Akinek gyermek még 2,5 évesen sem beszélt milyen fejlesztésre vagy hova fordult segítségért? Milyen okot találtak a gyermeknél?
Merre laktok? Budapesten nagyon sok olyan játszóház van, ahol fejlesztő foglalkozások vannak. Pl a Gézengúz. Csak ajánlani tudom.
Otthon pedig sok-sok mondókával, énekekkel és mesével (nem TV, nem DVD!!!) tudod ennyi idős korban a legjobban fejleszteni.
Az én fiam is későn kezdett rendesen beszélni (kb. 3 évesen), mára már annyit beszél, hogy azért könyörgök neki sokszor, maradjon kicsit csendben. :))
mi TSMT torna a "beszédbeindító" torna. na meg a HRG torna.
ha budapesten laktok akkor vagy a BHRG alapítványon keresztül elérhetőek ezek vagy a korai fejlesztőn keresztül.
BHRG-n keresztül elég gyorsan megy, felhívod, kapsz időpontot és mehettek is (ezt mesélték, mi nem voltunk náluk).
korai fejlesztőn keresztül pedig úgy tudod elérni, hogy felhívod őket, küldenek egy kérdőívet amit kitöltesz és az alapján eldöntik, hogy mi lehet a gond. ha csak a beszéd akkor 2-3 hét múlva kaptok időpontot és rá egy hétre már kezdhetitek is. viszont ha a teszt alapján komolyabb gond van akkor 2-3 hónap a várakozási idő, onnan gyógypedagógus és ő küld tovább a TSMT-re, viszont így jóval olcsóbb (kognitívával 2500.-)
HRG-t meg mindenféle felmérés nélkül szentendrén tudjátok igénybe venni ha pest környékén laktok.
ja és havi 25.000Ft-ért a gekkoban is van TSMT csoportos foglalkozás, de előtte ott is van szintfelmérés. viszont a gyógypedagógusok nagyon szídják, az inkább gazdag családoknak kis plusz elfoglaltság mint valós segítség.
remélem tudtam segíteni, ha kérdésed lenne még szívesen válaszolok, mi pont benne vagyunk ebben, decemberben indultunk neki, most már mondatokban beszél a 2,5 évesem :)
Sziasztok.Nagyon szépen köszönöm a válaszokat,sajnos mi messze lakunk Budapesttől...Győr től 30 km-re ott tudjuk majd esetleg megoldani a fejlesztést.Hétfőn elmegyünk a védőnőhöz,megkérem nézzen rá a mandulákra,de a 2,5 év alatt egyszer volt garatmandula gyulladása,azt is 2 nap alatt letudta,nem hiszem,hogy ilyesmi gondja lenne.Gondoltam pszichológia eredetűre is,mert Ő 1.5 éves korába visszamentem dolgozni és valahol azon a szinten le is ragadtunk,illetve azóta éjszaka sem alszik.Kikérem a védőnő tanácsát.Egyébként nagyon-nagyon aggódom,óvónő vagyok és nagyon sok beszédproblémás gyerekkel találkozom nap mint nap.ezért nem szeretnék én sem 3 éves koráig várni.
Győrbe van a Gézengúz alapítvány ott azt mondta a logopédusunk,hogy csinálnak mozgásfejlesztést beszédkésésre.Talán ez a megoldás???Vagy a logopédus???Vagy a gyermekpszichológus??Nem tudom merre induljunk vele,csak azt tudom,hogy el kell valahová vinnem.:(((
Nem lesz egyszerű feladat,nagyon akaratos egy emberke,de remélem segítenek majd valahol.
Ráadásul aug.ba érkezik a kistestvére,ezért gondoltam minél előbb elvinni valahová,mert azt is biztos megsínyli majd egy picit :((
Köszönöm még egyszer a válaszokat és várom,hogy van-e még vkinek tapasztalata.
utolsó vagyok. az jó, hogy ez a szakmád, akkor van ismeretséged, igaz? :)
logopédus nem foglalkozik a gyerekekkel 3 éves korukig, ennyi idősen csak a torna van. a tornával az agy azon részét tudják stimulálni, ami a beszédért felelős. ezt a tornát TSMT-nek hívják :) biztos ez az amit írtál.
mindenféleképpen jó ez a torna, ártani nem árthat!
de otthon el is kezdhetsz pár feladatot, a youtuben is találsz ha beírod.
sokat kell hintáztatni, takaróba fektessétek be és apával hintáztassátok, gördeszkára hasaltasd és úgy tologasd, húzkodd :) pörgesd sokat. építsetek kartondobozból alagutat és másszon át alatta, ilyen feladatokkal lehet kezdeni.
ha érti amit mondasz és csinálja is amit kérsz akkor ne aggódj!!!
gyerekpszichológus nem tud vele mit csinálni, de oda is elviheted, sőt tanácsolom is, de ő csak felméri és ha lát valami problémát akkor megmondja, de ő is csak tornára küldi 3 éves kor alatt.
nagyon fontos, hogy hangutánzó szavakat taníts neki, az a beszéd alapja. azokat mond?
pl. ha gurítod a labdát akkor guri-guri-guri
ha leesik valami akkor paing-paing-paing-paing.
ha engeded a vizet akkor csuricsuricsuri
kopogsz akkor kopkopkop
és még rengeted mindenre kitalálhattok, ez nagyon fontos! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!