Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mennyivel egészségesebb a...

Mennyivel egészségesebb a mosható pelenka a babának, mint az eldobható?

Figyelt kérdés
2012. nov. 20. 07:23
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
41%

Az utolsónak igaza van. LadyLoss-nak pedig csak annyit mondanék, hogy nekem pl a te stílusod nem volt szimpi, nem a mosható pelus, amit élből elutasítok, szerinted.

Ha ebben az életben lesz még gyerekem, biztosan fogok adni egy esélyt a dolognak. Amiket az utolsó előtti válaszban linkelt tanulmányok írnak, azzal azért lehetne vitatkozni. Főleg, hogy most nem az 50-es meg 90-es években vagyunk. Rémtörténeteket most nem is kevernék ide inkább. A lényeg, hogy tényleg nem kell senkire fújni azért, mert így vagy úgy csinál vmit.

2012. nov. 20. 12:05
 22/27 anonim ***** válasza:
11%
19 = utolsó a 21. hsz-ban. :)
2012. nov. 20. 12:06
 23/27 anonim ***** válasza:
70%

Kedves 21- es:), kérlek, vitatkozz az állításokkal:)!

Nem piszkálásból írom! Komolyan érdekelnek a megalapozott cáfolataid:)! Egy jó vita építő! Azon kívül, hogy mikor élünk. Mert a babák feneke éppúgy működik, akarhanyadik évtuzedben élnek.

2012. nov. 20. 12:30
 24/27 anonim ***** válasza:
44%

21-es vagyok. :)22 hónapja nem vitatkozom. :) Akkor volt egy halálközeli élményem, de majdnem belehaltam abba is, ami utána következett. Elég idiótán hangzik :), a lényeg, hogy sürgősségi császárral született a babám, 10 percen múlt az életünk, de megmaradtunk. Megváltozott az értékítéletem. Gyökeresen más lett a fontossági sorrend. Amikor harmadszor adtam vért a kisfiamnak, és 6 hetesen először érinthettem meg, lényegtelenné vált minden hasonló vita. Öko, nem öko, mindegy volt. Amikor hazajöttem szülés után a kórházból, és megálltam az üres kiságy előtt, miközben ott kellett hagynom az alig 1 kilós kincsemet a kórházban, akit 4 naposan csak egy pillanatra nézhettem meg... akkor összetört valami, ami csak nagyon lassan áll össze újra, de lehet, hogy soha nem fog már ugyanúgy. Az első gyerekemnél kínosan ügyeltem a sterilizálásra, a hozzátáplálás sorrendje és időpontja volt a legfontosabb dolog a világtörténelemben, és ha egy kiütést láttam a popóján, azonnal vittem az orvoshoz. Arra figyeltem, nehogy valami sérülés érje a kis lelkét, hogy a megfelelő hatások és impulzusok érjék, hogy boldog ember legyen majd belőle, ha felnő. Most viszont, boldoggá tesz, hogy él a fiam, egészséges és erős. :) Nem árt neki sem a textilpelenka, sem az eldobható. Egyáltalán nem fontos, hogy van-e egy milligrammnyi cukor a tejpépben, amit eszik. Ha ellesik, felkel, és megy tovább. Mindig mosolyog, és mindig küzd. Velem is, mert belépett a dackorszakba. :) Csoda, hogy él, és az is csoda, hogy én itt vagyok. Igyekszem környezettudatosan élni, a fiam már most tudja, hogy a szemetet a kukába dobjuk, és nagyon csúnya dolog eldobni az utcán, mert "szomorú lesz a fű, ha nem kap tőle levegőt". :) Nem eszik sok édességet, mert nincs rá szükség nagy mennyiségben, de a jó dolgokhoz tartozik a csoki is az életben, tehát előfordul, hogy kap. Amikor kap, jó nézni a csokitól maszatos száját, és az örömet az arcán. Boldog és kiegyensúlyozott, és eldobható pelus virít a popsiján. Nem érdekli. :)

Ezért nem vitatkozom, és ezért mondom, hogy mindenkinek igaza van, aki belátása és meggyőződése szerint, szeretettel neveli a gyermekét. 10 percre a haláltól már csak ennyi a lényeges... :)

2012. nov. 20. 17:20
 25/27 anonim ***** válasza:
86%
Én a régi tetra moshatót használtam, gumibugyival. Soha semmi baja nem volt a baba popójának. És pontosan azért használtam ezt, mert a modernekből annyi féle fajta van, hogy nem bírtam kiigazodni és drága lett volna kísérletezgetni. Amikor már sokat mocorgott, olyan 8 hónapos korában már nem bírtam ráadni a tetrát, mert hát az sokkal macerásabb, mint egy modern mosható vagy eldobható. Ekkor vettem akciósan, nagyon jó áron modern moshatót, amit sajnos már kinőtt. Azóta eldobhatózunk. Szóval nem kizárólagos, rengeteg pénzt megspóroltunk az első hónapokban. Nálunk is 6-7 kaki volt naponta, kb 10 pelus elment egy nap, hát rámentünk volna anyagilag ha ezt a sok pelust meg kellett volna venni. Egyébként nyáron a nap is fertőtlenít. Én nem használtam vegyszert a foltok kiszedésére, mosószódával, mosódióval és ecettel mostam és valóban van olyan pelus ami foltos, de ettől függetlenül tiszta. Mivel négy gyerkőcöt szeretnénk, ezért bőven megérte beruházni a pelusokra.
2012. nov. 20. 17:52
 26/27 anonim ***** válasza:
Én nem vagyok elvek embere. Nem hallottam sok mindent a moshatóról a kisfiam születése előtt, ezért eszembe se jutott kipróbálni (és igazából utána a második gyereknél sem váltottam több okból sem. Az egyik ok, h az erkély nélküli 50 nm-es lakásunkban télen párásítani az amúgy is penészesedésre hajlamos falakat nem tartottam nagy ötletnek...) A másik ok az, h az egyik mosható pelusos ismerősöm nálunk tette tisztába a gyerekét, és amikor megláttam a gyerek fenekét... Hát azok a vérvörös, már-már nedvedző kiütések... :(((( Lehet h alkati dolog volt a gyereknél, de azt látni életreszóló "élmény" volt. Nekem a két gyerek eldobhatót használ. Popsikenőcsöt a két gyerekkel nem kentem el össz 3 tubusnál többet, de egyik gyereknek se volt talán max 2-3x kiütés a fenekén.
2012. nov. 29. 13:12
 27/27 anonim ***** válasza:
70%

Szerintem a mosható sokkal egészségesebb.

"Tényleg jobb a mosható pelenka a baba bőrének mint az eldobható?

A válasz egyértelműen igen.

Minden mosható pelenkát használó anyuka igazolhatja, hogy sokkal kevesebb popsikrémet használnak. Néhányan pedig egyáltalán nem használnak ilyen termékeket. Mivel nincs rá szükség. Sőt, a popsikrémek túlzott használata kifejezetten ellenjavallt a mosható pelenkák esetében.

A mosható pelenkáknak ugyanis számos előnyös tulajdonságuk van, ami megóvja gyermekünk egészségét.

Ezekben a pelenkákban természetesen szellőzik a gyermek bőre. Minden pelenka elengedhetetlen része a nedvességzáró réteg, azonban nem mindegy, hogy az milyen. Az eldobható pelenkáknál többnyire ez egy vékony műanyag fólia, ami bizony nem enged át semmit még a levegőt sem. Ellenben a mosható pelenkák esetén, bár több megoldás is választható, mindegyik porózus és légáteresztő tulajdonságokkal bír. Így a popsi nem fülled be, még akkor sem, ha pisis a pelenka. A pára ugyanis szabadon tud távozni a pelusból.

Mi anyukák bizonyára tudjuk mennyivel jobban érezzük magunkat egy pamut, selyem, vagy mikroszálas fehérneműben, mint egy műszálas nejlon vagy poliamid anyagúban. A babák is érzik ezt, legalábbis azok, akik mindkét lehetőséget kipróbálhatják.

Tiszta természetes anyagok veszik körül a babánk legérzékenyebb bőrfelületét. A mosható pelenkák belső felülete leggyakrabban pamutból készül, vannak még kender, len, és bambusz és mikroszálas anyagúak is. Azonban mindegyik közös tulajdonsága, hogy nem agresszív nedvszívók, ezáltal nem szárítják ki a bababőrt. A gyermek feneke nem fog kipirosodni.

A mosható pelenkák semmilyen allergizáló vegyszert nem tartalmaznak. A gyártás folyamán alkalmaznak egyes esetekben textil kezelő anyagokat (ha nem bio anyagról van szó), amik az első mosás alkalmával távoznak.

Az eldobható pelenkák nedvszívó anyaga nátrium-poliakrilát zselé és cellulóz őrlemény, ami tartalmaz dioxint is. Mindkét anyag mérgező, a baba bőrén allergiás reakciót okozhat. Klinikai tesztek ugyan nem igazoltak mérhető hatást, ezért engedélyezik a szerek használatát. A kockázatot azonban nekünk kell vállalni, és a gyermekeinknek viselni a lehetséges következményeket.

Az ortopéd szakorvosok véleménye szerint 3 hónapos korig minden gyerekre ráférne a mosható pelenka, mert a letapadt csípő izmokat és ízületeket tökéletesen rendbe hozza. Ez nem azt jelenti, hogy a csípő ízületével gond van, egyszerűen csak a későbbi koordinációs képességnél jelent segítséget. A baba könnyebben fog mozogni, mert a széles terpeszben lazábbak lesznek a csípő ízületek. Sokan aggódnak amiatt, hogy a nagyobb csomag akadályozza a kicsit a szabad mozgásban. Ez azonban nem így van, csak a baba alkatának megfelelő pelenkát kell megtalálni.

Már 2002-ben megjelent egy elmélet, arról hogy az eldobható pelenkák károsan befolyásolják a kisfiúk felnőttkori nemzőképességét. Sajnos sok egymásnak ellentmondó tanulmány látott azóta napvilágot, és nem tudtak vitathatatlan bizonyítékot felmutatni sem az állítás mellett sem ellene. Az biztos azonban, hogy soha nem merült fel ez a kérdés a mosható pelenkákkal kapcsolatban. Néhány cikkben vagy hozzászólásban felmerül, hogy a mosható pelenka ugyanúgy melegen tartja a kisfiúk heréit. Sajnos azonban ezen írások szerzői nem ismerik a mai modern pelenkákat, csak a hatvanas évek gumibugyi-tetra pelenka kombinációt. A vélemények tehát nem megfelelő ismeretek alapján fogalmazódnak meg.

Bármely szülő aki a gyermeke egészségét fontosabbnak érzi, mint a saját kényelmét, és ezért hajlandó áldozni némi többletmunkát, annak érdemes megfontolnia, hogy inkább a mosható pelenkát részesítse előnyben. Az eldobható pedig maradjon meg annak, amire valaha kitalálták: a kirándulásokhoz és utazásokhoz, ahol a mosható pelenka tárolása és mosása körülményes, vagy egyáltalán nem megoldható." www.textilpelusvilag.hu

A fentiekkel teljesen egyetértek, mert tapasztaltam.

Én mind a két pelenkát szoktam használni. Ha a nagyiékhoz megy a gyerek, akkor eldobhatót csomagolok neki, nehogy anyósnak vagy anyunak mosnia kelljen. De volt, hogy anyu kérte, hogy vigyek le moshatót is, mert a kicsi feneke kipirosodott az eldobhatóban.

Amikor a barátnőm fiának pelenkakiütés lett a fenekén, kölcsönadtam neki néhány bambusz pelenkát, és lám 1-2 nap alatt rendbe jött a kis popsi.

2013. febr. 28. 23:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!