Ti mennyire tartjátok be amit a védőnő mond?
Barátnőm 33 éves, pár hónapja derült ki, hogy laktózérzékeny ÉS gluténérzékeny! Szóval felnőttkorra is előjöhet a dolog, nem gyerekbetegség.
A védőnő tanácsait meghallgatom, aztán úgy járok el, ahogy az anyai ösztönöm, és a józan ész diktálja. Ez utóbbiakat nem befolyásolják aktuális trendek, divatok, éppen lezajlott vizsgálatok hozzátáplálással kapcsolatban, sem élelmiszergyártók lobbijai. :)) Felneveltem így már a kamaszlányomat is, aki makkegészséges, és most úgy tűnik, jók a túlélési esélyei a majdnem 2 évesemnek is. :DD Bocs a fanyar humorért, de ilyen témáknál sokszor eszembe jut, hogy mindenfelől manipulálják az embert...
Akkor vajon miért mondja a gasztroenterológus, hogy akkor van esély kinőni, ha egyáltalán nem találkozik vele a szervezet?
Na mindegy,úgy látom sok itt a genetikus és egyéb orvos szakember...
3 gyerekem küzd/küzdött ezzel a betegséggel, úgyhogy SAJNOS már kiismerem magam egy kicsit a témában.
És ne keverjük össze a laktóz intoleranciát a tejfehérje allergiával, mert a kettő nem ugyanaz, a glutént meg végképp ne, mert az is teljesen más probléma...
Amúgy ez az egész kicsit messzebbre menő téma, nem csak azon múlik, hogy mi hogyan táplálunk, hanem hogy minket hogyan tápláltak, meg nagyszüleinket...
14
Zárójelben a tejhez kapcsolódó allergiákról:
("Minél hamarabb találkozik valaki egy bizonyos táplálékkal, annál nagyobb mértékben alakulhat ki allergiás válasz az adott táplálékra. Allergiás megbetegedés főként atópiás emberekben jön létre. Az atópia egy olyan örökletes tényező, amely bármilyen allergiás megbetegedésre hajlamosít.(...)A tejfehérje allergia nem egyenlő a tejcukor (laktóz) intoleranciával. A laktóz intolerancia egy bizonyos tejcukrot lebontó enzim hiányát jelenti, melynek eredményeképpen az illető képtelen a tejcukrot lebontani, ezért hasfájás és hasmenés jelentkezik laktóz tartalmú ételek elfogyasztása után. A tejcukor (laktóz) a tejben nagy mennyiségben megtalálható szénhidrát, vagyis minden tejtermékben megtalálható. Ma már azonban kaphatók laktózmentes tejtermékek, illetve olyan tejtermékek, melyhez laktózbontó enzimet is tesznek, így a szervezet képes a tejcukrot lebontani.(...)"innen: [link]
"Kezdődhet akár újszülött kortól, akár egy éves koron túl. Általában azok a babák, akiknél korán jelentkeznek a tünetek, 1-2 éves korukra kinövik ezt az allergiát. A legújabb kutatások szerint viszont sok gyerek jóval később, 8-12 éves korra kezd valamennyi toleranciát mutatni.
Van olyan baba, akinél már születésétől kezdve problémát jelenthet a tehéntej. Van akinél csak egy idő után alakul ki az allergiás reakció. Van, aki már az anyatejen vagy tápszeren keresztül érzékenyen reagál a tehéntej fehérjére, és van akinél csak azután alakul ki, miután szilárd ételbe keverve kapta. Van akinél a tejtermék nem okoz gondot, csak maga a tej. Ez utóbbi esetben érdemes megnézni, hogy a tejallergia vagy a laktóz érzékenység tünetei-e amik jobban illenek a gyerek tüneteire."innen: [link]
A kérdésre válaszolva:):
a mi védőnőnk többféle ht.- i táblázatot mutatott meg, e mellé arra bíztatott, hogy olvassak utána a dolgoknak, majd belátáson szerint tápláljam hozzá a kislányomat:).
Halgass az anyai ösztöneidre.
Az én Kisfiam 8 hónapos lesz a hétvégén, 5,5 hósan kezdtük a kóstolgatást, addig csak anyatejes volt. Mindent megeszik, amit adok Neki.
Tegnapelőtt volt pont itt a védőnő, elmondtam hogy már miket eszik, és mondta, hogy már adhatnék Neki azokon kívül pl. trappista sajtot a sütőtökhöz, nagyon finom úgy, meg zöldborsót, kelkáposztát, tojássárgáját stb. Mondtam Neki, hogy igen tudom, de azért nem hajt a tatár, 2-3 napig csak egy új ízt adok Neki, így is sokfélét eszik már.
Ma pont először joghurtot adtam neki, kb. 3 kávéskanállal kevertem a tízórai gyümölcséhez (banán-körte-babakeksz-joghurt), ízlett Neki, megette, remélem nem lesz gond.
Egyébként a védőnővel jól kijövök, nem szól bele a dolgokba, ritkán jön, én viszem mérni havonta. Én kiválasztottam a Kismama újságos hozzátáplálási táblázatot, rugalmasan azt követem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!