Koraszülött babák anyukái, leírnátok, hogy alakultak az első napok, hetek? 32-33 hét körül.
A lányom pontosan 32 hétre született, problémamentes terhességből. Idő előtt elfolyt a vizem, a kórházban "érlelték" még egy hétig, amíg a fertőzés miatt meg nem kellett indítani a szülést. Makk egészségesen született 10/10 APGAR-ral, 1,75 kilósan. A SOTE Klinika PIC-ban töltött egy hónapot, eleinte inkubátorban, aztán kiságyban. Első naptól kezdve bejárhattam hozzá, jól szopott, napközben öltöztettem, tisztába tettem. 2 kilósan adták haza, azzal a feltétellel, hogy találjunk egy gyerekorvost, aki kijár hozzá, és nem nekem kell vele mennem rendelésre, vagy tanácsadásra.
Az orvos és a védőnő is azt javasolta, hogy akárhányszor felébred, tegyem mellre, anyatejen kívül ne kapjon mást. Az első otthon töltött napokban, ez 1,5-2,5 óránkénti szoptatást jelentett napszaktól függetlenül. Az éjszakákat 3 hónapos kora körül kezdte átaludni úgy, hogy este 10-11 körül evett utóljára, és 5-6 óra körül ébredt. A hasfájós időszak nála teljesen kimaradt, az étkezések közötti időt többnyire átaludta. 3 hónaposan egyik napról a másikra elválasztotta magát, mert menstruálni kezdtem, és onnantól kezdve sem szopni nem akart, sem a lefejt tejet nem fogadta el, tehát tápszert kapott. 5 hónapos korára utolérte az időre született babák súlyát. Időben jött a foga, a mozgásfejlődése volt lassúbb (talán) 15 hónaposan indult el. Fél éves koráig hordtuk szemészeti, és neurológiai kontrollra, amikor azt mondták, hogy felesleges.:-)
Nálunk a koraszülöttön a 32 hetes babánál így volt: koraszülöttön inkubátor, gyomorszonda 2-3 hétig, mert ilyenkor még általában nincs kialakulva a szopóreflex. Rájuk van kötve még monitor is. ahogy telik az idő, és esznek, előszőr 5 ml-t, de csak inkubátorban lehet őket etetni, kivenni nem lehet. Aztán egy idő után, kb 3 hét, ha minden oké, akkor kiveszik őket inkubátorból, kiságyba mennek, itt már lehet szoptatni.
Látogatás csak apának és anyának lehet, beöltözve zöld ruhában.
Nálunk kórházi cuccban voltak, amikor kiságyba kerültek.
5 hetet voltak bent, 2 kiló felett jöhettek ki.
Első vagyok. 1 hét után kaptam meg "gyakorolni", addig a lefejt tejet kapta, nem volt szüksége gyomorszondára. Nekem annyiból szerencsém volt, hogy 3. baba volt, szóval nem estem kétségbe, amikor először mindketten "bénáztunk" egy kicsit a szopival, hamar belejött.
Hallottam én is, hogy más kórházakból 2 kiló felett, vagy 2,5 kilóval adják haza a korababákat. A SOTE-n azt mondták, hogy a gyerek teljesen jól van, minek tartsák bent még hetekig. Az más kérdés, hogy három gyerekorvost kérdeztünk meg, mire a 4. vállalta, hogy ellátja otthon a 2 kilós babát. A többiek nagyon kicsinek tartották ezt a súlyt, és azon a véleményen voltak, hogy felelőtlenség hazahozni. Mondjuk nem ők ingáztak 2 nagyobb gyerek mellől napi 5x szoptatni reggeltől estig...Nekem nagy megkönnyebbülés volt, amikor végre úgy vehettem ölbe a gyereket, hogy nem télikabátban rohantam be hozzá, aztán haza a nagyobbakhoz. A másik lehetőség, hogy bent maradok vele egy hónapig, még rémesebb lett volna:-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!