Mit jelent az, hogy bekarmol a lábával? Ez hypoton babákra jellemző?
Végül is akkor le van írva külön testtájakra is, tehát egy enyhe hypotoniája van. Azt nem tudom, hogy ez a láb dolog kapcsolatban van-e vele. De szerintem nagy jelentősége nincs, amúgy is jártok gondolom tornára, vagy otthon csináljátok a katona módszert.
Az az igazság, hogy amióta láttam egy generalizált hypotoniás babát (aki még 2 évesen se jár, pedig korai fejlesztőbe jártak/járnak), azóta én nem tartom az ilyen enyhe hypoton eseteket olyan súlyos dolognak, főleg mivel általában úgyanúgy fejlődnek mozgásban, mint az átlag gyerekek, persze a torna az fontos, mert nem tudhatjuk, hogy nélküle nem-e maradna le, de egy kicsit már túl van dramatizálva ez a mozgásfejlődés dolog, legalábbis én úgy érzem. Én például nem másztam, nem kúsztam, csak üldögéltem vagy fekve játszottam, 13 hónapos koromban indultam el egyedül. Mégsem lettem diszlexiás, nincs semmilyen részképességzavarom, kitünő tanuló voltam, jól ment a matek is a biosz is, az idegen nyelvek is. Persze én csak egy vagyok a 7 milliárd ember közül, de szerintem nagyobb jelentősége van egy szülésnél szerzett oxigénhiányos állapotnak, mint hogy hogyan fejlődik mozgásban egy baba, mert a végső célja ennek csak a két lábon való járás elérése, mert mi nagy fejjel születünk és nem tudunk rögtön lábra állni, mint egy őzike, az hogy hogyan jut idáig egy gyerek, az már mindegy. Nem beszélve azokról a kultúrákról, ahol csecsemőkorban akadályozva van a mozgásfejlődés, mégsem maradnak le semmiről.
Most voltunk másodjára. Április végén megyünk kontrollra. Tornát nem kell csinálnunk, pedig mindkét alkalommal rákérdeztem. Annyit mondott, hogy ha áprilisban le lesz maradva, akkor max heti 1 dévénye elmehetünk, de egyelőre még nem gondolja úgy, hogy probléma lenne. Meg azt is mondta, hogy gyorsan be is hozhatja a lemaradást, csak nehezebben indul be a mozgásfejlődése. Kérdeztem azt is, hogy esetleg itthon csináljunk-e valamilyen gyakorlatot, de arra is azt mondta, hogy nem szükséges. Csak ugye elkezd az ember lánya aggódni, amikor azt látja/olvassa/hallja, hogy mennyivel több dolgot tudnak már a kortársak...
Amúgy csinált olyat is még 2.5 hónapja, hogy kifelé fordította a csuklóját és úgy támaszkodott. Ezt kezdi kinőni, viszont erre azt mondta a doki, hogy hypoton jellemző. Vagy, hogy tekergeti a csuklóját.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!