Miért van az, hogy nincs egy egységes álláspont a babák szoptatása, ill. A hozzátáplálása ügyében?
Szia!
Az az egységes tanterv is változik időről időre:) A régi dolgok voltak a jók, amikor még ösztönösen tudták táplálni és "nevelni" az anyukák a gyermekeiket. Aztán kitalálták, hogy ezt felülbírálják, és mostanra kiderült, hogy hülyeség volt. Mivel nem minden ember, orvos jött erre rá, ezért még széthúzás van. Ráadásul kutatásokat végeztek, hogy tudják a babák ellenállóképességét még acélosabbá tenni, mert már nem azt a világot éljük, mint rég. Szmog, ózon, konzervek...sorolhatnám. Én az LLL oldal szerint csinálom, mert nekem az tetszik. Itt sokan fújjognak arra az oldalra, de ez az én döntésem. Babám lassan 4 hónapos, de még egy korty vizet sem kapott anyatejen kívül. Üdv!
Szia,
vannak különféle nézetek, de nagy általánosságban a váza mindegyiknek ugyanaz. Eleinte én is kicsit túlreagáltam az egész témát. aztán idővel, ahogy látod már mi tetszik/izlik a babádnak egyre nagyvonalúbban fogod tudni venni.
Az új írányelv, hogy minden alergizálhat, és jobb vigyázni kicsit jobban, minthogy belefuss egy alergiába. Fontos ezért a fehérjéket, és főleg a tejtermékeket a legvégén és csak fokozatosan bevezetni a babák étrendjébe.
Abban a legtöbben egyet értenek, hogy minél tovább szoptatod a babádat, annál egészségesebb lesz, erősebb lesz az immunrendszere stb. Ám abban nem teljes az egyetértés már, hogy a "minél tovább" az konkrétan 6-8-12 hónap vagy 2-3 év.
De ez majd meglátod ki fog alakulni, könnyen lehet, hogy a kisfiad/kislányod fogja magától abbahagyni a szopizást egy éves kora körül, vagy még hamarabb is. (nálunk így volt)
A hozzátáplálásnak pedig az a lényege, hogy minél több ízt megismerjen/megszokjon/megszeressen a baba, majd ezeket megtanulja megemészteni, hogy felkészüljön fokozatosan az emésztőszervezete a felnőtt ételek elfogyasztására.
az, hogy a meggyet kóstoltatod meg vele elsőként, vagy az almát, vagy a sütőtököt, az már szinte mindegy is. a lényeg tényleg a fokozatosság, és persze, az is, hogy lássd, a reakcióját a picinek, ne csak az arcán, hanem a pelusában is.
Ha túl korán kezded bevezetni a szilárd ételeket, lehet, hogy még nem tudja megemszteni őket, és ezért ahogy be, úgy ki is jön majd belőle. Fölöslegesen nem kell terhelni a szervezetét.
az én fiam sem kapott semmi mást, csak anyatejet majdnem 6 hónapos koráig. Sokan mondták, hogy adjak neki teát, meg vizet, hiszen biztosan szomjas. De nem hiszem, hogy jót tettem volna vele. ha igény szerint szoptatsz, akkor a tej minősége, és mennyisége tökéletesen igazodik a baba igényeihez. nyáron melegben híbabb/viszesebb tejem volt, persze én is ittam eleget, hogy legyen elég tej.
A kisfiam sokáig nem ivott semmit tejen kívül, legalább 8 hónapos volt amikor kortyonként sikerült végre megitatni vele egy fél deci vizet.
Késöbbiekre nézve: Ha éhes, enni fog, ha szomjas majd fog inni, később is, elég ha megínálod, ha majd nem iszik, akkor nem szomjas (persze vannak esetek amikor muszáj itatni - hasmenéses hányós betegségek stb. de ez nem általános)
A negyedik válaszolót kérdezem, hogy mit kell akkor a kis szemével tenni. Nekem is kamillát mondtak!
Válaszolva én sem tudom mit tegyek. Már hetek óta töprengek, hogy etessem-e már, vagy csak szopizzon. Van hogy fél órára mgéhezik, de amíg szeret szopizni sztem nem adok neki mást. Csak 5,5-6 hósan.
Hát a szem kamillázásról nekem csak annyi jut eszembe:
hogy amikor a fiam kb egy hetes volt, begyulladt a szeme, a védőnő javasolta, hogy forralt vízzel törölgessük. ezek után egyre egyre gennyesebb lett. semmit nem segített a sima vizes törölgetsé. végül a doki (amikor a már szegény baba reggel aig bírta kinyitni a szemét) megkérdezte, hogy miért halgattam a védőnőre, kamillás vízzel töröljem a szemét, mert a szem nem játék, akár meg is vakulhat.
kamillától 2 nap alatt elmúlt minden.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!