Babajelbeszéddel tapasztalatok? Érdemes?
Csak tanfolyamon lehet elsajátítani a jeleket, vagy le is lehet tölteni valahonnan?
Használjátok? Hasznos? Hol tanultátok?
minden érdekel :)
Az én fiamnál annyira nem segítette elő a beszédfejlődést, hogy lassan három éves, alig van szókincse, mondatokban meg abszolút nem beszél, csak szavakban, vagy szavakat rak össze.
Mindig tudtunk jelbeszéddel kommunikálni. Én értettem mit szeretne, így jó volt neki, nem kellett erőfeszítéseket tenni hogy beszéljen, anélkül is értettem. Két éves koráig még ennyit sem beszélt mint most, csak ÖÖÖ-zött, meg EEE-zett és elmutogatta mit szeretne.
Szerintem inkább beszéljetek a gyerkőcökhöz minnél többet, és ha már nagyobbacskák, és már kezd kommunikálni, te érted mit szeretne, inkább csináld úgy mintha nem értenéd, hagy erőlködjön a beszéddel.
ÓÓÓ! Még csak nyolc hetes!!! :D De cuki lehet! Meg persze a kilenc hónapos baba is!
Mindenkinek mások a tapasztalatai. Én nem vagyok logopédus, de szerintem biztos nem a jelelés miatt nem beszél még úgy a csemetéd, ahogyan szeretnéd!
Arra meg, hogy "csinálj úgy, mintha nem értenéd..."" HÁÁÁÁT, szerintem ez nagyon gáz! Azt a kicsi önbizalmát is elvenni a gyerkőcnek, hogy valamit megértet magából??? Szerintem attól csak még kevésbé fog akarni beszélni! :(
Én úgy gondolom, ezt nagyon rosszul csinálod!!!
De ez is csak egy vélemény, mindenki tapasztalja meg, a saját gyerekének mi a jó. Nekem csak jó tapasztalataim vannak ezzel kapcsolatban!
Vannak csoportok és olyan helyek, ahol a jelelést tanítják a szülőknek, ők pedig a babáiknak. A gyerekek nagyon szeretnek utánozni, ezért ha látják egymást jelelni, könnyebben tanulják meg ők is! Ez is egy jó módszer!
nagyon jópofa tud lenni jelbeszéd, de személy szerint nem tartom hasznosnak, a falra feltett képeket (vagyis napirendkártyát) meg végképp úgy gondolom, hogy egy egészséges gyereknél nem kéne.
az autistáknál, down kórosoknál használják, nekem több barátnőm foglalkozik ezzel a módszerrel (gyógypedagógia) és tényleg fantasztikus eredményeket értek el :)
viszont egy egészséges babát tényleg hátráltat a beszédben a kutatások és a tapasztalatok szerint, persze ettől még lehet próbálkozni.
de mondjuk van egy határ, tehát pár jel még oké, de nem szabad átesni a ló túloldalára, nem jó az a kommunikációs fejlődés szempontjából!
Izabella kislányommal mi 9 hónapja használjuk a jelbeszédet, és nagyon megszerettük, méghozzá olyannyira, hogy blogolni kezdtünk a témában. Ha kíváncsi vagy, hogy milyen élményekkel is lehettek gazdagabbak babáddal, akkor érdemes ellátogatni az alábbi oldalra. Itt nem csak mi, hanem más szülők is megosztják jelelős tapasztalataikat:
Amennyiben még csak a kezdeteknél jártok, akkor ajánlom figyelmetekbe a babajelbeszéd témát illető leggyakoribb kérdésekre adott válaszokat:
Ha a tanfolyam érdekel, mi jártunk, az erről készült bejegyzést itt olvashatod:
Üdv,
Kriszti
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!