Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » A GYED feltétele csak a...

A GYED feltétele csak a 356nap munkaviszony két éven belül, vagy biztosítottnak kell, hogy legyek a szülés időpontjában?

Figyelt kérdés

2006-óta volt munkaviszonyom,ami 2012 december 14-én szünt meg mikor lejárt a gyesem.Ezután június 10-ig kaptam munkanélküli járadékot,jelenleg nincs munkaviszonyom.December 1-re vagyok kiírva szűlni.

Ha valaki október hónapra bejelentene,jogosult lennék-e a TGYÁS-ra és a GYED-re?Esetleg ha őstermelőit váltanék ki november hónapra?

2012. aug. 13. 11:04
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

nálam így volt:

2011 június 30-án született a lányom, előtte mindig dolgoztam. 2010 szeptembertől 3 állásom volt. Januártól 2, májustól csak 1... Csak az után kaptam a tgyást, és a gyedet, ami épp a szülés napján élt. azaz a legrosszabbul fizető után, a tgyásom 29 lett, a gyedem még annyi se lett volna...

2012. aug. 13. 21:47
 12/18 anonim ***** válasza:
Az utolsó jó nagy hülyeséget írt. A TGYÁS és a GYED alapja a baba születését megelőző évben elért jövedelmed. (ha 2012-ben születik meg akkor a 2011-es év) Tehát az előző év jövedelme alapján számolják. Így ha meg is szűnt korábban egy munkaviszonyod, de máshol van állásod a szüléskor akkor a korábbi (előző évi) jövedelmed is beleszámít természetesen. Pl. ha 2011-ben kerestél csilió billiót, aztán 2012-ben már máshol dolgoztál minimálbérért és onnan mész el szülni, akkor a csilió bilió után kapod a pénzt. Amúgy nem ez volt a kérdés ha jól látom. Bocs kedves kérdező :-))
2012. aug. 14. 12:11
 13/18 anonim ***** válasza:
12-es válaszolónak, te se tudod pontosan, mert ha a szülést megelőző évben nincs 168 bérezett napod, akkor a szülés évét veszik figyelembe, ha a szülés évében sincs 168 bérezett napod akkor az éppen aktuális fizetésedet veszik alapul.
2012. aug. 14. 12:23
 14/18 anonim ***** válasza:

12-es!

Én is pont így tudtam, ahogy te! De minden változásnál kikértem a Tb-s faszi segítségét, hogy jó lesz-e így, és szerinte is jó lesz így...

Aztán mégsem volt jó így...

Tehát nem hülyeséget írtam, hanem a tényeket, hogy hogyan volt. Gondolhatod, hogy mennyire lepődtem meg az első 30000-es utalásnál... Fel is hívtam a TB-t, vagy MÁK-ot (nem emlékszem már), hogy ez most valami előleg-e vagy mi...

Aztán voltunk a tb-nél személyesen, ahol meg a nő kb azt közölte, hogy örüljek hogy egyáltalán kapok. És igen, végig dolgoztam, 2005 óta!

2012. aug. 16. 10:46
 15/18 anonim ***** válasza:
Ez akkor sem így van. Én nem hagytam volna annyiban az biztos.
2012. aug. 16. 13:04
 16/18 anonim ***** válasza:
Amúgy meg mi az hogy örülj hogy kapsz? Ez egy ügyintéző személyes véleménye volt? Mi köze hozzá? Amit a jogszabály előír az jár kész és pont.
2012. aug. 16. 13:05
 17/18 anonim ***** válasza:

de mégis mit értesz az alatt, hogy nem hagytad volna annyiban?

Bementünk a mákhoz, és a tb-hez is...

Ügyvédet már nem fogadtunk, ez tény...

2012. aug. 16. 20:29
 18/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Azóta én is érdeklődtem és az a választ kaptam,ha két éven belül meg van 365 nap munkaviszonyom és a szülés időpontjában biztosított jogviszonyom van,tehát munkaviszony,vagy a munkaviszony megszünése után 42 napon belül szülök akkor jogosult vagyok a GYED-re és a TGYÁS-ra.

A gond csak az hol találok munkahelyet, ahová felvesznek egy kismamát? Sehol!!

2012. aug. 17. 05:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!