Hogy mondjam el, hogy én nem bírok el még egy kisbabával?
Anya húgának van egy 2 éves és egy 6 hetes kislánya.A nagyobbik lányára 2 hónapos kora óta rengeteget vigyázok(szinte minden délután és néha hétvégente),amióta megszületett a húga,azóta talán még többet.Egy hete vagyok itthon nyári szüneten,a 2 éves unokatesóm azóta 2-szer aludt itt és minden nap itt van,a kisebbre még csak pár órát vigyáztam.De ma mondta az anyukájuk,hogy hétvégén elhozná a picit is hosszabb időre,ha nem gond.Nem akartam bunkó lenni,ezért mondtam,hogy persze...
Viszont nem tudok egyszerre 2 gyerekre is figyelni.
A nagyobbik folyton fürdeni akar a medencénkben,ahol nem ér le a lába,szóval be kell mennem vele.A kicsi pedig nyöszörög,ha nincs kézben,a medencébe meg nem szívesen vinném be magammal.Meg bármennyire is ismerem a nagyot,azért nagyon le tud fárasztani.
Persze attól is függ, mit jelent nála a hosszabb időre. Ha egy pár órahosszát, akkor azzal még talán, de ha napokat, semmi szín alatt sem.
A pár óra alatt megmagyarázod a nagyobbiknak, hogy beül a szobába tv-t nézni, mert neked a tesójával kell foglalkoznod. Max. őt is vond be a kicsi ellátásába:hozzon teát, vigye ki a pelust, stb. Majd elmondja ő az anyjának, hogy miért nem érezte jól magát nálad, és akkor majd az anyja elgondolkodik rajta.
Legközelebb pedig mond meg nyíltan: nem vállalod, mert ekkora felelősséget nem rakhat egy fiatal lány vállaira. Te nem szeretnéd, hogy akármelyik gyermeknek is baja essen, és csináljon amit akar, te is szeretnél egy kicsit most pihenni, menni a haverokkal, utána pedig tanulnod, készülnök kell. Keressen helyetted mást!
Ne vállald el ha nem akarod, úgy érzem kihasználnak elég rendesen Téged. Nem a Te feladatod vigyázni rájuk. Nem akarok rosszindulatú lenni, de ha kellett neki a két gyerkőc, akkor törődjön is velük. Nekem is kettő van, egy
nagy 10 éves és egy fél éves, de nagyon ritkán mondom a nagynak, hogy most játssz már a kicsivel,vagy vigyázz már rá egy kicsit, mert nem az ő dolga. Megoldom máshogy a dolgaimat. A nagytesó meg csinál amit akar, ha játszani akar a kicsivel, akkor hagyom, de nem kérem meg rá. Csinálj magadnak más programokat és mondd azt, hogy bocsi, de most nem érsz rá. Egyáltalán nem leszel bunkó miatta!! Nem vagy Te babysitter.
Szóval a lényeg: minél egyszerűbben és tömörebben mondd meg, hogy "nem bírok el 2 babával, mert még csak 15 éves vagyok , amúgy sem érek rá. Ők a Te gyerekeid, kérlek próbáld megoldani, valaki más segítségét vedd igénybe, nem érzem magam alkalmasnak rá!"
Egyébként ha így érzed, akkor úgy is van. Az a leghelyesebb, felelősségteljes döntés, ha megmondod az igazat és nem vágsz bele, csak azért, mert rábeszéltek. Nagyon jó, hogy ismered a határaidat, sokan felnőttként sem ismerik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!