Ha mindenkinek a babája előbb csinál mindent, mint az átlag, akkor kik képezik az átlagot?
Az enyém az átlag.
Az én lányom mindent tankönyv szerint csinált. Szinte 1-2 nap eltérés volt csak.
Pl pontban 4 hósan fordult hátról hasra, majd 5 hósan vissza, majd 7 hósan elkezdett kúszni, 8 hósan mászni, ülni, 9 hósan felállt.
Minden szakkönyv ezt írja le, és meglepö volt, de tudtam hogy mikor mit fog tenni.
Anyukám szerint ez nem csoda, mert ezeket a szkaönyveket sok száz gyerek átlagából írják, és egy átlagos gyereknek pont akkor kell csinálnia.
Egyáltalán nem MINDENKI.
Az "átlag" lehet hogy egy olyan nagykönyv szerinti mérték, amibe egyetlen baba/gyerek sem tartozik minden szempontból.
Ezt sok vizsgálat alapján hozták létre, minden egyes fejlődési állomást kivizsgáltak, és megállapították, hogy legtöbbször az mikor következik be, és egy egészséges fejlődés során mettől-meddig tekinthető normálisnak.
Ez azért jó, mert mind az orvosok, mint a szülők meg tudják állapítani, hogy gyermekük rendben fejlődik-e.
Senki nem svájci óra, így a babák sem, és a környezet, amiben nevelkednek, az is eltérő. Ezért van, hogy van aki előbb, van aki később csinál valamit.
Az anyukák "emlékezete" ezzel kapcsolatban egy külön kérdés...
Két lányom van, az egyik a legtöbb dolgot késve, a másik pedig korábban csinált. Mindkettővel van némi tapasztalatom. Mindkettő egészséges gyerek.
Akinek nem hiper gyorsan csinál mindent a gyereke az nem hangoztatja annyit és nem dicsekszik vele. Így összességében úgy érzi az ember hogy sokkal többen vannak azok akik előbb csinálják a dolgokat.
Nekem mindkét védőnő azt mondta mikor ezekről beszéltünk hogy higgyem el a körzetében ugyanúgy kijönnek a tankönyv szerinti átlagos számok mint 10 éve.
Nekem 9 hónapos a fiam most szerencsére többedik baba így eszem ágában sincs már görcsölni ezen mikor mit fog csinálni, de ismerek jó sok velünk egykorú babát és 10 ből 8 már 6 hónaposan ült mászott, 7 hónaposan felállt stb.Az én babám most kezdett el mászni egy hete, ami szintén tök normális.
Az első gyerekemnél halálra szorongtam magam és kerestem a bajt, hogy miért lehet hogy mindent későn csinál, pedig így visszanézve se csinált későn semmit:)
Ja és persze a későbbi életére nézve se múlik rajta a világon semmi, plusz mindenki azt mesél utólag amit akar:D
Mint a szobatisztaság, múltkor egy barátnőm (jó ismerősöm) mesélte hogy az ő lányai már 1.5 évesen szobatiszták voltak stb. és utána lapozgattuk a fotóalbumukat ahol dátumok is szerepeltek meg időrendbe volt rendezve, és szépen látszott (mivel nyári gyerekei vannak) hogy 2 évesen még ott volt rajtuk a pelenka, és nem csak egy képen hanem többön is.
Úgyhogy emlékezetünk csalhat is.
Köszi a válaszokat!
Elvileg tudom, mi az átlag, de ahány ismerősöm van, az ő babájuk mind előbb forog, mászik, ül, jár, beszél az átlagnál. Ja és sokkal okosabb is :)
Sokan csak azt hangoztatják amit hamar tud a babájuk. De ez nem azt jelenti, hogy MINDENBEN átlag felettiek. Persze, hogy agyon dicsérik, én is azt teszem. Csak vannak akik túlzásba esnek, és a másik babáját "leblamálják".
Az Ő gyerekük ezt tudja meg azt, csak azt elhallgatják amit még nem.
Hát például az én Fiam :-)
Aki lassan 14 hónapos, még nem megy önállóan, nem integet, nem mond egy szót sem :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!