Többgyerekes anyukák ahol kicsi a korkülönbség, naponta mennyit beszélgettek pici babátokkal? Amikor csak rá figyeltek és nem csináltok közben mást. Mikor jut erre idő?
Szerintem is sok igazság van abban amit az első írt. Nálunk 17 hónap a korkülönbség (nemtom ez mennyire számít kicsinek) és valahogy úgy volt nálunk, hogy a tevékenységeim nagy részében a bab ott volt velem, vagy legalábbis a közvetlen közelemben. A nagyobb miatt úgyis egyfolytában beszéltem/énekeltem, csak annyi volt a különbség, hogy mostmár kettővel kontaktoltam, kettő reakcióját figyeltem stb. Amint lehetett, a kicsit is bevontam, még ha csak olyan mértékben is, hogy kapott egy műanyag poharat és püfölte meg gurigatta stb. Valamennyire muszáj volt a háztartást is vinni mellettük, azért kaja/mosás/minimális tisztaság kellett, mégha a korábbiakhoz képest eléggé a háttérbe is szorítottam a házimunkákat és a legjavát általában este csináltam mikor már aludtak.
Amúgy igyekeztem odafigyelni arra is, hogy mindkettővel legyen privát idő, meg saját kis szertartás, amikor csak ő van. Ez általában vagy úgy volt lehetséges hogy a másik éppen aludt, vagy apa a saját "privát idejét" töltötte a tesóval. És hát persze apróbb mozaik-idők is voltak, amikor épp csak a kicsi volt otthon, vagy a napnak éppen abban a szakaszában voltunk amikor a nagyobb elvolt egy félórát magában. Meg én igyekeztem a lehető legtöbbet odaheverni hozzájuk, egyikkel-másikkal is csinálni valami számára éppen fontosat. Sajnos eleinte ez igen nehezen volt kivitelezhető, aztán mikortól a kicsinek beállt hogy délelőtt egyszer meg ebéd után a naggyal egyszerre aludt már könnyebb volt tervezni-szervezni.
A kicsi 6 hós volt amikor a nagyobb bölcsis lett a délelőttökre, és szerintem nagyon jót tett a kicsinek hogy lett napi 2-3 óra mikor semmi mást nem csináltam minthogy vele foglalkoztam. A nagyobb meg kinyílt a korosztályos gyerektársaságban.
amúgy nekem ami bevált időspóroló dolog volt és a második gyerek születését követően szigorúan rászorítottam magamat:
- vasalni csak amit MUSZÁj pl munkábamenős ingeket. minden mást ügyesen teregetek és hajtogatok.
- összespóroltunk egy mosogatógépre. nem hittem volna de tényleg rengeteg időt megtakarít amit a családnak háttal töltöttem addig.
- nagy adagokat főzök és sok kész/fékész ételt fagyasztok, hogy minél kevesebbet kelljen konyháznom és vannak olyan napok, hogy nem főzök, csak kiveszek valamit a fagyóból vagy esszük a tegnapit. Sőt, mióta mindkettő ovis/bölcsis és odabent ugye esznek meleg ételt + én meg újra munkába álltam és güriezek mint egy őrült azóta az is előfordul, hogy heti egyszer-kétszer csak hideg kaja van itthon, vagy csak egy sima rántotta vagy melegszendó vacsira.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!