Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Hordozókendős anyukák, lehetne...

Hordozókendős anyukák, lehetne pár kérdésem?

Figyelt kérdés

még nem született meg a babám, de nagyon szimpatikusnak találom a hordozókendőt. ha megszületik a pici szeretném kipróbálni.

szóval a kérdéseim:

mennyire kényelmes ez a babának?

mennyire kényelmes ez az anyukának/apukának?

szeretitek?

praktikus?

leírnátok a véleményeteket róla?

kinek ajánljátok? (páromnak van csak jogsija, de ő nagyon sokat dolgozik, szóval sokat kell majd tömegközlekedéssel közlekednem. plusz lift nélküli házban lakunk,a harmadik emeleten, és amit kapunk babakocsit, az nem túl könnyű... ezek az okok miatt is szeretném kipróbálni)

2012. nov. 30. 13:00
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
Szia! Nekünk van két babakocsink is. Egy itthon, egy pedig a szüleimnél. Nem szeretem őket. Ormótlanok, ott kell hagyni sokszor (orvosnál, kint a folyosón, trükközni kell vele, hogy beférj valahová) Ezért vettem egy kendőt, ami annyira nem jött be, nehéz volt megkötni nekem. Szóval vettem egy rugalmas kendőt! Neked is ezt ajánlom elsőre sikerült! Ja és egy hordozótakarót vateráról. Nagyon praktikus. Még dolgozatot írni is voltam a babával (estire járok, ésolyan békésen szunyókált) Apuka még nem próbálta ki de nagyon szeretné. csak sose mondja, hogy most ő szeretné vinni. Kicsit fél, hogy megfullad vagy ilyesmi:) Ma még ebédelni is voltunk. Ahol lakunk mindenki hülyének néz, de vannak pozitív hozzáállású emberek is. Kisebb városban lakunk. Babának nagyon kényelmes, jót is tesz neki, de interneten még jobban utána tudsz járni. én így szoktam vasalni, házimunkázni. 6 hetes.
2012. nov. 30. 13:18
 2/16 anonim ***** válasza:

Nekem is van hordozó kendőm is meg csatos hordozóm is, babakocsi is. mindegyikkel elvagyunk, de már bánom, hogy nem szoktattam a fiamat hozzá a hordozáshoz újszülött kora óta.

Mamamin tudnak neked segíteni, ott többféle hordozóeszközről is kaphatsz infót.

2012. nov. 30. 13:27
 3/16 anonim ***** válasza:

Szia:)!

Linkelek Neked egy cikket, nem hosszú, nyugodtan olvasd el:), és minden most feltett kérdésedre benne van a válasz:).

[link]

A kényelemről pedig ebben a cikkben ír bővebben:) :

[link]

2012. nov. 30. 13:38
 4/16 anonim ***** válasza:
100%
Nekünk is van mindenféle hordozó-eszköz,de a hordozókendőt többnyire itthon használjuk,mert a lányunk nem nagyon alszik napközben és még pici,így kevés ideig van csak el magában. Így viszont amióta hordozókendőnk van,azóta tudok magamnak ebédet csinálni,és meg is tudom enni,mert magamra kötöm a lányzót,és így ő se sír és én se éhezek. Majd szeretném utcára is kipróbálni de még annyit nem volt benne a babám így nem mertem kipróbálni. Ja és Apuka is magára kötötte már :) Szerintem igen,praktikus,kényelmes :) De jól tud jönni útközben is,mondjuk ha a babád nagyon elkezd sírni a babakocsiban,akkor gyorsan magadra kötöd. Egyszerűbb,mint fél kézzel a gyereket tartani,másikkal a kocsit tolna,főleg,ha pl.bevásárolsz,akkor nem is marad szabad kezed. Szóval mindenképpen praktikus!! :)
2012. nov. 30. 13:40
 5/16 anonim ***** válasza:
100%

Harmadik vagyok.

Azt tanácsolom, hogy mindenképp keress fel tanácsadót, akár már most várandósan, aki megtanítja a szövött kendővel való bánás apró trükkjeit:). Hordozós "próba"babával tanít, tehát nem a kicsiddel kell próbálkozni, vele már gyakorlottan kezdhetnéd a kendőzést:).

Szerintem megéri, mert kicsi befektetéssel szaksegítséget kapsz, ami megmenthet a kezdeti ügyetlenkedéstől, és a kedved is biztonságban lenne:), és a ráfordtás maximálisan megtérül időben, jókedveben:).

2012. nov. 30. 13:42
 6/16 anonim ***** válasza:

Szia! nekem van minden, csattos hordozo, mei tai, hordozokendo (abbol csak rugalmasat erdemes ha veszel)

Na most az osszes kozul en azt mondom a legpraktikusabb a csattos hordozo. es leginkabb a lilliputi. nincs vacakolas a kotozessel.. az en lanyomnak mindig melege volt a kendoben, tobb reteg van rajta, es szerencsetlenkedni kell vele akkor is ha gyakorlott vagy. pasira eselytelen raeroltetni. raadasul hulyen is nez ki rajtuk.. nem veszik fel.

egy hordozot viszont siman!!! es neked is sokkal kenyelmesebb. nem otreteg zsakot kotsz magadra hanem csak felkapsz valamit.. ha nem akarod minden noisseged elveszteni hanyagolod a kendot!:)))

[link]

en ot ajanlom. vateran teszveszen joval olcsobban hozza lehet jutni. Ebben szep is maradsz, es a babanak is a legegeszsegesebb az idealis testtartashoz.

persze a te dontesed..

az en parom pl szivesen felvesz ilyet amikor van ideje, sokat dolgozik szinten o is, de azert oromet nyujt neki ha cska otthon is felveheti. a kendon max rohogott,de magara nem tekerte volna. raadasul tenyleg ugy neztem ki benne mint aki "elanyasodott" ...

2012. nov. 30. 14:11
 7/16 anonim ***** válasza:
100%

A csatosok egyáltalán nem valók az újszülötteknek, szűkítővel sem, ezért:

"SSC-ben nagyon nehéz megvalósítani az ideális békatartást.

Az ilyen típusú hordozoknál ugyanis a vállpántok két helyen csatlakoznak a bodyhoz. Egyszer annak a tetején, másodszor pedig valahol a body oldalán (nyíllal jelöltük ezt a pontot a képen; típustól függő, hogy milyen magasságban csatlakozik a pánt a bodyhoz)

Amikor felvesszük a hordozót és méretre húzzuk, látszik, hogy a body rész az alsó becsatlakozási helyen "megszorul" és nyomást gyakorol a baba gerincére, kiegyenesíti azt. (a képen látható anyuka éppen beállítja a hordozót a megfelelő méretre)

Írtam már arról, hogy a gerincoszlop és a csípő szorosan összefügg egymással, egyiknek a mozgása hatással van a másikra. Ebben az esetben a kiegyenesedő, gömbölyödni nem tudó gerinc előrefelé mozdítja el a csípőt, medencét, így nagyon nehéz az ideális pozícióban tartani a babák lábait. Pedig ez az újszülötteknél és csecsemőknél rendkívül fontos!

Az újszülött szűkítő általában egy vékony anyagból bevarrt háromszög a body belsejében (itt az 5. oldalon látható egy konrkét márka újszülöttszűkítőjének használata. A célja - a gyártók szerint - az lenne, hogy az újszülött ne a számára túl nagy hordozóban üljön, hanem a méretének megfelelőbb szűkítőben. Az elgondolás nagyon jó, de mivel, ahogy fentebb említettük csatos hordozókban nehéz biztosítani az optimális tartást, ezen a szűkítő sem segít. Amint feszesre húzzuk a hordozót, a babát magunkhoz szorítjuk, ami arra kényszeríti, hogy szétnyissa a térdeit. Minél szorosabb a hordozó, annál nagyobb terpeszben vannak a babalábak, így a szűkító tulajdonképpen értelmét veszti. Ha pedig nem húzzuk feszesre a bodyt, akkor az értelemszerűen nem fogja tartani a babát, így összegörnyed a hordozóban.

A másik probléma, hogy az újszülöttek még annyira kicsik, hogy a lábaik a hordozón belül maradnak:

Ez azt jelenti, hogy a baba tulajdonképpen áll a hordozóeszközben. A kicsikben születésük után még hetekig, hónapokig működnek a veleszületett primitív reflexek, melyek aztán meghatározott sorrendben kioltódnak vagy beleolvadnak más reflexekbe. Azonban ha ezeket a reflexeket folyamatosan kiváltjuk, ez nem válik lehetővé és később gondot okozhatnak pl. a mozgásfejlődésben.

Ha a baba ilyen módon áll a hordozóeszközben, a talpára nehezedő nyomás folyamatosan kiválthatja a talpreflexet, mely így nem tud kioltódni, mikor annak eljön az ideje. Ezen kívül a baba belefeszíti magát a hordozóba (emlékezzünk a lépegető reflexre: ha a baba talpa szilárd talajt ér, lépegető mozgást végez), így olyan izamit tornáztatja, melyek még erre nem érettek, nem megfelelően fejlettek.

A legfontosabb probléma viszont az, hogy a hordozó személy mozgásából eredő fizikai hatásokat (ütődés, zökkenés, huppanás) a hordozóeszköz a baba talpán át a még gyenge boka-, térd- és combizületen keresztül visszavezeti a kicsi még fejlődésben lévő gerincére.

Ezért inkább azt javasoljuk, hogy SSC-ket onnantól kezdjünk el használni, amikor babánk már megbízhatóan és önállóan ül és/vagy mászik (ebben az esetben már kialakulnak a gerincgörbületek, bár fontos tudni azt is, hogy a gerinc optimális fejlődése itt még korántsem zárult le)"innen: [link]

"sokaknál már a hordozós korszak elején - szóba kerül, hogy talán nem kendőben, hanem más eszközben kéne a babát hordozni. Elsősorban a kenguru, a mei tai és a csatos hordozó(SSC) azok, amelyeket számításba vesznek a szülők. Röviden vegyük sorra, hogy vajon megfelelnek- e ezek az eszközök arra, hogy babánkat a megfelelő testtartásban tudjuk hordozni.

Következő említett eszközök a mei tai- ok és a csatos hordozók. Ezeknek derékpántja fix, ezáltal a baba terpeszének fokát is nagyban meghatározzák, így nem támogatják a helyes csípőfejlődést. Ezért a mei tai- ok és csatos hordozók használatát csecsemők esetében nem ajánlom, csak akkortól javaslom, mikor a kicsi már önállóan ülni vagy járni tud.

Az a hordozóeszköz tehát, amellyel újszülött kortól tipegő korig teljes biztonsággal hordozhatunk, a szövött kendő, vagy a kendőanyagból készült karikás kendő. Ezek helyes használatát ha elsajátítjuk, biztosak lehetünk benne, hogy babánkat úgy hordozzuk, hogy testi fejlődését is támogatjuk."innen: [link]

Az pedig, hogy elveszti a nőiességét valaki a kendőtől, vicces:). Ja, és magunk köré nem kell tekerni a kendőt, max egy helyen, de az meg a csatosnál is van. CSak pár kép:) :

[link]

[link]

[link]

[link]

2012. nov. 30. 14:26
 8/16 anonim ***** válasza:
17%

kedves utolso, a hordozot (pl csattos) nem hiszem h az elso egy ket honapra veszi barki is, de a kendot se.. ha van gyereked akkor tapasztalatbol tudhatod, h az ido alatt nagyon nincs kihasznalva, hiszen ugyis joreszt alszik az agyban a baba.

a masik temahoz annyit: ilyen anyukakat magyarorszagon nem latsz aki ilyen csinosan nez ki es trendin oltozkodik szules utan es ilyen esztetikusan nez ki kendoben!:)

van ilyen,csak ok nem hordanak ilyen kendot. eleg sok baratnom ismerosom van akik szinten vettek kendot es hordozot is.. akinek a ferje parja nem dugja a homokba a fejet es van velemenye es szamit neki hogy nez ki a parja, azok biztos jot mosolyognak ezen hordozokendokon.

leginkabb a csattos hordozok vannak elonyben..

nekem szamit a kulsom is ha nem baj, nem csak a gyerekeimnek elek, es orulok ha a ferjem ugy nez ram h tetszem neki..

tobbek kozt eleg sok orvos ajanlja az efele hordozokat :)

es miutan szabad velemeny nyilvanitas van.. ezert koszonom h leirhattam a velemenyem.. reakciot nem varok :)

2012. nov. 30. 15:51
 9/16 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem baj,akkor képzeld nekem is számít a külsőm,fiatal vagyok,szerencsére nem látszik rajtam,hogy szültem,csinosan öltözködöm és jól áll a kendő.képzeld el,hogy a páromnak is fontos,hogy nézünk ki,és ő választotta a kendőt és a színét is,hogy ő is tudja hordani.egy szóval se mondtam,hogy hordja magától vette fel,és nem röhög9tt rajta sosem. egyébként a 2 hónapos babám nem egyhuzamban az ágyában van,rengetegek van ébren,így igenis hasznos a kendő.
2012. nov. 30. 16:59
 10/16 anonim ***** válasza:
rengeteget,bocs elírtam
2012. nov. 30. 17:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!