Mit jelent az, hogy a kisbaba NŐL?
nől= nő= nagyobb lesz!
A Tiszántúlon és az Alföld egyes részein használják.
Mindkettő helyes nyelvtanilag, csak a "nől"-t már nem annyira használjuk.Ha ez így nem tetszik, mond, hogy fejlődik, cseperedik, nődögél...
Nem suttyófalvi használat csak.
Nyelvművelő kéziszótárban így van: a nő szó köznyelvi, a nől pedig népies.
Suttyófalván?
Én nem így szoktam meg, hanem a nő-növekszik szót használom, de nem egy értelmes és normális vidéki rokonom így használja, mert feléjük így terjedt el.
A suttyók meg nem nyelvtanilag helytelenül beszélnek, hanem hülyeséget mondanak, mint az első válaszoló...
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__helyesiras__42915-..
Amúgy nő, növekszik a jelentése.
S a neten utánaolvashatsz több helyen.
Köszönöm.
Nem arról van szó, hogy nem tetszik, hanem én nem ismertem, pedig tiszántúli vagyok. Épp egy dunántúli ismerősöm mondta a kislányomra, amikor nyújtózkodott, hogy olyankor nől. Én meg nem mertem megkérdezni tőle, hogy az mit jelent. Bár azt végképp nem hiszem, hogy a baba nő, amikor nyújtózik.
Ha egy észak- és egy dél osztrák beszélgetni kezd, tolmács kell hozzá. Szerintem bizonyára vannak olyan intelligensek, hogy tudják, nem suttyó a másik, hanem vannak nyelvjárások. Ahogy minden országban. A nyugati kultúrával intelligencia és tolerancia is jár. Itt ketten bizonyára erről nem hallottak.
A válasz pedig már megszületett: a növekedik E/3 más nyelvjárással történő kifejezése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!