Van a környezetedben aki bölcsőhalál miatt veszítette el babáját? Mikor, mennyi idősen?
Nekem a védőnő azt mondta, hogy 2-4 hónapos kor között. De itt mindig azt írják mások, hogy 1 éves korig.
Szerintem az hülyeség, ha a baba már tud forogni, már nem halhat meg bölcsőhalálban. Az más kérdés, hogy az ágyban mibe keveredik bele.
A bölcsőhalál előfordulása Magyarországon (1980- 1995)
*SIDS (bölcsőhalál) mortalitás 0.23 ezrelék
* A vizsgált 15 évben a bölcsőhalálban elhunytak száma: 475
* SIDS aránya a csecsemőhalálozásban 1.4%
A magyar statisztika tulajdonképpen nagyon jó, kb. 10-szer jobb, mint a világátlag. Amerikában például kb. 7000 kisbaba hal meg így évente. A magyarországi statisztika megbízható is, mivel az így meghalt kisbabákat boncolják.
Egy német statisztika szerint a bölcsőhalál döntő része az élet első 6 hónapjára esik, a legnagyobb az előfordulás a 3. hónapban. Erősen csökkenő számban ugyan, de vannak esetek a 7-12. hónapban is.
Egy tiroli statisztika szerint van egy csúcs február-március, és egy kisebb július-augusztus táján.
Az SIDS (befolyásolható) kockázati tényezői
* alvás hason fekve
* laza ágyazás, alvás puha felületen
* anyai dohányzás terhesség alatt
* a csecsemő túlhevülése (alvás közben)
* a terhesgondozás hiányosságai
* fiatalkorú anya
* alacsony születési súly, éretlenség
A hason fekvés éjszakai pozíciót jelent, egyébként felügyelet mellett lehet hason, hiszen a baba - a főorvos úr kifejezésével élve - "hasmánt ismeri meg a világot".
Sajnos a mamák 20%-a ma is dohányzik terhesen.
Már rájöttek, hogy a babáknál alvás közben valami enzim a felelős azért, hogy vegyen levegőt. A babáknál ennek az anyagnak a mennyisége kevés. Szóval, mindegy, hogy hason vagy háton, vagy forog vagy nem.
Nem működik jól és ez a baj.
Igen 2-8 hónap között a legkritikusabb, 1 éves korig ajánlják a légzésfigyelőt.
Első válaszoló vagyok.
Mi már nem használjuk, a babaám 11 hós múlt és lemászik róla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!