Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Szerintetek korlátozom a...

Szerintetek korlátozom a gyerekem ha én ilyen vagyok?

Figyelt kérdés
arról van szó, hogy én sajnos elég zárkózott nehezen ismerkedős típus vagyok, meg egyszerűen képtelen vagyok jópofizni idegen emberekkel, meg produkálni magam. ezért pl ha játszóra megyünk én nem tudok megszólítani egy idegen anyukát, gőzöm sincs miről beszéljek egy idegennel. Vagy emiatt nem is járunk baba-mama klubba sem mert kényelmetlenül érezm magam, ha más mondjuk lát énekelni vagy táncolni, vagy ilyesmi. Ezzért mi kicsit el vagyunk szigetelve a közösségi dolgoktól, persze megyünk erre arra, de nem nagyon vegyülünk a tömegbe. a kisfiamat nem szoktam elvinni vásárolni sem nagyon, mert anyukám pár percre lakik és heti 1x szívesen vigyáz rá hogy nyugodtan vásárolhassak. Van néhány közeli jó barátom akik mellett oldott tudok lenni, nekik is vannak gyerekeik néha velük találkozunk, de alapvetően csak otthon vagyok a gyerkőccel, meg az udvarunkon. Ott is van játszótér nyáron. Csak félek, hogy neki igenis kellene kicsit ismerkednie a világgal, idegen emberekkel, idegen gyerekekkel. Nem félős amúgy de nem is barátkozós. 1, 5 éves. Nekem valahogy nem hiányoznak a jópofiások a szomszéddal, sem pedig vannak hasonló korú gyerekek az utcában. de mi van ha később miattam nem leszenk majd a környéken barátai. Hogy tudnék oldódni és könyebben ismerkedni? Baj ez szerintetek?
2013. febr. 14. 10:50
 1/9 anonim ***** válasza:

Nem baj az, hogy zárkózott vagy, én is az vagyok, nagyon sok mindenki az, csak annyira befele figyelünk, hogy észre se vesszük, hogy másnak is van hasonló problémája.

Egy kicsit azért "erőszakot" kéne mégis venned magadon. Meg kéne próbálni a baba-mama klubbot, nem kell minden héten, de legalább néha-néha. Ha úgy akarod, akkor nem énekelsz, nem beszélgetsz, de a babád közösségben lesz. Meg aztán aki zárkózott annak a legjobb gyógyír pont az, hogy közösségbe megy és "gyakorolja" azokat a szituációkat amiben bizonytalanul érzi magát, ezért nem csak a babának,neked is hasznos

2013. febr. 14. 10:56
 2/9 anonim ***** válasza:

Majd ha a gyermek közösségbe jár (óvoda, iskola) akkor lesznek kapcsolatai a külvilággal. Nem kell aggódnod.. Nagyon sokan nem járnak baba-mama klubba vagy hasonló helyekre.

Jó magam sem jártam ilyen helyekre, mégis ma a felnőtt fiamnak vannak társasági barátai, igazi barátai.. Szokott szórakozni, élvezi az életet.. Pedig én nem vagyok egy bulizós, mászkálós ember..

2013. febr. 14. 10:57
 3/9 anonim ***** válasza:

Szerintem igen, korlátozod őt. Az oké, hogy neked nincs kedved, meg huzalmad sem az ismerkedésre, barátkozásra. De ezzel tőle is elveszed magát a lehetőséget, hogy ő ismerkedjen idegen gyerekekkel. Vegyél erőt magadon, és az ő kedvéért vidd többet közösségbe. Itt nálunk (szomszédokkal) van egy társaság. Az én lányom, és még 3 másik szomszéd gyerek, egykorúak. Ők mászós koruk óta együtt voltak, minden nap összehoztuk őket, mikor kinél, vagy kint a játszin. Nagy bratyik a mai napig is, mindannyian eleven, barátkozós, cserfes kis gyerekek, 3 évesek. Azonban volt még egy szomszéd, aki nem szerette odahozni a szintén ugyanolyan korú gyerekét a mieinkhez, mert akkor le kellett volna tenni a homokba, ott meg poros lesz a keze, koszos lesz a ruhája, stb. Nos, ez a kislány, aki szegényke mindig csak távolról, vigyorogva nézte többit, hogy hogy viháncolnak együtt, ő nagyon zárkózott, és szégyenlős lett. Ő is már 3 éves, de a mai napig is, ha néha összefutunk, és ráköszönöm a kapuban, vagy rámosolygok, és mondok neki valamit, szegényke bújik el az anyja vagy az apja lába mögé. De ha a lányom szól hozzá, akkor is elbújik.

Tehát szerintem nagyon nem tesz jót a kicsiknek, ha már eleve esélyt sem kapnak arra, hogy kibontakozhassanak, ki-ki saját személyisége szerint. De szerintem bármilyen természetű egy gyerek, nagyon jót tesz neki a szocializálódás, már a legelejétől kezdve, mert akkor az lesz neki természetes, és nagyobb korában nem lesz zárkózott, és jobban is ki tud állni majd önmagáért.

2013. febr. 14. 11:02
 4/9 anonim ***** válasza:

Én egy rokon példáját tudom csak felhozni!

Két gyerek van, apuka dolgozik. Anyuka az esküvő előtt költözött abba a városba, ahol élnek, tehát sok ismeretsége nincs! Ráadásul a várostól kb. 4 km-re építkeztek. Nem szeretett bejárni a városba, mert nyűgös elindulni a két picivel, a nagyira nem szívesen hagyta stb.

Egy éve egy családi bulin együtt voltunk. A gyerekek végig az anyjuk mellett voltak, el sem mozdultak, ha valaki szólt hozzájuk elfordultak, nem játszottak a többi ottlévő gyerekkel sem. Első ránézésre elég antiszociálisnak tűntek.

Most a nagy már ovis, és nagyon nehezen illeszkedik be. Nem akar játszani a gyerekekkel, az anyját várja egész nap. Nem mondom, hogy csak azért, de szerintem nagy része van az elszigeteltségnek ebben.

2013. febr. 14. 11:02
 5/9 anonim ***** válasza:
Nálunk én a nővérem után 12 évvel születtem.Nem volt ki vigyázzon rám,apukám dolgozott,apai ágról nagyszülők meghaltak,anyuék szülei nagyon messze éltek/élnek.Alig volt egy pár ismerős,szomszédoknak a nővéremmel egykorú gyerekeik voltak,így én nekem csak 2-3 gyerek volt,akivel játszani tudtam.Nem biztos,hogy ezért nem tudom,de óvodába nagyon nehezen illeszkedtem be,sőt be se illeszkedtem,az iskolába első évben mindig sírtam.Aztán ez változott,de én se vagyok túl oldott idegen társaságban.Szóval szerintem fontos,hogy a kisfiad megtanulja feltalálni magát,tudjon a társaival játszani.Ha baba-mama klubba nem is,de játszótérre lejárhatnátok,a babás ismerőseitekkel gyakrabban találkozhatnátok,esetleg keríthetnél a környéketekről egy anyukát,akivel jóban lennétek.
2013. febr. 14. 11:09
 6/9 anonim ***** válasza:
Nahát mintha magamról olvastam volna :-))) Én is pont ilyen vagyok, de látom, hogy a kisfiam nagyon jól érzi magát emberek között. Ha pl. orvosi rendelőben vagyunk menne a többi gyerek közé, érdeklődik, figyeli őket. Nekünk sajnos nincs kisgyermekes ismerősünk, a nagyszülők is messze laknak, gyakorlatilag alig ismertünk meg pár embert mióta ideköltöztünk. Még csak 10 hónapos, de ha egy kicsit nagyobb lesz, szerintem el fogok menni Vele baba-mama klubba (pont tegnap néztem utána milyen lehetőségek vannak), mert azáltal is fejlődik, hogy más gyerekekkel találkozik, játszik. Ha nem vagy olyan nyitott személyiség, nem is kell szerintem erőltetni a beszélgetést más anyukákkal, a lényeg, hogy a gyerkőc jól érezze magát más gyerekekkel. Aztán valószínűleg úgyis odamegy majd valaki hozzád és utána már adja magát a beszélgetés. Egyébként én is pont ilyen zárkózott vagyok, szóval vak vezet világtalant :-)
2013. febr. 14. 11:14
 7/9 anonim ***** válasza:

Hát én is hasonló vagyok mint te és az én gyerekeim már nagyobbak. Bizton állíthatom hogy SEMMI összefüggés aközött hogy te mint szülő cipeled e babaklubba holott semmid se kívánja hogy ott mórikáld magad (nekem is ugyanez a bajom a ringató foglalkozással ott táncolni énekelni nekem ez nem megy idegenek előtt nem megy és kész).

A fiam 6 éves a lányom 4 3 ill. 2 éve járnak közösségbe (bölcsi ovi) és köszönik minden rendben velük, nagyon nyitottak,kedvesek, barátkozósak mindketten, minden tevékenységbe belevetik magukat örömmel, SOSE fordult elő hogy a szoknyám mögé bújtak volna félősen. Mert nem olyan típusok mint én szerencsére!

Van egy barátnőm aki csecsemőkoruktól hordja jobbnál jobb programokra a 3 lányát, mégis 2 belőle extra félénk mimóza alkat (anyuka nem is nagyon érti hogy neki hogy születhettek ilyen zárkózott gyerekei) és ha találkozunk velük a kislányoknak még mindig vagy 1 óra kell mire el mernek mozdulni anyu mellől.

Én hiszem azt hogy a gyerekeim pontosan érzékelik ha "megjátszom" megerőltetem magam és arcomra fagyott vigyorral megyek velük a táncházba táncikálni vagy csinálok számomra teljesen életidegen tevékenységeket (baba klubban más gyerekével kedveskedés játszadozás, mogorvának tűnhetek de egyszerűen nekem nem jönnek automatikusan azok a szabvány mondatok mint másnak hogy jaj de édes hány éves mit tud már milyen ügyesen ez az amaz...).

Szóval szerintem ha azt látják hogy minden ember más típus de attól még értékes akkor ők elfogadnak engem én meg elfogadom őket és ennyi, nem hiszem hogy meg kéne játszanom magam.

A közösségben tökéletesen feltalálták magukat, a fiam kifejezetten központi egyéniség is lett a csoportjában és ezt nem úgy írom hogy húú de fantasztikus hanem mert idetartozónak érzem a témát.

2013. febr. 14. 12:10
 8/9 anonim ***** válasza:
7 es vagyok természetesen csinálunk rengeteg programot együtt, nem a 4 fal között ülünk, de így kifejezetten szándékosan nem keressük a nagyobb gyerektömegeket.
2013. febr. 14. 12:12
 9/9 anonim ***** válasza:

Én is ilyen "antiszociális" vagyok, nagyon utálom a jópofizást, pletykálást, az udvariasságból feltett kérdéseket stb.

Most 1 éves a kisfiam, soha nem jártunk semmilyen baba-mama programra. Őszintén szólva én úgy gondolom, hogy a legtöbb ilyen foglalkozás csak az unatkozó anyukáknak való, egy ilyen pici gyerek még nem igényli a közösséget, ilyenkor még nem barátkoznak, max egymás mellett játszanak.

Ha rendszeresen viszed sétálni, játszótérre, akkor nyilván lát más embereket, más gyerekeket, ez neki egyelőre pont elég, haverkodni meg úgyse nagyon fog óvódás koráig. Ráadásul így kevesebb esélye lesz összeszedni a betegségeket, úgyhogy ez valahol jó is.

2013. febr. 16. 05:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!