Legkorábban mennyi idős korban lehet bilire szoktatni egy gyereket?
Vannak, akik azonnal elkezdik, amikor a gyerek megtanul ülni, őszintén szólva nem tudom, ennek mi értelme van. Terjednek a nagyszülői legendák arról, hogy a mi generációnk egyévesen már szobatiszta volt, de ez jórészt azt jelentette, hogy a szerencsétlen gyereket nem engedték felállni a biliről, amíg nem volt eredmény.
Ha arra vagy kíváncsi, mikor lesz egy gyerek szobatiszta: nagy ritkán már másfél évesen, de a többség 2 és 3 éves kora között.
Két külföldi nagycsaládot is ismerek (más-más országban), mindkettejüknél öt gyerek van. Egy részük már felnőtt, de mintacsalád, mintagyerekek, tényleg jó munkát végeztek a szülők.
Amikor rákérdeztem erre, mindketten azt mondták, hogy kb 1 éves korára már pelenkamentesek voltak a gyerekek, mind.
Ezért csodálkozom a 2-3 éves koron.
A pelenkamentesség nem egyenlő a szobatisztasággal! Sok szülő hamar leveszi a pelust, amikor a gyerek még nem érett rá, aztán tízpercenként bilire ülteti, és ha nyugis, akár rajta is marad órákig, de a cél nem feltétlenül ez, hanem az, hogy magától szóljon, és vissza tudja tartani addig, amíg el nem érnek a biliig vagy vécéig. Na ez az, ami ritkán megy 2 éves kor előtt.
Az emlékek meg sokszor csalókák, a férjem és az öccse pl. anyósom emlékei szerint csecsemőként soha nem sírt, kisgyerekként meg soha nem hisztizett. Na persze.
A hugom is, és én is is 1 éves korunk előtt lettünk szobatiszták, ahogyan mások is a családban. Ez azt jelenti, hogy a kisbaba megszokja az időpontokat amikor bilire kell ülni, és mindig ugyanabban az időpontban ül és pisil. Vagy lehet látni rajta ha kell.
Az én lányom most 2,5 éves és még nem szobatiszta. Egyszerűen nem hajlandó a bilibe alkotni. Mellé igen, állva vagy ülve, de bele semmiképp... Sokszor én is megkapom a magamét, de hát ez van. Minden gyerek más...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!