A te kisbabád is "okos"?
Itt minden anyuka azt írja, hogy a babája "koránál okosabb" "sokkal ügyesebb-okosabb a kortásainál", stb. Engem az érdekelne, hogy miből gondolja ezt mindenki? Nem lehet, hogy minden pici tényleg ilyen okos alapból?
Nekem is három pici gyerekem van, 4,5, 2évesek és 7hónapos, és próbálom azt hinni, hogy éppolyan ügyesek, mint mások. Persze látom én is, hogy mindegyiknak vannak részképességeik, amiben ügyesebbek, de valamiben kicsit gyengébbek. Pl 2évesem a 4éveseknek való 60-75db-os kirakókat simán kirakja egyedül, segítség nélkül közlekedik - nem mászva - a lépcsőkön, de a szobatisztaság abszolút nem érdekli. A nagyobbnál is hasonló helyzet van, nagyon értelmesnek találom, van amiben nagyon ügyes, és van, ami kevésbé megy neki.
Vagy én gondolkodok rosszul a gyerekeimről, hogy nem dicsekszek fűnek-fának, hogy ők bezzek....
Egy unakatesóm így neveli a lányát, hogy mindig csak azt hajtogtja neki, hogy ő milyen ügyes, milyen okos, milyen csodálatosan szép, és azt látom, hogy szegény lányka eléggé sok pofont fog az élettől emaitt kapni. Pl nyári gyerek, és nálunk még évesztesnek számított volna- de ők külföldön élnek, ott máshogy van. A nyáriak is mehetnek suliba, ha megfelelnek az iskolaérettségi felmérésen. Ha nem, előkészítőbe kerülnek az iskolába. Hát a kislány kapásból nem felelt meg, előkészítős lett. EZ szerintem nem baj, de ő nagyon kudarcnak élte meg- pont emiatt, hogy annyira meggyőződött már róla, hogy milyen szuperokos...
Szóval félre ne értsetek, szerintem minden kisgyerek nagyon nagyon okos- ha megfelelően foglalkoznak vele, akkor meg pláne. én is rengeteget dícsérem őket, de azért nem fogom elhitetni velük, hogy ti bezzek mindenkinél okosabbak vagytok. Mondjuk előttem ez a rossz példa is áll.
Ti hogy vagytok ezzel?
Minden anyukának a saját babája a legokosabb, és a legszebb:) és ez így is van rendjén :)
Csak van aki ezt mások előtt is hangoztatja, és van aki nem:)
Szerintem az egy dolog, hogy a szülő időnként azt mondja a gyereknek, hogy okos, főleg, ha épp megdicséri, de az valóban elég szerencsétlen dolog, ha elhiteti a gyerekkel és magával is, hogy okosabb a többinél.
Az én 2,5 éves kisfiam is okos. Okos, mert egyre ügyesebben bilizik, egyre szebben beszél, autómárkákat ismer fel, összefüggéseket lát át. Ugyanakkor ha reálisan nézem, azt kell mondanom, hogy legfeljebb átlagos. De ettől még okos! Ha érthető, mire gondolok.
Az 5 hónapos kislányom meg egyenesen zseni :)) Mert 3,5 hónaposan megfordult, ülésbe húzza magát, édesen matat, érdeklődve néz. Mindketten napról-napra ügyesebbek.
Ezért a kérdésedre válaszolva: igen, okos gyerekeim vannak. :) De értem, mire gondolsz, és tudom, hogy nem többek másnál. Legfeljebb nekem.
én csak akkor dicsérem ha valami eddig nem ment és bátorítással előrébb megy a dolog, onnantól h naponta csinálja, nem mondom h de ügyes, de okos, főleg nem ajnározom mások előtt h milyen okos, általában feltűnik enélkül is, ha valamiben ügyes, sokan dicsérik.
Vannak részképességei amikben jó, másban kevésbé. Szerintem ő egy teljesen átlagos kisgyerek, aki nekem a világ közepe.
Semmi szükségem rá h mások ajnározzák, soha nem éreztem ezt az egész képességesdit szülők és gyerekek közötti versenynek (ahogy sok anyuka annak veszi) és nem szeretném azt sem h a gyerekem annak érezze bármikor.
Elég teljesítménykényszeres családban nőttem fel, öcsémnél meg túl lazára vették a gyeplőt, valahol a kettő között kell lennie az igazságnak.
Szerintem az nagyon is rendben van, hogy azt mondja valaki a gyerekének, hogy ügyes, okos stb.
Vagy azt kéne mondania, hogy de béna vagy, meg úgyse sikerül, te ezt úgysem tudod.
Nagyon sok felnőtt azért tart ott, ahol tart, mert kiskorában ezt hallodta, ezt nevelték bele.
Nekem a vezetéssel vannak gondjaim, mert úgy nőttem fel, hogy a nők hülyék, nem tudnak vezetni. Sikerült is belémverni.
Nyilván megvan ennek az egészséges formája, mert ha gyerek bűn rondán énekel (xfaktor), akkor ne dicsérjük már szét, hanem tereljük a helyes írányba vagy segítsük (énektanárral).
Na szóval azt akartam mondani, hogy ha kicsit butuska, vagy esetlen is hozzá, akkor is mondjuk neki, hogy okos vagy, ügyes vagy, meg tudod csinálni és gyakoroljunk vele.
Főleg első vagy 1 gyerekeseknél van ez amit írsz. Pl nálam is! :-D
Hát én mindig odáig vagyok, hogy mennyire rettentően okosügyesésértelmes az én fiam. Nyilván senki másé nem, egyik vele egykorú sem eszik ilyen ügyesen. Aztán mikor már annyira nagyképű vagyok, hogy ekkora zsenit szültem, jön egy anyuka akinek egyidős a gyereke, és elkezd dicsekedni. Hogyazőgyereke,mertazőőőgyereke ííígy azőgyereke úúúúgy. És ez engem mindig helyrebillent. Igen, az enyém okosabb az övénél (?), mert az enyém már mond szavakat, de az övé ügyesebb az enyémnél, mert már megy, míg az enyém csak mászik.
Én úgy gondolom, hogy ez így van jól. Persze, milyen fárasztó már hallgatni a bezzeganyukák áradozásait, akiknek 10 hónaposan beszél a gyerekük, meg 4 hónaposan Révait olvas...
De pont így tudjuk kordában tartani magunkat, hogy ne szálljunk el a csodagyerekeinktől .-)
6-os válaszoló-
egyetértek veled, sőt én is így csinálom, hogy a gyereket dícsérni kell, ha valamit ügyesen, okosan megoldott, megcsinált. Mindenért, amiért kiérdemli. Ebből tanul, ezzel ösztönzöm, de nem is erről szólt a kérdésem.
Én is inkább úgy érzem, hogy azok, akik mindig csak azt hajtogatják, hogy a gyerekük sokkal okosabbak a kortársaiknál, stb. azoknak a gyereküknek egy-egy olyan részképessége van, ami nagyon kitűnik.
A gyerek fejlődése nem is verseny szerintem sem-főleg nem a mozgások, és az olyan dolgok, amiket nem tanul, pl a szobatisztaság, amihez köztudottan meg kell érni idegrendszerileg is. Szóval én pl ha más mondja, hoyg az ő 23hónapos gyereke már szobatiszta, attól még nem érzem magam rossz anyának, hogy az én (két évesem- aki 2hónnapal mult 2éves egészen pontosan) 26hónaposom még nem az. meg hogy mikor mászott-járt stb. a baba... ez is olyan értelmetlen sokszor, nem?
ezt is személyesen éltem át- élem át még mindig.
amikor a most 26hónaposom született, egy kollagenőmnek is született 2hónappal hamarabb egy kislánya. akárhányszor találkozunk, mindig pontról pontra kikérdez, hogy hol is tartunk mi. Ő rengeteg időt szán a lányára, és egy évesen már olyanokat tudott.... ami nekem már cirkuszi mutatvány volt inkább. Mostanában mindig kifaggat, hogy a gyerekem hogy beszél, hány szóval, hány szótaggal... milyen betűket tud kiejteni stb.... Mindig mi voltunk a "bénábbak", szóval sokkal többmindent tudott az ő lánya, de mikor nyáron együtt voltunk egy másik kollega esküvőjén mégis mindenki az én gyerekemtől volt elájulva, mert ő azt a kevesebb tudományát be is mutatta. Szegény kislány meg csak ült a babakocsiban, és fenézte mutogatni a nagy tudományait... biztos unja már szegénykém, hogy az anyja mindig bazári majmot csinál belőle.
Nekem három gyerekem van- ugyhogy nagyjából tudom már, hogy mikor mit is kéne tudniuk... szóval nem parázok, ha a most legkisebb gyerekem még nem állt fel... meg nem jár. Majd fog.... :))
Kösz a válaszokat!!
Érdekel más emberek véleménye, gondolata- köszi, hogy megosztottátok!!!
Én írtam már itt, hogy a gyerekem szellemi fejlődése előrébb tart a kortársainál, de nem dicsekvésképpen. A topik a kis súlyú babákról szólt, és az én babám is kis súllyal született, csak megnyugtattam az anyukát, hogy nem szenvedett a babám emiatt maradandó károsodást.
Nekem a védőnő és a gyerekorvos mondta ezt a dolgot, tehát nem a kisujjamból szoptam.
Viszont mozgásfejlődésben egy picit le van maradva, hogy ne csak dicsekedjek :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!