A szülés előtt minek jön ki a védőnő?
Amit kevesen tudnak:
1. ha ráz a hideg a védőnődtől, kérhetsz másikat, jogod van hozzá, annak ellenére, hogy elvileg körzetesítve vannak
2. jogod van visszautasítani a védőnői látogatást írásban (én lehet, hogy megteszem, mert nekem is égnek áll a hajam tőle)
Sok sikert!
Próbáld lerövidíteni a látogatást, ne kérdezz :) Nálunk például tanácsot adott, hogfy a kiságyat ne tegyük hideg falfelület mellé, ilyesmi... elvileg fel kéne készítsen a szoptatásra is, na ilyen védőnővel sajnos még nem találkoztam :( Pedig nekünk már 3 is volt.
Amikor hazajössz a kórházból, kijön a gyerekorvossal együtt (vagy külön), utána heti 1x jön kb 4 hétig, után 2 hetente még 2-3 alkalommal utána csak te mész mérni a gyereket.
Jogod van felhívni a régit és kérheted is, hogy ő jöjjön hozzád. Lehet, hogy ez sok mindenkinek nem szimpi, de az a lényeg, ami neked jó. Azt hiszem, az első választ is én írtam, vagy valahogy az elején. nekem is van gondom a védőnővel, meg kutyám is... Az én védőnőm meg azt próbálta mondani, hogy kössem meg a kutyát, amikor jön. De az én kutyám lakásban van tartva, amúgy meg teljesen fegyelmezett! Hova kössem, a konyhaszekrényhez?
Amúgy se kaptam tőle még jó tanácsot, szóval teljesen felesleges. Megértem, hogy kell környezettanulmány, na azon túl is vagyunk, most már maradjon csak otthon vagy a munkahelyén, ide nem kell jönnie.
Szerintem totál jól látod. Van, ahol szükség van védőnőre, van, ahol nincs. Kár az embereket általánosítani. Mert azért bőven vannak különbségek, szerintem.
Amúgy az a baj, hogy itt Magyarországon még nem divat érvényesíteni a saját jogainkat. A párom az USA-ban évekig dolgozott az egészségügyben, ott is végezte a fősulit, én tőle tanultam meg, hogy igenis jogom van sok mindenhez. És élnem kell a jogaimmal. Tudod, van az a mondás, hogy ha nem ismered a lehetőségeidet, akkor egy sincs. És ez nagyon igaz. Itt nagy divat istennek nézni az orvosokat, védőnőket, csak az a baj, hogy ezért - tisztelet a kivételnek, mert azért ilyen is van - úgy gondolják, nem ők vannak értünk, hanem mi őértük. Csakhogy az egészségügy egy szolgáltatás, amiért keményen fizetünk. Nem kevés TB-t, na meg azért valljuk be, szinte mindenki ad "hálapénzt". Nem sajnálom tőlük, tudom, hogy nem keresnek az egészségügyben jól, de ha fizetek, akkor lehetnek elvárásaim is.
Elhiszem, hogy a védőnőnek óriási szerepe lehet egy hátrányos helyzetű családnál. De ott, ahol van egy stabil párkapcsolat, megfelelő anyagi háttér, egészségügyi végzettségű apa és viszonylag hozzáértő anya, ott nagyon nem kellene forszírozni ezt a dolgot. Nem beszélve arról és bocsi, ha valakit megsértek, de nem vagyok abban biztos, hogy szülés utáni napokban-hetekben olyan nagyon örülök majd, hogy idegen emberekkel kell jópofiznom.
Bocsi, kicsit hosszú lettem.
Minden jót neked!:-))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!