Mit jelent az, hogy bekarmol a lábával? Ez hypoton babákra jellemző?
Tudom, hogy milyen mozdulatot jelent, de hogy mit jelent ez a babám számára? Pl mozgásfejlődésben mennyire hátráltatja meg ilyesmi.
Sajnálom, ha nem egyértelműen fogalmaztam.
Lányom is hypotoniásan született,de ilyesmit nem csinált soha.
Hypotonia a laza izomzatot jelenti.
Azóta már 10 éves nagylány és okos ,jó tanuló.
Szia!
Nem tudom ugyanarra gondolunk-e, ha nem, bocsánat előre is.
Terhességi diabéteszem volt, ezért javasolták, hogy mindenképpen mutassuk meg a kisfiunkat szülés után, mert gyakran szokott izomtónus zavart okozni a babáknál.
Múlt héten voltunk a 2 hónapos fiammal egy Dévény-tornásznál felmérésen (ortopédorvos a csípőszűrésnél mindent rendben talált), ő picit feszesnek érezte az izomzatát. A lábujjait alapállapotban is sokszor behúzva tartja, ezt mi is tudtuk (művészet kimosni a közöket :), mert ahogy a lábfejéhez érünk, begörbíti a lábujjait), szóval egyedül, amikor a lábujjakat nyújtogatta a tornász, akkor sírt fel, amúgy az egész torna/átmozgatáson hangja sem volt.
Nekünk erre nem mondott semmit, csak annyit, hogy minden pelenkázásnál nyújtsuk ki a lábujjait, megmutatta, hogyan kell. Múlt héten volt a torna, én is minden pelenkázásnál nyújtom neki, de már egyáltalán nem fáj neki és alapállalapoton is rendesen állnak, meg már nem görbíti be automatikusan.
Holnap megyünk megint tornára, ha gondolod rákérdezek van-e ennek jelentősége a mozgásfejlődésben. Ha egyáltalán ugyanarról bezsélünk? :)
Köszönöm!
Igen, szerintem ugyanarról beszélünk, annyi különbséggel, hogy az én lányom akkor csinálja, ha 2 lábra van állírva. Vagyis a neurológián ezt láttam, itthon meg állandóan harisnya van rajta, úgyhogy nem látom, hogy hogy állnak a lábujjai. Fájni szerintem nem fáj neki. Tényleg köszönöm, ha rákérdezel!
Szia! 4-es vagyok. Kétféle talpi reflex létezik, az egyik a Babinski, ami akkor váltodik ki, ha a sarkától a nagylábujjáig végigsimítod a talpát, ilyenkor széttárja a lábbujjait aztán kicsit összegörbíti őket. ez 8-12 hónapos korban alszik ki. Van a talpi fogóreflex: ha valami hozzáér a talpához begörbíti a lábujjait, mintha fogni akarna vele, ez viszont nem tudom mikor alszik ki.
Egyébként létezik olyan is, hogyha izomtónueloszlási zavara van egy gyereknek, hogy mondjuk a felső végtagok esetleg nyaki izmok hypotonok, de például az alsó végtagok spasztikusak. Tehát ezt úgy értem, hogy előfordul, hogy a test bizonyos részein feszesebb, máshol meg lazább az izomtónusa a babának. Ezt a leleten elég aprólékosan kiszokták fejteni, nemcsak annyit szoktak írni, hogy alkati hypotoniája van (ez egyébként nem azt jelenti, hogy csak az izüetei lazábbak, de az izomtónusa rendben van?). Olyat már láttam, hogy azt írták, hogy generalizált hypotoniája van, de az teljesen más, akkor olyan a csecsemő mint egy rongybaba. Meg ilyenket is szoktak írni a leletre pl. hogy axiális izmokban spaszticitás nem észlelhető stb...
Amúgy nem tudom, hogy normális-e, de a fiam 7 hónapos, és most direkt megnéztem, mit csinál, ha lábra állítom, hát ő is bekarmol a lábaival, megfeszíti a lábát, megpróbálja megtartani a súllyát, de aztán néha néha összerogy. 4 hósan fordult elősször hátról hasra, aztán nagy ritkán kb havonta előfordult egyszer egyszer, de 6,5 hónaposan kezdett csak el forogni. Rövid ideig megültethető, de nem ül még stabilan (persze nem is kell még), próbál kúszni, halad is valamennyit, de inkább hátra. Próbálja kiemelni az egész törzsét (a hasát), de összerogy, még nem bírja el, nem tudja eléggé maga aláhúzni a lábát, de ha ez majd sikerül, ebből lesz a mászás.
Nem tudom, hogy van-e izomtónusproblémája, mert sosem voltunk neurológián, és ha tankönyv szerint nézzük, akkor "el is van maradva"(???), mert még nem kúszik, és nem hintázik négykézláb helyzetben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!