Tegnap kezdtem a hozzataplalast, babam 5es fel honapos. Napi tobbszor is kinalhatom purevel? Utana vagy elotte muszaj tejet is adnom?
Én az elején csak egyszer kínáltam őt pürékkel, délelőtt, hogy estére kiderüljön ha allergiás.
Szopit/tápszert addig kapott, amíg kért. Evés után megkínáltam, és ha akkor még akart tápszert inni, akkor kapott. Rá bíztam. Idővel elhagyta a tápszert és csak rendes ételt evett, tehát akkor lett kiváltva az étkezés. De ez nem megy általában egyik napról a másikra. Ez hetek-hónapok kérdése lehet inkább.
Valaki előbb megszoptatja, majd utána kínálja meg a babát pürével (én ezt nem tudtam csinálni, mert szopi után egyszer sem volt éhes eléggé a babám, hogy megkóstolja a gyümiket/zöldségeket).
Ha anyatejes, akkor lehetőleg először szoptasd meg és utána kínáld az étellel. (Ha nem fogadja még el, az nem baj, annak a jele szokott lenni, hogy még nem kész az evésre. Ilyenkor inkább ne erőltesd.)
Először csakis napi 1x kínáld, lehetőleg délelőtt/délben, hogy ha gondot okoz neki, ne éjjelre jöjjön ki.
Először pár napig gyümölcslével kínáld, majd jöhetnek a finom gyümölcs-, zöldségpürék. Az elején csak pár falatot adj neki, akkor is, ha nagyon rákapna az ízére. (Az jó dolog, ha tetszik neki az evés, de nem biztos, hogy a gyomra is bírni fogja, ha elsőre rögtön beeszik egy nagy adagot.) És 3-4 napig lehetőleg csak egyféle ételt kínálj neki.
Később fokozatosan növelheted az adagokat és a már ismert ételekhez alkalmanként adhatsz 1-1 újat is. (Azért célszerű egyszerre 1 újat adni csak, hogy ha nem bírná, akkor tudd, mi volt a bűnös.)
A szopit pedig akkor érdemes kiváltani, illetve a szopi-evés sorrendet megfordítani, ha már jelentősebb mennyiséget eszik illetve ő maga jelzi, hogy nem kér anyatejet előtte.
Úgy gondolom, hogy tápszeres babánál is hasonlóan érdemes eljárni, mert az ő emésztőrendszerük se érettebb, mint az anyatejeseké. Szóval náluk is fontos a fokozatosság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!