Adókártyát igényelni kell a babának, vagy küldik automatikusan?
Nekem mindent a kórház intézet. Itt szültem Mo-n, magyar állampolgár is vagyon, de az állandó címem külföldön van 7 éves korom óta.
Szóval nálunk így zajlott:
Megszületett a lányom és rá 6-7 órával bejöttek hozzám az adataimat egyeztetni. Elkértek minden igazolványt (sürgősségi császárom volt, nem volt idő vacakolni a papíros résszel) és elmentek.
Szülés után két nappal jött a kórházi írnok, hogy újra egyeztessünk minden adatot és kért aláírást.
Ők intézték a TAJ számot is (uniós), EU biztosítást (kötelező kötni külföldi állampolgár születésekor, ingyenes), személyi igazolványát a lányomnak, útlevelét (utóbbi kettőhöz képet is csináltak), adó számát (anyai rész miatt jár a babakötvény), lakcím kártyát (állandó és tartózkodási címét is beleírták).
Ezzel szemben a lakcím kártya, személyi kártyáján kívül mindent külföldre küldtek az észlények itt MO-n. Legviccesebb pedig az a történetben, hogy 72-es betűméretben írták rá a papírokra és külön kérvényt is írt az írnok, hogy MO-i címre küldjék ki az okmányokat.
Egyébként 3 hónap alatt mentek ki az okmányok külföldre (átfutási idő+ügyintézés ...) és hiába "reklamáltam", közölték, hogy másolatot nem adnak róluk.
A lányomat 2 hónaposan ügyeletre kellett vinnem. 15ezer forintot fizettünk, amit visszatérítettek az EU-s biztosítás miatt kb. 5 hónappal rá, amikor is a kezemben tartott (akkor már rokonok által postázott iratokat kézhez kaptam) iratokkal az OEP kifizetett.
Ezt mind meg lehetett volna spórolni, ha az ügyintézők nem sz@rnák telibe az embereket és min. megtanulnának olvasni is..!
Ja és arról nem beszélve, hogy 300 $-os büntetést kaptam a kinti külügyminisztériumtól, hogy nem jelentettem le a lányomat születés utáni max. 6 hónap alatt..
Mert a törvényben így áll, hogy minden külföldi állampolgárnak le kell jelentenie a született gyermeket max. 6 hónap alatt.. Természetesen azoknak, akik kint szülnek..
Csak hogy a magyar ügyintézők ezt is elb@szták .. az volt a szerencséje a MÁK-nak, hogy törölték a büntetést és az eljárást irántam, különben nagyon durva dolgok történtek volna, mert hogy szó nélkül nem hagytam volna, az is biztos!
szia,nem kell igényelni, ez hülyeség, csak most alapanyaghiányra hivatkozva nem küldték ki elég régóta a kártyákat.
2010 áprilisi fiam után automatikusan küldték, 2011 novemberi lányom után még nem. Utánakérdeztünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!