Kék szemű szülőknek lehet barna szemű gyereke?
Állítólag nem.
Barna szemű szülőknek lehet kékszemű gyerekük. De ha mindkét szülő kékszemű akkor nem lehet barna a gyerek szeme. Ezt valamikor a tv-ben láttam. Ha tévedek akkor ők is tévedtek amikor erről beszéltek:)
Elvileg nem, vagy csak nagyon- nagyon kicsi százalékban, "mutáció" folytán. A kék szemszín ugyanis akkor lesz ha mindkét szülőtől a kék szemet hozó gén öröklődik, ugyanis ez a recesszív,"gyengébb" gén. Tehát ha kék a szeme valakinek, akkor mindkét szülőjétől a kék gént kapta, ami azt jelenti, hogy nincs neki másik, tehát csak ezt tudja továbbadni.
Olyan van, hogy két barna szeműnek lesz kék szemű gyereke, mivel továbbadhatják a kék gént(ami lehet a barnaszeműnek is, csak mivel a barna a domináns "erősebb", ezért az övé barna).
Remélem érthető:).
Alapesetben nem.
A kék szemszín recesszíven öröklődik, vagyis csak annak az embernek lesz kék a szeme, aki mindkét szülőjétől a k allélt kapja.
Két barna szemű embertől akkor lesz kék szemú gyerek, ha így néz ki az allélpár: Bk és Bk - mindkét szülőtől a recesszív k jön:
vagyis így néz ki a szemszínt kódoló allélpár: kk.
Két kékszemű esetén ez kk és kk öröklődést jelent - tehát a domináns B-t nem örökítheti egyik sem.
Igazából egy genetikust kéne megkérdezni, az itt megjelenő kivételes esetek esetében is(hogy mi lehet erre a magyarázat), mert a genetikai alapismeretek alapján, valamint a "köz" számára érthető írásokból az derül ki, hogy mivel a kék a recesszíven öröklődő allél, két kék szemű egyed utódja csakis kék szemű lehet. A nagyszülők, dédszülők szemszínétől függetlenül.
A lepontozást nem értem, nem értem miért haszontalan ha valaki leírja a saját példáját, még ha az ellenkezik is a papírformával...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!