Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Nem értem miért adjunk a...

Nem értem miért adjunk a babának este teát vagy vizet ha felkel?

Figyelt kérdés
Azt javasolták nekem hogy ne etessem éjjel a babám. Hosszabb ideig átuladta az éjszakát. Aztán egyszer felkelt és megettettem. Eszembe se jutott hogy ne tegyem. Szóval azt mondták nekem hogy este csak teát kapjon vagy semmit. Nem értem ettől hogy fogja megint átuludni?és én ugyan ugy nem tudok aludni hiszen felkelek hozzá a teával is akkor már nem mindegy hogy enni kap- e vagy mást?
2012. dec. 5. 09:57
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:

Ha ên kelek szopik ha nem akar vagy nincs sok tej akkor táp. Ha a férjem akkor táp.

Mindenki mást mond :(

2012. dec. 5. 10:26
 12/24 anonim ***** válasza:
91%

HOztam Neked az éjeli szopizásról, "evésről" egy kis olvasnivalót:).

Nyugodtan etesd meg éjszaka, ha éhes, ezzel nem az éjeli evésre fog rászokni, hanem arra, hogy akkor egyen, amikor éhes(ez lenne az egészséges táplálkozás alapja egyébként bármely életkorban...)

"(...)A csecsemő szervezete pontosan érzi, hogy mikor mennyi táplálékra van szüksége és egyáltalán nem veszi figyelembe a napszakokat. Amikor már ritkábban van szüksége evésre, akkor hamar rájön, hogy éjszaka legjobb aludni, de amíg ez a pillanat el nem érkezik, addig meg kell adni számára a lehetőséget, hogy akkor egyen, amikor szükségét érzi.

Előfordul, hogy a babának tényleg csak a biztonságérzet hiányzik, az sem ritka, hogy a sötétség félelmet kelt benne. Ezt a tényezőt se hanyagoljuk el, ráadásul sosem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy nem éhes.(...)" innen: [link]

"Az első hónapokban az éjszakai szoptatás is hozzátartozik a csecsemő természetes gondozásához, táplálásához. Ez biztosítja a tejtermelődés kellő fokozódását, a hormonális egyensúlyt, a csecsemő megfelelő gyarapodását. Éjszaka tehát sem teáztatni, sem cumisüvegből tápszert vagy lefejt tejet itatni nem szükséges, helyette szoptass! Nem kell felkapcsolni a villanyt, mindketten ágyban maradhattok, így pár perc múlva már alhattok is tovább"innen: [link]

"Szoptasd éjjel is a babád

- A tejtermelésben fontos prolaktin hormon szintje éjjel magasabb mint nappal, ezért az éjjeli szopik többszörösen hatékonyak a tejtermelés szempontjából.

- Az éjjeli ébredés leginkább alkat és fejlodési stádiumtól függ, nem az éhségtol. Sok csecsemo pl 3-4 hónapos korában elkezd újra ébredni éjjel, még akkor is ha eddig szépen aludt éjszaka.

- Maximalizáld a saját pihenésed azáltal, hogy közel veszed magadhoz éjjel a babát."innen: [link]

"A teára nincs szüksége annak a babának, aki anyatejes táplálásban részesül. Nagyon ritkán, nagy kánikula idején talán kis folyadékpótlás szükséges, vagy amikor lázas a baba és nagyobb a folyadékvesztesége a normálisnál. A tea értéktelen a baba szervezete számára, nem járul hozzá a fejlődéséhez, ráadásul nagymértékben romboló hatással van a tejelválasztásra, valamint a baba emésztőrendszerére, ha a teát ráadásul cukrozva kapja.

Sokan fennen hirdetik, hogy a kiegészítő tápláléknak nincs hatása az anyatej mennyiségére, pedig ha logikusan végiggondoljuk, ennek pont az ellenkezője az igaz. Mivel a baba igényeihez igazodik az anyatej termelődése, ezért ha a baba mással csillapítja éhségét, kevesebb anyatejet fog igényelni, mely azonnali hatással lesz a mennyiségre.

Az éjszakai alvás és a táplálkozás kapcsolata

Sajnos, sok kismama kimerültsége okán folyamodik ehhez a módszerhez, mely nem csak, hogy nem hatékony, de azonnali anyatej mennyiség csökkenéshez vezet.

Több kísérlet és kutatás folyt ebben a kérdésben, mely által megerősítést nyert az a tény, hogy a táplálkozás módja és az éjszakai alvás semmilyen mértékben nem függ össze.

A baba akkor fogja átaludni az éjszakát, ha meg tudja különböztetni a különböző napszakokat, valamint biztonságban érzi magát akkor is, ha több órára külön van az édesanyjától, továbbá ha a fejlődése már nem olyan rohamos mértékű, hogy szüksége lenne az éjszakai etetésre. Etetés alatt itt a normál, megszokott táplálékon van a hangsúly(...)"innen: babaindex.hu

...

2012. dec. 5. 10:38
 13/24 anonim ***** válasza:
73%

Van egy időszak, amikor eljön a babák életében az a korszak, hogy kialakul egy ritmus az életükben, amikor elég lesz az esti evészet és ivászat és nem kelnek fel sem enni, sem inni éjszaka, mert elég az, amit este kapnak. És csak olyankor kelnek fel, ha mondjuk betegek, rosszat álmodtak, front van, nyáron, mikor nagyon meleg van, foguk jön, fáj valamijük. Egyébként pedig nem ébrednek fel.

A fiam 3 hónapos kora óta alussza át az éjszakát és azóta sem enni, sem inni nem kel fel. Most múlt 2 éves. Csak is abban az esetben kelt fel, ha volt valami baja, az előzőekben felsoroltak közül. Inni csak akkor kapott, ha lázas volt vagy nagyon meleg volt nyáron. Enni pedig amikor eljött az ideje és átaludta rendszeresen az éjszakákat, onnantól fogva nem kapott, mert nem volt éhes.

És ezért nem mindegy, ha felkel éjszaka, akkor miért kel fel. Mert nem biztos, hogy éhesek vagy szomjasak, csak sok szülő ezt gondolja és rászoktatja őket. És onnantól fogva ez a napi ritmus része lesz, pedig semmi nem indokolja, hogy része legyen.

Én ismerek olyat, aki rászoktatta gyerekét az éjszakai evésre és utána mindig ébredt, olyat is, aki szerintem még most is, 3 évesen felkel és 2 cumisüveg teát megiszik. 2 évesen még így csinálta. Anyuka rászoktatta, hogy bekészítette minden este a 2 cumisüveg teát a lányának, aki mindig felkelt és kiszívta.

Én annak a híve vagyok és voltam mindig, hogy amíg nem tudott fiam beszélni, akkor megpróbáltam kitalálni az okát, hogy miért ébred éjszaka, de nem egyből ennivalót vagy innivalót adtam neki. És betegséget, fogzást vagy frontot leszámítva soha nem kellett éjszakáznom.

2012. dec. 5. 10:53
 14/24 anonim ***** válasza:
80%

Komolyan nem értem, hogy ha egy gyerek nem az éhség miatt kelne, akkor hogyan lehetne megetetni... Gondolom nem erőszakkal tuszkolja bele senki a cicijét vagy a cumisüveget a szájába.

A gyerekek még nincsenek elrontva, alap esetben akkor esznek amikor éhesek. A "vigaszevés" nem csecsemőkorban kezdődik, hanem a szilárd táplálékok és a nass "bevezetésével".

2012. dec. 5. 10:59
 15/24 anonim ***** válasza:
100%
Nagyon egyet értek az utolsó hozzászólóval (13.). Az én kislányom 8 hetes kora óta átalussza az éjszakát, most 4 hónapos. Reggel 6 körül kel, vagy kicsit hamarabb és eszik először. Ha felkel pl. 5 órakor, akkor megetetem és kezdődik a nap. Ma éjszaka viszont felébredt 3 órakor. Megsimogattam a fejét, de nem akart visszaaludni. Átpelenkáztam és magunk közé vettem, hátha elalszik. Nem sírt, 5 perc múlva elaludt és aludt reggelig. Ha sírt volna akkor megetettem volna 3-kor is, de előbb mindig megfigyelem, hogy valóban mit szeretne. Szeritem a teázásra teljesen felesleges átszoktatni.
2012. dec. 5. 11:05
 16/24 anonim ***** válasza:
77%

14-es. Nagyon is könnyű megetetni éjszaka egy gyereket, ha felébred. És tudod miért? Mert a szopó reflex, az megnyugtatja őket. És ha nem az éhség miatt kel fel a baba, hanem mert nyugtalan, fáj valamije, rosszat álmodik, anyahiánya van, akármi, akkor a szájába adod a cumisüveget és ez meg fogja nyugtatni. Egyrészt. A másik pedig, ha mondjuk este 9-kor vacsorázott a baba és éjjel 2-kor felkel, akkor már nincs teli a gyomra, de nem feltétlenül éhes, de már fér a pocakjában, így fog enni. És ha ezt megszokja, hogy éjszaka felkel és kap enni, akkor pedig ehhez fog hozzászokni és már megszokásból fog felkelni. És akkor tényleg már éhes lesz.

De ez gyerekfüggő, hogy kinél mikor jön el az az idő, hogy már elég az esti étkezés, hogy átaludja az éjszakát.

2012. dec. 5. 11:42
 17/24 anonim ***** válasza:
61%

Ha mellet kap a baba, akkor a szopóreflexét evés nélkül is kielégíti. Nyilván tápszeres babánál más a helyzet, ott valóban más az eljárás.

Engem anyám éjjel is megszoptatott, ha kellett, nem eszem éjszaka. Én is megszoptattam a lányom, ha kellett, nem eszik éjszaka. Soksok anya megszoptatja a gyerekét, nem esznek éjszaka.

Abban egyetértünk, ami jó:), hogy amikor a gyerek megérik az éjjel átalvására, akkor nem fog ébredni még enni sem. MIvel ez az érettség teszi lehetővé, hogy ne keltse fel őket az éhségérzet sem.

2012. dec. 5. 11:48
 18/24 anonim ***** válasza:

Most lehet, hogy én vagyok az értetlen, de elmagyaráznád, hogy a szoptatás miért nem evés? Ha egy anya szoptatja a gyermekét, aki éjjel felkel és a szájába adja a mellét, akkor abból jön az anyatej, ami táplálék, vagyis eszik a gyerek.

Evés nélküli szopó reflexxel való megnyugtatás, nálam pl. a cumizást jelenti. Mert abból nem jön semmi.

2012. dec. 5. 11:56
 19/24 anonim ***** válasza:
Egész másképp szopik már egy ekkora baba ha enni szeretne, és ha csak cumizik. Evéskor mélyen bekapja a bimbót, tökéletes vákuumot képez, szív- nyel. Komfortszopikor szinte csak a bimbót veszi a szájába, és csak szív- szí- szív...kábé mint a cumit. Ha mondjuk erős az anyuka tejleadó reflexe, vagy túlkínálat van anyatejből, akkor a baba nem is fogadja el a mellett (amikor csak a szopási igényét szeretné kielégíteni), vagy ha igen, akkor pár mp. után el is fordul sírva, mivel enni nem akar, csak "cumizni". Tehát az ekkora babák nagyon is jól tudják, hogy éhesek, szomjasak- e vagy nem, és annak megfelelően szopiznak.
2012. dec. 5. 12:07
 20/24 A kérdező kommentje:
De akkor most ő érett rá vagy sem? 2-3 hónapig aludt most 3 hete kell. Kell neki enni vagy tea?
2012. dec. 5. 12:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!