Felelőtlenség nem használni légzésfigyelőt?
Hogy felelőtlenség-e, azt mindenkinek a saját értékrendje alapján kell eldönteni, miután mérlegelte a tényeket.
A tényekhez pedig hozzátartozik, hogy a bölcsőhalál nem csak a beteg, koraszülött babáknál fordulhat elő, persze náluk nagyobb a veszély, de nem egy időre született, amúgy addig egészségesnek hitt baba halt már meg bölcsőhalálban.
És az is hozzátartozik a tényekhez, hogy a babával való együttalvás nem előzi meg a bölcsőhalált, ugyanis ha a szülők alszanak, nem valószínű, hogy felébrednek arra, hogy a baba nem vesz levegőt, ugyanis az pont hogy semmilyen zajjal, mozgással nem jár.
1 éves korig javasolják egyébként a légzésfigyelőt, ha már vesztek, akkor ne hagyjátok el pont 5 hónapos korában, szerintem.
Elvileg az a legjobb, ha a szülő elvégez egy tanfolyamot, ahol megtanítják rá, hogy mit kell csinálni, ha a baba légzéskimaradás miatt eszméletlen állapotba kerül. De az az igazság, hogy idáig nem mindig jutnak el a babák, mert sokszor pont a légzésfigyelő riasztására ébrednek fel, és akkor kezdenek újra lélegezni.
Nekünk pelenkára csatolható légzésfigyelőnk volt, ami légzéskimaradás esetén megrezegteti a baba pocakját, hogy kicsit felébredjen, és vegyen levegőt, és csak utána riaszt, ha a rezegtetés hatására sem kezd el lélegezni a baba. Többször is előfordult ilyen rezegtetés, persze utólag nem tudhatjuk, hogy enélkül baj lett-e volna, de én biztosan nem tudtam volna nyugodtan aludni a légzésfigyelő használata nélkül.
Egy normál súllyal időre született babánál, ha nem használsz légzésfigyelőt, az nem felelőtlenség- én pl egyik gyerekemnél sem használtam- a legkisebb 1éves.
Koraszülött babánál, vagy más indok ha van- akkor persze jó ha van! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!