Vettünk légzésfigyelőt, de minek?
Akkor megint: a maradék 50 nem mind kiságyban alszik. :)
És ha valaminek az okát keressük, akkor ha 50 esetben ez társul hozzá, és egyéb rizikófaktor nem, 20 esetben kiságyban aludt és egyéb rizikófaktor nem volt, 10 esetben babakocsiban, és egyéb rizikófaktor nem volt, 10 esetben mondjuk pihenőszékben, és egyéb rizikófaktor nem volt, további 10 esetben pedig nincs adat, akkor elmondhatjuk, hogy mégis a legmagasabb esetszám a szülői ágyban alváshoz társult.
A konszenzus neonatológusok között jelenleg az, hogy nem javasoljuk az együttalvást.
Tény, hogy nem az általam ismert kutatást találtam meg, azaz mintától függően a számok eltérőek, ennek ellenére számtalan kutatás eredménye lett, hogy a szülőkkel közös ágyban alvás növeli a SIDS előfordulásának valószínűségét:
Only 25% of infants were sleeping in a crib or on their back when found; 70% were on a surface not intended for infant sleep (e.g., adult bed). Importantly, 64% of infants were sharing a sleep surface, and almost half of these infants were sleeping with an adult. Infants whose deaths were classified as suffocation or undetermined cause were significantly more likely than were infants whose deaths were classified as SIDS to be found on a surface not intended for infant sleep and to be sharing that sleep surface.
( [link]
Továbbá:
Health professionals should educate families about risk factors for accidental asphyxiation in shared-sleeping arrangements.
Ez utóbbi arra is kitér, hogy valóban, a szülőkkel egy szobában alvás csökkenti a SIDS kockázatát, kiemeli azonban, hogy kizárólag akkor, ha az egy szoba nem jelenti az ágy megosztását is, ilyenkor ugyanis nő a kockázat.
Ez az oldal a legnagyobb aktuális kutatások gyűjtőbázisa, a cikkeket teljes terjedelmükben azonban csak előfizetők olvashatják - itthon nekem sincs előfizetésem, csak a klinikán, ezért az absztraktokból tudtam idézni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!