Első baba koraszülött lett (33. hét), a második is az lesz?
Szerintem keress màsik magán dokit nekem nincs jó tapadztalatom az sztk-s rendeléssel :-( .
De attól,hogy az első babád koraszülött nem feltétlenül jelenti azt,hogy a második is korán érkezik :-) ,szerintem meg nem biztos,hogy befektetnek maximum sűrűbben fognak behívni ellenörzésre :-) .
20 hetes kismama
Szia! Azt attól is függ, hogy miért lett koraszülött. Nekem a nagyobbik fiam csak a súlya miatt lett az (1760 gramm), a hetek száma miatt nem, mert a 37. héten született. A második fiam viszont a 35. héten született 2230 grammal, keringési rendellenesség miatt sürgősen megcsászároztak. A doki szerint az elsőnél is ugyanez volt a gond, de ott nem vette észre senki. Sajnos a dokim, akinél mindkettőt szültem, nem ultrahangoz, így kénytelen volt a kollégái által sztk-ban elvégzett ulrahangokra alapozni. Érdekes módon amikor a kissebbik fiúval befektettek, ott már mindenki normálisan meg tudta nézni ultrahangon, hogy mi az ábra. Illetve nekem még azt is mondták, hogy nálam ez genetika, kb. a 33-35. hétig bírja a méhlepényem táplálni a magzatot. Szóval ha nálad nem ilyen gond van, hanem az első valamilyen fertőzés, stb. miatt született korábban, akkor nem valószínű, hogy a második is koraszülött lesz.
Hogy a második hozzászóló kórházban töltött időre vonatkozó kérdésére is válaszoljak, nálunk a koraszülött osztály sokkal jobb, mint az újszülött, legalábbis a nővérgárda szempontjából. Nálunk van koraszülött rooming-in, 1,5 kiló fölötti babákat már odateszik melléd. Ha a súlya rendesen megy, nincs más gond, akkor 2 kiló körül már haza lehet menni.
Én mondjuk a második terhességemnél nagyon rákattantam a méretekre, mivel ugye az első kicsi volt, mondjuk az sztk-s doki is rendes volt, mert mondta, hogy ezt beszéljem meg mindenképp a magándokimmal, ő nem akar beleszólni az ő dolgába, de szerinte mindenképp kórházban a helyem. Fel is hívtam a dokimat, másnap is csináltak egy vizsgálatot, egy hét múlva már kórházban feküdtem.
Sziasztok, köszönöm a válaszokat. Öregedett a placenta, és kicsi volt a magzat, ezért kellett volna egy infúzió kúra (esti magánrendelés alapján) másnaptól. Helyette sürgősségi császárral 1370grammal megszületett a pici lányom. Kedves Kérdező, a hirtelenség miatt egy rémálom volt. Felfogni sem volt idő, nehogy felkészülni rá. Napra pontosan öt hétig voltunk bent. A korás nővérkék nálunk is fantasztikusak, emberileg-szakmailag egyaránt. Nagyban megkönnyítették a napjainkat. 18nap inkubátor volt, aztán "szabad"levegő :) Károsodás szerencsére nincs semmi, csak a súlyhatárt kellett elérni.
Köszönöm a hozzászólásokat! Jó egészséget kívánok!
Szia!
Nem tudom, mennyire hajlam/genetika kérdése a korai placenta öregedés, de elképzelhető, hogy csak ennél a terhességnél jött elő. Minden terhesség más.
Nekem az első terhességem a 34. héten sos császárral végződött totál hirtelen (szerintem úgy mint neked) terhességi toxémia + méhlepényleválás (lehet, hogy a sok nyomkodás segített az utóbbinak) miatt. 32. hétig mintaterhesség, utána kezdtem vizesedni. A 34. heti vizsgálaton 170-es vérnyomás, fehérje a vizeletben, a vizsgálattól számítva 6 óra múlva megvolt a fiam.
A második terhességemmel most vagyok 36+3 hétben. Semmiféle panasz nincs, nem vizesedek, a vérnyomásomat naponta mérjük és totál jó.
A dokim mondta, hogy előfordulhat az újabb toxémia, de nem törvényszerű.
Ja, és a dokim nem vizsgált gyakrabban, csak annyit mondott, hogy a 26-30. héttől mérjük otthon is a vérnyomást, mert a toxémiának ez az 1. jele.
Szerintem egy megbízható orvosod legyen. Én a dokim magánrendelésére járok mondjuk (márcsak a nagy felügyeletének megoldása miatt is), de rendel sztk-ban is. Róla mindenhonnan jókat hallok. Ha jó a doki az sztk-ban mehetsz hozzá is, de érdeklődj előtte. Nálunk több nőgyógyász van az sztk-ban, egyszer voltam másnál, még mielőtt ráakadtam volna a dokimra, ahhoz az orvoshoz, aki megvizsgált, soha többet nem megyek, pedig csak egy nagyobb tejmirigy miatt gyulladtam be, de nagyon lekezelő volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!