Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Anyatejes babánál hozzátáplálás?

Anyatejes babánál hozzátáplálás?

Figyelt kérdés
Hamarosan 6 hónapos a kislányom, és pár napja elkezdtem adni neki almapürét pár kanállal. 3 nap után sütőtököt, abból is pár kanállal, napról napra többet. Mennyi ideig kell egyfajtát kóstoltatni és mikor jön a következő gyümi/zöldség?Utána mindig kap anyatejet.Mikor adhatok majd már ebédre is mást neki? És anyatejet mindig kell ezek után adni?
2012. febr. 23. 11:15
 1/8 anonim ***** válasza:
Ráérsz :) Én úgy csináltam, hogy három napig adtam egyfélét, és utánna jött a következő gyümi. Egy hónapig csak gyümölcsöket kapott, a végén vegyesen is. Egyre többet evett, én szopi elött adtam neki, napi egyszer, és evés után szoptattam. A végén már egész adagot evett, és akkor kezdtem el a krumplit, majd a főzelékeket adni. A főzelék bevezetésével lett napi két kajálás, addig napi egyszer kapott gyümölcsöt. Főzeléket ebédre adtam, gyümölcsöt pedig uzsonnára az elejétől. Amikor főzelékből is megevett egy adagot, akkor álltunk át napi két főzelékre plusz egy gyümölcsre, és így tovább. Jelenleg 9,5 hónapos napi háromszor kap főzeléket, és egyszer gyümölcsöt.
2012. febr. 23. 11:37
 2/8 anonim ***** válasza:

3-4 naponta ajánlott újat adni, hogy ha az egyiktől allergiás, hasmenéses vagy dugulásos lenne, ki tudd nyomozni az okát. Közben a "régi" beváltak, amiket már kapott mehetnek folyamatosan.

Hogy szoptatás előtt, után vagy két szopi között adod-e neki az ételt, attól is függ, meddig akarsz szoptatni.

Ha előtte szoptatod, amikor még éhes, akkor valószínűbben fog tovább szopizni. Ha utána szoptatod, akkor valószínűbb, hogy hamarabb fogtok kiváltani egy-egy szopit. Én két szopi között adtam neki az ételt, mert igény szerint szoptattam, az étkezést viszont időponthoz kötöttem. De így is, úgy is belejöttök majd, és kialakul valami ritmus - baba jelezni fog :)

Étkezéshez már igényelni fogja a folyadékot is, ami vagy a szopi vagy lehet víz vagy egyszerűen készítheted folyósabbra a püréket.

Ha úgy látod, hogy szépen megy be minden, jó étvágyú és már megeszik egy-fél kisebb cumisüvegnyit, lehet egy újabb étkezést/kóstoltatást is beiktatni.

2012. febr. 23. 11:45
 3/8 anonim ***** válasza:
Első vagyok. Az második hozzászóláshoz még annyit írnék, hogy tényleg az számít, hogy szopi elött vagy után adod e a kaját. Az első lányomnál én is azt csináltam, hogy szopik után, ill két szopi között adtam, aztán még egy évesen is csak kóstolgatott, rossz evő kislány még most is, 4,5 évesen. A picinél viszont direkt adtam neki szopi elött a püréket, hogy azt szokja meg, hogy kajából egyen mennyiséget, és utána kap anyatejet. Így is szopizik, csak így már az anyatejet ivás helyett kapja. Eddig mást még nem ivott, igény szerint van ő is szoptatva, de már ráállt arra, hogy püréből eszik annyit amennyivel jóllakik, az anyatejet csak mint pluszt kapja, ill ha szomjas. Nekünk ez így bevált, remélem így is marad. Szoptatni fogok még sokáig, tehát nincs ő elzárva az anyatejtől. A nagyobbik lányom is három évig szopizott, igaz akkor már csak este elalváshoz kérte a cicit. Most a kicsivel nagyon bizakodom, mert nagyon jó étvágya van, élvezi az evést, és tényleg elég rendes mennyiségeket eszik meg. A nagynál szerintem rossz ötlet volt, hogy kóstolgattunk vele. Aztán lehet hogy akkor sem lenne jobb evő, ha ő is szopik elött éhesen kapja a püréket, de szerintem én ott nála ezzel eltoltam a dolgot. Majd kialakul nálatok, arra figyelj, hogy ne korlátozd a mennyiséget amit szívesen megeszik. :)
2012. febr. 23. 12:23
 4/8 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat!Még annyit kérdeznék, hogy ha az alma meg a sütőtök, barack megy, utána hogyan tovább? Mit adjak neki?Ezeket felváltva? Vagy bővítsem? Keksszel mikor adhatom?Mert ugye most nincs se meggy se szilva.
2012. febr. 23. 12:38
 5/8 anonim ***** válasza:

egyfélét 3 napig kóstoltass.

elég, ha ezeket variálod, de 6 hósan még ezek jók: krumpli, répa, cékla.

a napi 2x-i hozzátáplálással én 7 hóig vártam. kiváltani étkezést csak 8-9 hósan kezdtem. de ebben nincsenek kőbe vésett szabályok.

anyatej még 1 éves koráig fő tápanyag forrás (főleg fehérje), tehát nem érdemes még leépíteni.

2012. febr. 23. 13:06
 6/8 kicsiszolo ***** válasza:

Hali!

A ha a szoptatás ELŐTT adod az új ételeket akkor ELVÁLASZTOD lassan de biztosan a babát mivel a mellett kevesebb inger éri és csökken a tejed, míg ha szoptatás UTÁN adod az új ételt akkor HOZZÁTÁPLÁLSZ azaz kiegészíted az anyatejet.

Ebben az esetben sokáig megmarad a tejed. Nekünk 33 hónapos korig sikerült. EZ AZ EGÉSZBEN A LÉNYEG. HA PL:VISSZA KELL MENNED DOLGOZNI AKKOR AZ ELSŐ , HA RÁÉRSZ ÉS TUDSZ OTTHON LENNI MÉG, AKKOR A MÁSODIK A JAVASOLT.

2012. febr. 23. 23:09
 7/8 anonim ***** válasza:
Igen, csak amúgy is egy éves korig a fő táplálék az anyatej, utána viszont már a rendes kaja. Az első lányommal annó én is az anyatejet választottam, aztán mikor egy éves lett, ott voltam vele ahol a part szakad, mert a kaját nem ette meg, az anyatej meg már minden egy egyévesnek, csak nem étel. Most a másodikkal szopi elött adom a kaját, május 10-én lesz egy éves, és picit sem aggódok most amiatt, hogy egy évesen nem fog enni semmit. Anyatejet kap emellett ő is, napi 7 szer. Ennyi elég neki, de már megszokta, hogy főzelékkel lakik jól, és ha csak szoptatom, az nem elég neki. Tejem van bőven, csak neki már az a kalóriamennyiség ami az anyatejben van, édes kevés. Ellenanyagokat, vitaminokat, egyéb hasznos anyagokat megkapja az anyatejjel, de így megszokja, hogy ha éhesek vagyunk, akkor leülünk az asztalhoz, és eszünk, tányérból. Nincs elválasztva, és még nem is tervezem hogy elválasztom. Szoptatni egy éves kora után is lehet, de akkor az már csak kiegészítés. Egy éves korig kéne odáig eljutnia szerintem, hogy vannak ételek, és jól is lehet velük lakni. A nagyobbik lányom rettenetesen rossz evő lett. Tavaly pl odáig fajult a helyzet, hogy gyógyszert kapott, mert egy hosszú betegség után visszafogyott az egy évvel korábbi súlyára, és nem hízott vissza. Normál esetben a gyerekek betegség után visszaszedik az elvesztett súlyt, de az én lányom annyira kategórikusan utasította el még három évesen is a szilárd táplálékot, hogy napokig nem volt hajlandó semmit sem megenni, tejen kívül. Ezért írtam azt, hogy szerintem jobb ha akkor kapja a pürét amikor éhes. Nem kell degeszre tömni egy hat hós babát pürével, nem az a cél, csak hogy szokja meg, hogy eszik, hogy más az állaga a kajának. Pl éhes a baba, kap mondjuk öt kanál pürét, és utána szopi. A kisebbikkel pl így kezdtük. Anyatejjel lakott jól ő is, de az éhségérzetet így lassan a pürével kapcsoltuk össze, és bevált. Aztán lassan egyre többet evett, és az anyatej a szomjoltó kategóriába csúszott mostanra, amit nem baj, mert tíz hónapos lesz két hét múlva. Most próbálkozunk már a darabos kajával( főzelékbe pár szem krumpli villával van összetörve, meg banánt már nem pépesítem neki ), és tetszik neki egyenlőre. Úgyhogy bizakodunk erősen :)
2012. febr. 25. 11:58
 8/8 anonim ***** válasza:

Off utolsónak: Szerintem, hogy jó evő lesz-e a gyerek, az inkább személyiségfüggő.

Pl. ismerősöm 3 gyermekét ugyanúgy kezdte hozzátáplálni, az első teljesen válogatós, rossz étvágyú, a másodiktól úgy kell elvenni a kanalat, hogy a többiekét ne egye meg, a harmadik meg újra válogatós lett.

2012. febr. 25. 17:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!