Milyen kengurud van? Ajánlanád nekem vagy innkább lebeszélnél róla? Miért?
Én is lebeszélnélek. Nem jó a csípőnek (nem biztosítja a terpesztartás, nem támaszt térdhajlattól térdhajlatig), a gerincnek (ki van merevítve, ezáltal a baba görbe gerincét kiegyenesíti, ami terheli), és hosszútávon kényelmetlen is (nincs elég magasan benne a baba, és nem simul szorosan a hordozójához, gyakorlatilag "lóg").
Helyette inkább: hordozókendő, mei tai, csatos hordozó. Ha nem szeretnél kötözni, akkor a csatos a legjobb (bár ez a legdrágább is), de amúgy a mei tai sem bonyolult, fél perc alatt meg lehet tanulni akár videóról is.
A csatos hordozó így "működik":
elől hordozva:
http://www.youtube.com/watch?v=jvwBAVbVrrU
háton:
http://www.youtube.com/watch?v=BRYn6yL-gEs
csípőn:
http://www.youtube.com/watch?v=MbUB3Hg0hYo
A mei tai:
elől:
http://www.youtube.com/watch?v=UXWHx-tcSMI
háton:
http://www.youtube.com/watch?v=UknrUY_ZMUwŰ
csípőn:
http://www.youtube.com/watch?v=ZAeC58Qs6oI
Amit még megemlítenék a hordozás kapcsán:
Figyelj, hogy mindig elég szoros legyen a hordozó, és a baba "puszi-magasságban" legyen (elől hordozva).
Ne hordozd a babát arccal kifelé fordítva!!!
7-8 kg-os babát már erősen ajánlott háton hordozni.
További infóért nézz szét ezeken az oldalakon:
[link] (hasznos cikkek+a fórumon sokat tud segíteni a többi anyuka)
Remélem tudtam segíteni. :) Jó hordozást! :)
Mindenkinek köszönöm a segítséget.
Csajok, ha valaki még visszanézi a kérdést. NEM AKAROK VITÁT INDÍTANI, CSAK BESZÉLJÜK MÁR ÁT, hogy ha ez a kenguru "dolog" ennyire nagyon rossz és egészségtelen, akkor hogy a csudába engedik gyártani? És akkor hogy a csudába nem figyelmeztet a gyerekorvos,a védőnő, és mindenki más...
A másik dolog a súlyhatárokkkal kapcsolatos. Megfigyeltem,hogy a kengurut éppen 9 kilóig (általában) javasolják, éppen addig, amíg ahoyg ti mondjátok egészségetelen a gerincének, hogy merev a háta.
Az ilyen anyagból, rongyból készült hordozók mint a mei tai pedig görbén tartják a gerincet, de akár 15 kilóig is javasolják, amikor már rég jár a gyerek, tehát az én elképzelésem szerint nem lenne szabad hoyg ilyen görbe háttal legyen...
Vagy akkor most hogy van ez?
Ismétlem, nem akarok vitát szítani, és lepontozni sem szoktam, én mindenkinek zöld kezet adok aki veszi a fáradtságot és ír nekem ha kérdezek valamit (bármit!).
A kérdéseimet egyszerűen csak a tudatlanságom szüli.
Ja, még egy kérdés eszembe jutott.
Anno a lányommal volt egy kengurunak árult valamim, pontolyan volt mint egy kenguru, de anyagból volt, tehát a gerince doborodott benne, viszont mivel csatos volt egyszerű volt használáni. 1000ft-ért vettem a teszveszen. Akkor azt sem lett volna szabad használnom? (Mondjuk igaz,hogy kb 5 alkalommal használtuk csupán)
22-es vagyok.
Na, akkor szépen sorban...
"ha ez a kenguru "dolog" ennyire nagyon rossz és egészségtelen, akkor hogy a csudába engedik gyártani?"
Attól, hogy káros (lehet) valami, az még nem zárja ki a gyártását. Gondolj csak bele! Pl. a cigi. Minden szakember ellenzi, mégis gyártják.
"És akkor hogy a csudába nem figyelmeztet a gyerekorvos,a védőnő, és mindenki más... "
Azért, mert sok gyerekorvos, védőnő stb. még a "régi" rendszer szerint gondolkodik. (Ugyanúgy,a hogy a hozzátáplálás kérdésben, a szoptatásban stb.) Egyébként a mi a gyerekorvosunk mondta, hogy ne tegyük kenguruba a babát, úgyhogy szerencsénk volt. :)
"A másik dolog a súlyhatárokkkal kapcsolatos. Megfigyeltem,hogy a kengurut éppen 9 kilóig (általában) javasolják, éppen addig, amíg ahoyg ti mondjátok egészségetelen a gerincének, hogy merev a háta.
Az ilyen anyagból, rongyból készült hordozók mint a mei tai pedig görbén tartják a gerincet, de akár 15 kilóig is javasolják, amikor már rég jár a gyerek, tehát az én elképzelésem szerint nem lenne szabad hoyg ilyen görbe háttal legyen...
Vagy akkor most hogy van ez? "
A kengurukat azért ajánlják 9 kg-ig, mert tovább úgy sem tudsz benne elől hordozni, mert baromi kényelmetlen (mint írtam, 8 kilótól nagyon erősen ajánlott háton hordozni).
A többi hordozót pedig ált. addig ajánlják, amíg a gyerek igényli a hordozást. És ezek nem "görbén tartják" a gerincet, ahnem felveszik annak a vonalát. Tehát ha egy újszülöttet látsz pl. kendőben, akkor látod, hogy 'C' alakban van gömbölyödve. Viszont ha egy ülni-mászni-járni tudót látsz, az ő hátuk jóval egyenesebb. Tehát a "rongy" hordozók nem görbén tartják a gerincet, hanem felveszik annak a vonalát. Egy jó hordozó olyan pózban tartja a babát, mintha kézben lenne.
Itt van pl. összehasonlításnak két kép. Az elsőn egy pici baba a másikon egy nagyobb.
"Anno a lányommal volt egy kengurunak árult valamim, pontolyan volt mint egy kenguru, de anyagból volt, tehát a gerince doborodott benne, viszont mivel csatos volt egyszerű volt használáni. 1000ft-ért vettem a teszveszen. Akkor azt sem lett volna szabad használnom? "
Hogyha nem volt meg a térdhajlattól térdhajlatig való alátámasztás, akkor az nem túl jó. Persze azért azt hozzátenném, hogy a kenguru sem árt feltétlenül. Pl. nekem is van ismerősöm, akinek a babája szinte mindig kenguruban volt, mégsincs semmi baja. De ártHAT. És ha valami árthat, tehát ha egy pici kis esély is van arra, hogy baj legyen tőle, azt én nem használnám. (Mellesleg egy ortopéd orvos ismerős mesélte, hogy a gyerekek, akiknek csípő vagy gerincproblémájuk van, több mint 40%-ukat hordták kenguruban. Az szerintem elég magas százalék.)
Egyébként eddig nem is volt szakorvosi vélemény a kenguruval/kifelé hordozással kapcsolatban, (ezért is nem figyelmeztet az orvos/védőnő), de nemrég megjelent az első hivatalos állásfoglalás: [link]
És ezt a képet most találtam, ami "bizonyítja", hogy hordozáskor a baba olyan helyzetben van, mintha kézben fognánk. :)
Remélem sikerült minden kérdésedre érthetően válaszolnom, de ha nem, kérdezz nyugodtan! :)
Nekem az a véleményem, hogy amikor kitalálták a hordozókendőt, meg a mei tait meg egyebeket, akkor ugye valahogy el kellett adni, és mivel kenguru előbb volt, ezért magától értetődő volt, hogy kikiáltják a kengurut egy gyerek-kínzó eszköznek.
Amikor vittük a kisfiamat csípő UH-ra, megkérdeztem a gyerek-ortopéd orvost, hogy tényleg ártalmas-e a kenguru, azt a választ kaptam, hogy ez tévhit, akkor lenne esélye, hogy bármi gondot okozzon, ha a gyerek mondjuk hónapokig egész nap abban lenne. De hogy valaki ebben viszi sétálni és mondjuk napi 1-2 órát eltölt ebben a gyerek, az égvilágon semmi problémát nem csinál. Gondoljunk csak bele, akkor ennyi erővel pl fel se emelhetnénk a gyereket úgy, hogy a hóna alá nyulunk, mert úristen akkor lóg a lába és csípőficamos lesz.
És tökéletesen igaza van a kérdezőnek, ha tényleg ennyire káros dolog lenne, nyilván nem engednék forgalomba hozni.
Megint én...
"amikor kitalálták a hordozókendőt, meg a mei tait meg egyebeket, akkor ugye valahogy el kellett adni, és mivel kenguru előbb volt, ezért magától értetődő volt, hogy kikiáltják a kengurut egy gyerek-kínzó eszköznek. "
Megsúgom Neked, hogy a hordozókendő és a mei tai is nagyon régi, többszáz- talán többezer évesek. Akkor kedzett eltűnni, amikor az emberek civilizálódni kezdtek. De az 1960-as évek elején újra megjelentek (a BabyBjörnt 1961-ben alapították, és ők gyártották az első kengurut), és a Didymos pl. 1972 óta gyárt kendőket. Szóval kb. egy időben kezdtek megjelenni nálunk, csak valamiért a kenguru jobban elterjedt.
De az első BB kenguruk biztosítottak terpeszt, tehát ők is tudták, hogy az úgy lenne a jó. De aztán valamiért (gondolom hogy kifelé lehessen benne fordítani a babát), lekeskenyítették a lábak közti részt. De most újra kezdenek rájönni a kenguru gyártó cégek, hogy terpeszben a legjobb: pl. Cybex 2.0, a Stokke MyCarrier és a BabyBjörn Comfort Carrier is megfelelő alátámasztással készül. A Stokke kengurut például kifejezetten úgy reklámozzák, hogy "happy hip" (bár én nem adnék ki 50 ezret egy hordozóra, de ez már más téma :D).
"Amikor vittük a kisfiamat csípő UH-ra, megkérdeztem a gyerek-ortopéd orvost, hogy tényleg ártalmas-e a kenguru, azt a választ kaptam, hogy ez tévhit, akkor lenne esélye, hogy bármi gondot okozzon, ha a gyerek mondjuk hónapokig egész nap abban lenne. De hogy valaki ebben viszi sétálni és mondjuk napi 1-2 órát eltölt ebben a gyerek, az égvilágon semmi problémát nem csinál. "
Mint írtam, egyáltalán nem biztos, hogy galibát okoz a babánál, de okozhat. És akkor nyilván nem árt, ha a baba nincs benne sokat (bár szerintem a napi 1-2 óra sok).
"Gondoljunk csak bele, akkor ennyi erővel pl fel se emelhetnénk a gyereket úgy, hogy a hóna alá nyulunk, mert úristen akkor lóg a lába és csípőficamos lesz. "
Amikor a hónaljánál felemeled, a baba automatikusan felhúzza a lábait terpeszbe, mert neki úgy a természetes. Így: [link]
Csak próbáld ki! :)
"És tökéletesen igaza van a kérdezőnek, ha tényleg ennyire káros dolog lenne, nyilván nem engednék forgalomba hozni."
Erre már kitértem az előző kommentben is. De pl. babacuccokban ott a bébikomp. Szinte az összes szakértő ellenzi, mégis gyártják... Vagy az autósülések. Egy csomó olyan van, ami nem is elég biztonságos, mégis megfelelnek az EU-szabványnak, és forgalmazzák (amúgy meg többezer babaterméket hívnak vissza évente, mert rájönne, hogy mégsem olyan buli)...
Nem szeretnék senkit "megtéríteni", mindenki csinálja úgy, ahogy jónak látja. De azért mindenkinek ajánlom, hogy menjen el egy hordozós-boltba, hordozósklubba, ahol ki tud próbálni pár hordozót, és észre fogja venni, hogy mennyivel másabb pl. egy hordozókendő.
És közben kerestem egy tudományos irományt is:
Nagyon köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat, válaszokat.
Nagyon sok új dolgot megtudtam a babahordozásról.
Minden jót nektek!
Megint én. :D
Végül hogy döntöttél, ha szabad kérdeznem? :)
Hát kengurut biztosan nem veszek.
Sőt, egyenlőre semmit, megvárom,hoyg tudjuk/fogjuk-e rendszeresen használni (elég sokat szoktunk kirándulni), és ha hasznát látom, akkor beruházok valami csatos mei tai-ra.
Egyszerűen már százszor végignéztem a kötözgetős videokat, és tényleg nagyon egyszerű(nek tűnik), de én nem akarok kötözgetni.
Úgyhogy várok még legalább egy hónapot,aztán meglátom.
Ja, és az tuti, hogy előtte valahogy kipróbálom, még akkor is ha boltban árulják. Addig nem veszem meg. :-)
Köszönöm még egyszer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!