Szerintetek a babáknak mennyire fontos a nagyszülőkkel való kapcsolat?
Most egy éves a kislányunk, a férjem munkája miatt a születésétől 6 hónapos koráig Győrben laktunk, majd sikerült a szülőfalunkba visszaköltözni. Aminek mindenki örül, rajtam kívül... Rendszeresen hazajártunk, havi 1-2 hétvégére, szerintem kvázi a nettó családdal töltött idő ugyanannyi, vagy kicsit kevesebb lehetett, mint most.
Végülis ezzel az eggyel próbálom magam nyugtatni, hogy a nagyszülőkkel való kapcsolattartás miatt jó, hogy hazaköltöztünk.
Viszont én ott boldog voltam, annak ellenére, hogy senkit sem ismertem, nem volt segítség, stb. A párkapcsolatunk is jobb volt, valószínűleg az egymásra utaltság miatt, a kialvatlanság ellenére jóval türelmesebb és elfogadóbb voltam, mint most.
És senki sem érti meg, hogy nekem nagyobb teher, hogy az itthoni hülyeségeket, anyósom intrikáit kell hallgatnom, heti x alkalommal vigyáznom kell bátyám gyerekeire, mint hogy ott az én egy szem gyerekemet esetleg magammal kellett vinni a postára, bankba, földhivatalba, bevásárolni, mindenhova...
Most lakásvásárlás előtt állunk, én mennék vissza, pedig hát tényleg itt születtem, itt éltem 32 évig és mégis gondolkodás nélkül csomagolnék. A férjem munkája engedné, hogy ott lakjunk, ez a része nem gond. De hát rajtam kívül senki sem akar hallani sem róla. Meg hát lelkifurdalásom is van, hogy a saját érdekeimet nézem és nem azt, hogy a baba a nagyszüleivel szorosabb kapcsolatban legyen. De itt én egyszerűen nem vagyok boldog.
Másnak is vannak hasonló tapasztalatai, vagy csak én vagyok ilyen kottyant?
A 8 km jobbnak tűnik, mint a szomszéd ház... Hogy mindenki boldog legyen, olyan házat keresnék, ami még elérhető távolságban van, de nem is az a kategória, hogy "Gondolok egyet, és átugrom".
Tényleg nagyon fontos szempont a szülő-nagyszülő viszony is. Helyzetünk hasonló amúgy, csak mi 70 km-re lakunk: az én családom nagyon hiányzik, anyósom egyáltalán nem, bár ő nem intrikál, szimplán csak buta. De mégis, nagyobb veszteség az, hogy a szüleim messzi vannak, mint az, hogy anyósommal sűrűbben találkoznánk. (Most jön a 2. baba, 1,5 év lesz a korkülönbség, szóval elkelne a segítség a férjemen kívül is, mert ő sokat dolgozik. Másrészt anyukám igazi Anya, Nagymama, megőrül, hogy messzi vagyunk. )
Másrészt én úgy nőttem fel, hogy együtt laktunk a nagyszülőkkel, aminek tinikoromban azt hittem, hátrányát érzem, de most már tudom, hogy sokkal több lettem általa: van egy fantasztikus nagymamám, nagypapám, és nem cserélnék azzal, aki messzebb nőtt fel a nagyszüleitől. Ők nagyon sokat tudnak adni a gyereknek! Minden téren: erkölcsileg, hagyományokban, tapasztalatban, családi emlékek terén. Persze ehhez olyan nagyszülők kellenek, akik ilyenek.
Szóval én maradnék, de olyan módon, hogy anyós ne tudjon átpattanni hozzátok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!