A színtévesztés örökölhető?
Elég érdekesen örökölhető. Ha apuka színtévesztő, de te nem hordozod a gént, (tehát a családodban egyenes ágon nincs színtévesztő), akkor abban az esetben öröklődik, ha fiú a baba. Lány akkor örökölheti, ha az apuka színtévesztő, és az anyuka hordozza a gént (nem kell, hogy színtévesztő legyen).
Kicsit bonyolult, ugye?
A lényeg, hogy fiúknál gyakoribb, 2 százalékuk színtévesztő valamilyen mértékben. A lányoknak csak 2 ezreléke színtévesztő.
Húgom is én is beleestünk, apukánk színtévesztő, anyukánk apukája is. A gyerekeim közül 1 örökölte. Apa nálunk nem színtévesztő.
Édes pofa vagy az aggodalmaddal :-)
Szóval simán lehet a fiad színtévesztő, de nem kell ebből ekkora ügyet csinálni.
Szerintem ennyire kis korban nem is szűrhető, meg hát mi értelme lenne?
Nekem akkor derült ki, amikor munkába álltam, és alkalmasságit kellett csinálni. A fiamnak 13 évesen derült ki egy rutinellenőrzésnél. Nincs jelentősége a korai felismerésnek, ugyanis nem gyógyítható. És olyan sok hátránya sincs. Oké, van néhány munkakör, amit nem lehet betölteni, meg csak A és B jogsija lehet az embernek, abból is csak úrvezetői, hivatásos nem, de azért ez még nem a világvége.
Sőt néha kimondottan vicces. Én pl. a rozsdát és az alvadt vért zöldnek látom.
Nekem is ez a folyamatos aggódalmam. Nálunk a férjem és az apósom is színtévesztő. (Piros-zöld szín a problémás)
A nagyobbik fiam 3 éves. Nála abból tudtam biztosra megállapítani hogy nincs ezzel problémája, amikor a sok zöld levél közül meglátta az epreket piroslani. És az elbújt szemeket is megtalálta. Az apja meg egyáltalán nem tud epret szedni, mert nem látja hogy melyik érett, melyik nem.
A kisebbik fiam még csak 8 hónapos, nála még rettegek ettől. Remélem ő sem örökli.
Egyébként a férjemnek sem származott belőle eddig még semmi problémája (az eperszedést leszámítva). :-)
Köszi a válaszokat! Párom a pasztell szineket keveri, meg ahogy elmondja azokat nem tudja, ami nem egyértelmü. Nála állitólag ugy derült ki, hogy karácsonyfát rajzolt, és a törzsét szinezte zöldre, a tetejét barnára.. :)
Vannak dolgok, amiken nevetünk..a lila szint nem is ismeri, neki az vagy kék vagy rózsaszin..
Egyszer mondtam neki, vegye ki a lila pólómat.. :)) Mosoly lett a vége.. :)
Tehát akkor nagy hátránya nem lesz a fiamnak?
Szia. Igen orokolheto, es nem kell ahhoz az anyukanak hordozonak lenni hogy a gyermek az legyen. Nekem edesapam volt szinteveszto, anyum nem volt hordozo megis szinteveszto lettem. Nalunk parom es en is szintevesztoek vagyunk, igy a kisfiunk is az, bar meg csak 4 honapos. Szurni meg nem tudjak ezt, mivel a szintevesztes a kinai kiskonyv olvasasaval tudjak megallapitani hogy van e szintevesztesrol szo vagy nincs.
Ahogy azt mar elottem is leirtak fiu gyermekek orokolhetik.
Egyebkent nem olyan rossz, bar azert sajnos nem is olyan jo. De meg raersz ezen aggodni.
A szamócás sztori durva. Szerencsére az a legritkább, hogy valaki ennyire keményen téveszt. A legtöbben tényleg a pasztell színeket keverjük, így szerencsére a piros az piros, a zöld meg zöld.
Ha jól tudom, minden színtévesztés a pirosra és zöldre vezethető vissza. Nem csak a baboskönyvvel nézik, hanem géppel is, és ott egy fekete vonallal kettéválasztott kör van. Az egyik fele pirosról indul és végül zöldbe megy át, a másik zöldről indul és pirosra megy át. Akkor kell szólni, amikor éppen egyformának látod a két felet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!