Van koztetek olyan anyuka/apuka, ahol a baba 2nyelvunek van nevelve? Sikerul kovetkezetesnek maradni és betartani, h mindenki a sajàt anyanyelvén beszél a babàhoz?
Csak kérdezni szeretnék a válaszolóktól, hogy a gyermekeitek így, hogy két nyelven beszélnek- (gratulálok egyébként, mert ez szuper, mennyi idősen beszéltek?
Én unokatesómék is magyar-szlovák páros, a kisfiuk mindent ért, kb 3.5éves, de még alig beszél. Ez jellemzőbb, illetve elfordulhat amiatt, hogy eleve két nyelven kellene beszélnie? Érteni mindent ért egyébként, mindkét nyelven.
:)
Köszi, ha nekem is válaszoltok.
:)
Első válaszoló vagyok! :)
Nálunk a gyerekek 2 éves koruk körül kezdtek el beszélni, már azelőtt is mondtak szavakat, de 2 éves korukra már azért szépen beszéltek. Igen, benne van ez is a pakliban, hogy későn kezdenek beszélni. Nálunk pl a kisfiamnál a dadogás volt meg. Azt mondta az óvodánkban a pszichológus, hogy ez azért van, mert két nyelven beszél, de hál istennem nem sokáig dadogott, pár hónapig kb :)
De a 3 éves kislányom sokkal jobban átvészeli ezeket az akadályokat! Gyönyörűen, folyékonyan beszél, szókincse is van mindkét nyelvből. Annyi talán, hogy német hanglejtéssel beszélnek! :) Magyarul kicsit furcsán hangzik, mert a kijelentő mondat végén felviszik a hangsúlyt, meg más szavakra helyezik, mint a magyarba szokás :))
Második vagyok,
A húgoméknál mindkét gyerek olyan 20-22 hósan kezdett beszélni. Egyiknek sem volt semmilyen gondja ebből csak a szinte minden gyerekre jellemző r helyett j, k helyett t.
Első vagyok megint? :))
Mi ugye németben élünk, férjemhez én németül beszélek csak, mert nem tud magyarul. A gyerekek mégis a magyart beszélik többet, és jobban is. (mondjuk most már a németet még jobban, mert oviba járnak), de ameddig itthon voltak velem, ugye a férjem egész nap dolgozik, csak én voltam velük, és ugye én magyarul beszélek hozzájuk. Hozzám pl csak magyarul szólnak, mert azt mondják: Anya te nem is tudsz németül! :))) lehet, hogy hallják, hogy nem vagyok echte német :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!