Tejfehérjeallergia esetén a tejmentes étrend babádnál mennyi időn belül hozott eredményt?
Pár nap után már kezdett szépülni az ekcémája, de hónapok kellettek ahhoz, hogy teljesen tünetmentessé váljon.
Most lesz 3 éves és 10 hónapos kora óta teljesen tejmentes diétán van, kb. 99,5%-os sikerrel (sajnos olykor valamiről csak utólag derül ki, hogy mégis van benne vmi tejtermék).
Mondjuk neki szerencsére nem súlyos az allergiája, tehát csak bőrtünetei voltak, emésztési, hasi panaszai nem.
A te babádnak milyen tünetei vannak és hová jártok orvoshoz?
Értem.
Mennyi idős? Konkrétan megállapították vmi vizsgálatból, hogy tejfehérje allergiás? Mondták a diétát?
Bocsi a sok kérdésért, csak már többször hallottam ilyet, hogy nem állapítják meg konkrétan az allergiát és nem mondják, hogy diétázni kellene, magyarul szinte semmit sem segítenek...
Nekünk a lelkünkre kötötte a gasztro-s doki, hogy teljesen ki kell zárni a tejet, tejterméket, tejszármazékot tartalmazó ételeket, élelmiszereket. Nagyon nehéz volt az eleje, hogy mindent el kell olvasni, utána kell nézni, agyalni stb, de belejöttem, mert muszáj volt.
Úgy képzeld el ezt a diétát, hogy a szervezetének el kell felejtenie, hogy valaha is találkozott a tej molekuláival és ez csak akkor lehet, ha huzamosabb ideig kizárod az étrendjéből. Ált. 1 év diéta már eredményes lehet.
Szóval ez a 2 hét szerintem édeskevés, de talán az akut tünetei megszűnnek.
Amúgy bocsi, nem akarok okoskodni, csak emlékszem milyen nehéz volt az eleje nekem is :)
2 éves és ha őszinte akarok lenni, már kb. egy éve mondom a gyerekdokinak, hogy szerintem nincs minden rendben... Ezért kezdtük később bevezetni a fermentált tejtermékeket is, azokat is nagyon lassan, aztán beindultak a fogai durván - de amikor már idén nyáron zöldes-habos-tejszagú hasmenést produkált, úgy döntöttem, hogy nincs mese, járjunk utána...
A gyerekdokink mindenesetre azt ajánlotta, hogy próbáljuk meg laktózmentesen étkeztetni. Ez hozott némi javulást, de közel sem volt tökéletes... Aztán jött a "vizsgálat" Miskolcon, ami előtt kb. 7-10 nappal elkezdtük visszaállítani a normál tejtermékekre. A nagy vizsgálat annyi volt, hogy megmérték a súlyát-hosszát, meg hogy tartsuk a gyerekdoki által is javasolt laktózmentes diétát... Aztán majd decemberben vesznek vért...
Ekkorra már állandóan folyt az orra, köhécselt, tüsszögött is - az eddigi hasmenés és bőrtünetek mellé.
Úgyhogy nem hagytuk annyiban, ekkor kértünk újabb beutalót és majd irány Debrecen.
De most már kap immunerősítőt, Béres cseppet, Cebiont, hörgőtágítót, köptetőt és nem javul... :( Úgyhogy nagyon gyanús, hogy a tejfehérje javára írhatók a tünetek...
(egyébként nem csodálkoznék, ha valami ilyen probléma lenne, mert ő két hónappal korábban jött és a korababákra jellemzőek az emésztőszervi allergiás megbetegedések).
Szóval erre jött most az, hogy minimum két hét kell, hogy bármilyen minimális, tartós eredmény elérhető legyen - és még van idő megint visszaállítani szegénykémet a következő gasztroenterológiai vizsgálat előtt a normál étrendre.
Igen, tudom, hogy az összetevőkre, adalékanyagokra is figyelni kell - már összeszedtem a netről, milyen néven fordulhat elő bújtatott formában tejfehérje a termékekben.
De bármilyen tanácsot szívesen fogadok. :)
Akkor nektek sem egyszerű... És a bölcsiben odafigyelnek a gyerkőcre? Mert nekünk eddig laktózmentes diéta volt azzal, hogy ha a főzelékben van minimális normál tej, azt kaphat. Ennek ellenére volt, hogy boldogan újságolták nekem a gondozónők, hogy milyen szépen megette a túró rudit... Úgyhogy egyelőre nem tudom, mi lesz a bölcsivel, ha tényleg kiderül,hogy tejfehérje-allergia, ugyanis ide nem engedik, hogy bevidd neki mondjuk az ebédet. A diétát olyan formán tudják megoldani, hogy kihagyják mindenből a tejet... No mármost egy tejes kifliből nehéz - akkor mit kap mondjuk uzsira? Nekem viszont vissza kell mennem dolgozni. :(
A másik kérdésem, hogy mivel próbálod pótolni neki a kieső fehérjét: halon és husin kívül tudsz a gyerkőcödnek mást adni?
Annak szerencsére már utánanéztem, hogy a kalciummal dúsított rizstejből napi fél liter pontosan fedezi a Ca-szükségletét (500 mg/nap). Egyébként nem tudtam, mit fog hozzá szólni, hálistennek szó nélkül issza.
Úgyhogy most elsősorban arra vagyok kíváncsi, hogy a légúti tünetek, hasmenés picit is enyhülnek-e... Aztán meg, hogy a novemberi vérteszt eredménye mit mutat majd - mert ugye már ő is kétéves, és ilyenkor már megbízható eredményt hoz. (Azt nekem is mondta a gyerekdoki, hogy sokkal előtte nem érdemes megcsináltatni, mert sok a téves eredmény.)
Remélem, nektek is hamarosan tényleg eredményes lesz a diéta. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!