert annyira vékony (magasságuk rendben persze).
Egymásra licitálnak ki hol veszi a ruhát mert hát minden olyan bő a gyerekre...
Az én lányom sose volt vékony fajta (szemben a fiaimmal akik igen) de most sokat nyúlt legrosszabb indulattal se lehet ducinak nevezni de azért kicsit akkor is oda kell figyelni miket eszik mert nagyon jó evő szeret is enni tud is szóval ha egész nap sültkrumpli csirkefalat hamburger meg puding lenne előtte (mint sógornőméknél) akkor már jóval ducibb lenne. Félreértés ne essék nincsenek TILTOTT ételek, csak itthon is olyanokat tartok amiből nem baj ha többet eszik, hogy ne kelljen rászólni az óvodásra (ami az ovis kiránduláson volt másik kislány anyukája esetében ) hogy ne nyúlj hozzá abból te nem vehetsz nem ehetsz stb.
A mérték a lényeg én úgy gondolom.
Igen, de nagyon sokan nincsenek ezzel tisztában... Az a baj, hogy ha valaki próbálna tanácsot adni, pl a védőnő, akkor még őt nézik hülyének, meg megsértődnek...:S
Én egyébként úgy gondolom, hogy a csoki is belefér az étrendbe, vagyis szinte mindent lehet mértékkel, a lényeg hogy többségben maradjon a zöldség, gyümölcs.
Érdekes, nálunk pont fordítva van. Az én babám tápszeres, viszont írtó rossz evő. Lassan is eszik, meg keveset is. Pl most 3 hónapos, de még annyit eszik meg, amennyit egy 2 hónaposnak kéne. De mivel fejlődik rendesen, heti 15-20 dekát stabilan hízik, ezért nem aggódom. Nem sír, hogy éhes lenne, gőgicsél, mosolyog, mi kell ennél több. Persze nem is mondanám ducinak, jó húsban van, látszik, hogy egészséges, de azok a hurkácskák, amik a nagyfiamnál megvoltak, azok a kicsinél nincsenek. És rendre meg is kapom, hogy erőltessem bele azt a mennyiséget, amit a dobozon írnak, mert hogy alultáplált lesz a gyerek, meg hogy éhezik.
Csak annyit akartam ezzel mondani, hogy sajnos sokaknak elég elvetemült a gondolkodásmódjuk szerintem, mert a gyerek szükségleteit kéne nézni, nem azt, hogy a másé milyen. Hozzáteszem, hogy a nagyobbik nálunk is jó duci volt babának,(akkor meg azért szóltak meg) mostanra meg leesik róla a gatya, mert hiába eszik annyit mint egy kisebb hadsereg, a nagy részét le is mozogja.
Ez milyen igaz! Sok a téves sztereotípia, ha keveset eszik, az is baj, ha jó húsban van, az is baj.
Egy tápszeres babát is igény szerint kell etetni, nem pedig hogy egye meg amit a dobozán előírtak.
Innen a következő rossz lépcsőfok az, hogy egyen meg mindent amit a tányérjára kiszedtünk, ne maradjon egy falat sem.
Az az anyuka csinálja okosan, aki pici korától figyelembe veszi a gyermeke igényeit, nem erőlteti bele a felesleges ételt, de nem is hagyja éhezni sem. Minden gyerek másképp fejlődik, más az anyagcseréje, más az emésztése, nem lehet előírt adagokba szorítani őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!