Más babánál is így alakul a "beszéd"?
15 hónapos fiamnak van 3 értelmes szava, amit helyén használ. Amúgy MINDEN más - amire rámutat - "tetyő", "totó" és "papa". "í" betűt még soha nem hallottam tőle.
Normális ez?
15 hónaposan a kisfiam még csak az állathangokat utánozta (vau, bú stb), még azt sem mondta, mama vagy baba. Rengeteget mondókáztam, énekeltem neki, képeskönyveket nézegettünk. Másfél éves korára elkezdett több szótagú szavakat is kimondani (előtte csak a szavak első szótagját nagyon sokáig), utána rohamosan elkezdett fejlődni a szókincse. Most 22 hónapos és egész hosszú mondatokat alkot.
Azt olvastam, hogy az is normális, ha 2 éves korára 20 szót tud csak kimondani. Nem kell aggódnod, 2 éves koráig még rengeteg idő van, és néha hetek alatt rengeteget tudnak a babák fejlődni.
A "kijavítom", annyit jelent pont, mint amit írtál - rámutat a lámpára és mondja, hogy "pa-pa". Én ekkor mondom neki, hogy "lámpa" (egyszer és nem artikulálva)
Az őrületre azt értem, hogy ha megyünk az utcán: minden és mindenki "tetyő és "papa" (ekkor én mondom, hogy mi az, amire ő mutat) (az őrület nem szó szerint értendő :))
Köszönöm az eddigi válaszokat!
A hasznos válaszokra ment a zöld, pirosat meg nem osztok :)
Akkor nincs gond :) Kicsit megijedtem, hogy azt jelenti, hogy rámutat valamire és mond valamit te meg erősködsz, hogy jól mondja. Ha csak az az őrület, hogy minden érdekli az szuper, okos és érdeklődő kisfiú.
Egyébként sógornőm fia 2.5 évesen kezdett el beszélni addig csak, annyit mondott, hogy busz, aztán nem láttam 2 hétig és amikor újra találkoztunk mondatokban beszélt (és szobatiszta is volt).
Szóval sok gyerek csak raktároz, mint egy szivacs aztán egyszer csak beindul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!