Csak a bejelentett lakcímhez tartozó bölcsibe mehetünk?
Szerződés hiányában vagy kedvesen felnyomod a navnál, vagy csendben kerestek másik lakást.
Mielőtt felnyomod esetleg bejelenthetne.
Egyrészt szerződést kellett volna írni (alap, mindig mindenről legyen papírod), másrészt szerintem fel sem kellett volna újítanotok a lakást, ugyanis az a bérbeadó kötelessége, harmadrészt keressetek másik albérletet sürgősen.
Nekünk Budapesten van az állandó lakcímünk, de mikor terhesen ideköltöztünk a mostani albérletünkbe, megbeszéltük a tulajjal, hogy a bölcsi miatt szeretnénk bejelenteni magunkat. Nem volt akadálya, remélem a gyereket fel is veszik. :)
Megnéztem a zuglói önkormányzat honlapját. Hát..hogy finoman fogalmazzak, egy fos. Viszont találtam egy ilyet: [link] és itt azt írják, hogy zuglói lakhellyel rendelkezőket veszik csak fel.
Esetleg még azt próbáld meg, hogy abban a kerületben érdeklődsz ahova iskolába jársz. Hátha beveszik. Vagy pedig fizetős helyre viszed, családi napközibe vagy magánbölcsibe.
A bérleti szerződés csak írásban érvényes. "Jogilag", a tényeket tekintve ott laktok, és bérlitek a lakást, csak a szerződés írásba foglalását mulasztottátok el. Ez sajnos azzal jár, hogy nehéz érvényesíteni a jogaitokat.
Március elsejétől például életbe lép egy törvénymódosítás, miszerint akinek írásos bérleti szerződése van, az a tulajdonos külön engedélye nélkül bejelentheti a lakcímét. Elvileg eddig is így lett volna, csak a hivatalok többnyire félreértelmezték a törvényt. A saját lakcímét egyébként mindenkinek kötelező bejelentenie; agyrém, hogy a bérbeadónak és a hivatalnak egyáltalán módjában áll ezt megakadályozni, hiszen így szabálysértésre kényszerítenek téged. Egyébként, amelyik bérbeadó nem írja alá a bérlője lakcímbejelentőjét, törvénysértést követ el, de ezt talán felesleges is mondanom.
Ugyanakkor birtokvédelemre mindenképpen jogosultak vagytok, a bérbeadó nem távolíthat el önhatalommal a lakásból, mert tényszerűen ott laktok. Azt, hogy bármikor kitehet, ne vegyétek be. De ha a bérbeadó így áll hozzátok, akkor talán mégiscsak jobb, ha önként továbbáltok. Én ilyen üzletféllel nem állnék szóba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!