Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Aki a sírni hagyással szoktatj...

Aki a sírni hagyással szoktatja le a babát az éjjeli ébredésről ( nem az 1-2 hónaposra gondolok, hanem később) az mivel indokolja a döntését?

Figyelt kérdés
Saját kényelme érdekében teszi? Vagy mi a magyarázat rá?
2012. márc. 19. 12:27
1 2 3
 21/30 xStefix ***** válasza:
24%

Én azzal azért vitatkoznék, hogy csak 6-8 hónap a szimbiózis időszaka, aztán vége.... Ugyan nem vagyok pszichológus, bár tanultam, de ennél szerintem jóval hosszabb ideig van ránk szüksége a gyerekeinknek. Nyilván idővel egyre kevésbé intenzíven és más minőségben is, de a szoros szimbiózis időszaka sem hiszem, hogy csak ennyi lenne.

Általában 2-3 év az az idő, amíg a gyerek már sok szempontból önállónak tekinthető, és ugye ekkortájt kerül tartósabban közösségbe is, szóval ez egyfajta mérföldkőnek vehető - szerintem valahol itt van az első nagy fordulópont a folyamatos elválásban, nem már az első életévben.

Szerintem sok anyuka nincs tisztában ezekkel a dolgokkal, hogy ez egy hosszútávú és igen intenzív program - vagy tudja, de valamiért nem meri/tudja felvállalni a maga valójában.

Az pedig, hogy a család minden tagjának szüksége van pihenésre, alvásra, még mindig nem igazolja a sírni hagyás létjogosultságát. Egy gyereket megríkatni, magára hagyni bármely életkorban nem a legjobb módszer. Persze néha "muszáj" vagy épp nincs jobb ötletünk; de ettől még nem javasolható vagy legitimizálható semmivel. Én inkább szükséges rosszként tekintek rá, mint célszerű nevelési eszközként.

2012. márc. 19. 14:56
 22/30 A kérdező kommentje:
nem én se azt mondom hogy ne is keressük az okát amiért sír stb. hanem kifejezetten erre a módszerre gondolok amikor sír sír és a fáradtságtól egy idő után nyilván "beájul" és ezt alkalmazva napokig leszokik a sírásról és ébredésről. Lényegében a kitalálom mi lehet a baja az nem a sírni hagyás számomra. Egyébként pedig azért arra se lehet apellálni x gyermeket vállalva hogy majd mind vagy nagyrészük szuper alvó lesz hanem arra is készülni kell amikor valaki 2-3-4 st gyereket vállal főleg kis különbséggel hogy nem kizárt hogy MIND rossz alvó lesz és akkor hogyan fogom azt bírni ébredéssel meg házimunkával meg férjjel való törődéssel (amiket felsoroltál) és a kész helyzetben nem az a megoldás hogy jó akkor hagyom ordítani, mert akkor másnap nem tudom ellátni a háztartást meg a férjemet...
2012. márc. 19. 15:02
 23/30 anonim ***** válasza:
100%

A szimbiózis szakasza egy fejlődéslélektani fázis, amikor a baba saját "én"-jét és az anyáét egynek érzékeli és észleli. Ez egyfajta "duálúnió", a gyermek nem érzékeli saját határait. Az idegrendszer érésével elkezdődik a differenciáció fázisa, amikor a gyerek már elkezdi megtanulni elkülöníteni a saját testét a másétól, de érzelmileg persze még duálunióban van.

Stefix, amiről te írsz, az már az újraközeledés fázisa (15-24 hó), ez az az időszak, amikor a gyermek meg tudja magát már teljesen különböztetni az anyától.

A modern fejlődéslélektan különböző alfázisokat különböztet meg a csecsemő fejlődésében a neuropszichológiai kutatásoknak megfelelően. (ez a szakaszolás Margaret Mahler kutatásai alapján született, de mi is ezt használjuk a szakmában)

2012. márc. 19. 15:17
 24/30 anonim ***** válasza:

"Ugyan nem vagyok pszichológus, bár tanultam, de ennél szerintem jóval hosszabb ideig van ránk szüksége a gyerekeinknek."

Ez természetesen így van, sőt ezt a határt a felnőttkorig húzhatnánk. Csak ugye más foglalkozást igényel egy 6 hónapos, egy 3 éves és egy serdülő.

2012. márc. 19. 15:19
 25/30 xStefix ***** válasza:

Lényegében egyébként egyetértek veled, csak én is a Kérdező álláspontján vagyok inkább, miszerint a durva sírni hagyós módszer az, ami sose jó, mindegy, hány éves a gyerek és miért csinálja, amit.

Meg mondjuk én az alvástréningekkel is hadilábon állok, főleg akkor, ha túl korán kezdik használni. Ez ugyan enyhébb módszer, de sokszor ezt is egy kalap alá veszik a sírni hagyással, olyan értelemben is, hogy dehát ez is milyen hatékony... csak ezt se mindegy, mikor és hogyan csinálják.

2012. márc. 19. 15:38
 26/30 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat mindenkinek, és jelezném hogy nem én pontoztam le egyes válaszokat, mert én mindnek örültem. Köszi
2012. márc. 19. 16:13
 27/30 anonim ***** válasza:
Más szerint meg az nem jó, ahogy te neveled Stefix. Mindenki nevelje úgy a gyerekét, ahogy jónak látja. Úgyis később derül csak ki, hogy kinek volt igaza. Lehet, hogy majd te is vered a falba a fejed, ha a gyereked még elsőbe is cumival fog menni.
2012. márc. 19. 17:41
 28/30 anonim ***** válasza:
18-asra válaszolnék. Ez már azután van, hogy megtanítottam aludni. Ilyenkor azért sír fel, mert pl. rosszat álmodott vagy felébredt a kiságyban, miközben a karomban aludt el. De amikor "tanítottam" aludni, akkor hagytam pityeregni. De ez sem keserves sírás volt, hanem pityergős.
2012. márc. 19. 17:44
 29/30 anonim ***** válasza:
Stefix, ajánlom olvasnivalónak Fejlődéslélektan könyvet. Sok mindent meg lehet belőle tudni és segít megérteni a gyereket.
2012. márc. 19. 17:47
 30/30 xStefix ***** válasza:
Én pedig az Éjszakai gondoskodást ajánlom annak, aki a sírni hagyásban és az alvástréningekben gondolkodik perpill. Csak amolyan érdekességként.
2012. márc. 20. 12:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!