Láz esetén azonnal vizeletvizsgálat?
9 hónapos a babám. Eddig kétszer mentünk orvoshoz, mert lázas lett. Vírusos volt a torka, először 7 hónaposan vér(!)-, és vizeletvizsgálatra, legutóbb már csak vizeletvizsg.-ra kellett vinnem. Azt mondja az orvos, ez a protokoll. Csak Budapesten? Vagy máshol is? Amellett, hogy macera a lázas gyerekkel mintát vinni, eredményért visszamenni, kicsit túlreagáltnak érzem.
Mi a véleményetek?
Kösz a lepontozást, de nem értettél meg!
Nem azt tartom feleslegesnek, ha egy gyerek vérvételt vagy vizeletvizsgálatot igényel, mert olyan baja van!
Ha egy gyereknek be van gyulladva a torka és ettől lázas, akkor a vizeletvizsgálatnak mi értelme van? Kap a gyerek gyulladáscsökkentőt és kész. Egy szimpla torokgyulladásra, amit vírus okoz, egyik háziorvos sem ad antibiotikumot! És ez volt a kérdező gyerekének is a baja. A mi háziorvosunk akkor ad antibiotikumot, ha nagyon indokolt és azt a tünetek alapján meg tudja állapítani egy megfázásos megbetegedésnél, ha a gyerekünk több napig folyamatosan lázas, vagy sárga-zöldes az orrváladéka. Vagy mondjuk van egy tüszős mandulagyulladása. Egyébként nem ad.
Vizeletvizsgálatot meg ha semmi nem indokolja, akkor miért kér vagy ha már annyira meg akarja nézni, akkor miért nem teszi helyben és miért kell indokolatlanul kórházba küldeni vele valakit?
Nyílván nem hülye az orvos, hogy egy szimpla betegségnél feleslegesen küldjön vizeletvizsgálatra. Talán többet lát mint egy anyuka. Egyébként nálunk sem lehet elvégezni helyben a vizeletvizsgálatot...
Ja, és 5 ember véleményezése kell ahhoz, hogy megjelenjen mennyire hasznos a válaszod.
Az en lanyomnak is 4 honapos koraban volt vesemedence gyulladasa ami miatt 1 hetig voltunk korhazban, es azota nekunk is mindig vizeletet kell vinnunk lazas allapot eseten, egyebkent nem kene, de az elozmenyek miatt kell. Utana meg egy eves koraban volt meg egy vesemedence gyulladasa, enyhebb lefolyasu, ugyhogy nem kellett korhazba maradni, eleg volt az otthoni antibiotikum.
A mi hazidokink amugy gyereknefrologus is (amugy nekem is kell idonkent kontrollra hordani a lanyomat a korhazba ahol voltunk, ami annyibol all, hogy felevente viszunk be pisit, megnyomkodja a doki a hasat, aztan masnap telefonalni kell az eredmenyert), o azt mondta, hogy a gyerekek ezt idovel kinovik, es egyre idosebb korban mar elhagyhato a vizeletvizsgalat, foket amikor mar meg tudjak mondani, hogy eppen milyuk faj egy egy lazas betegseg alkalmaval, szoval amikor oka van a laznak. Nekunk szerencse, hogy mikor lazas, akkor mar eleve ugy megyek a dokihoz a rendelobe, hogy visszuk a pisit, mert o ott helyben el tud vegezni egy gyorstesztet,es ha az alapjan rendben van a pisi, akkor nincs gond. Nekunk mondjuk az oltas miatti laz alkalmaval nem kellett vinnunk. Megmondom oszinten, az elejen egyfolytaban paraztam, hogy csak laza ne legyen, csak megint ne legyen vm.gyulladasa, utaltam, hogy antibiotikummal kell tomni szegenyt, de miota a doki megnyugatott, hogy azert tenyleg nem kell mindig a legrosszabbra gondolni, es hogy azt hiszem 3 vagy 4 ev tunetmentesseg utan raadasul gyogyultta is nyilvanitjak ezeket a betegeket, igy egy kicsit konnyebben veszem. Utoljara nyaron vittem a dokihoz a pisit, de akkor is max. ilyen egy egy napokra volt laza, azota talan 3*1 napig volt lazas a tobb mint fel ev alatt, de mivel egyreszt mostmar meg tudja mondani/mutatni mi faj ilyenkor, masreszt tenyleg egy napig tart, es konnyen csillapithato, igy mar nem rohangalok mindig a dokihoz vele. Most pl borzmasan betaknyosodott, es fajt a torka + kohogott csunyan, de mivel csak delutanra lett lazas, es egy sima nurofen szuszpenzio 20 perc alatt levitte, es estere/ ejszakara se kellett mar laz csillapitas, igy en nem aggodtam tul a dolgot. Az mas ha meg masnap is lett volna laza, mert akkor biztos viszem.
Az én fiamnak is vesemedence gyulladása volt 2 hónaposan. Ezért minden 38 fok fölötti láznál kell vizeletet nézni nála, és 1 évre nefrológiai gondozásba vették.
Viszont ha piros lett volna a torka, mikor kiderült a gyulladás, nem küldték volna el vérvételre és vizelet vizsgálatra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!