Van itt olyan anyuka aki PALEOLIT elv szerint eteti a gyermekét?
Elolvastam Szendi Gábor ételek a civilizációs betegségek ellen c. könyvét. Döbbenet hogy mennyi minden az étkezéssel függ össze.
Próbálunk átállni, lassan fokozatosan. A mi esetünkben ezzel nincs is gond, de a kérdésem hogy van egy 1 éves lányom, akinek hogy-mivel tudom pótolni a joghurtot, a kenyeret, a tejet?
Az a csodás abban, amit írsz, hogy az IR diétájának fél-egy év kell ahhoz, hogy rendezze a sejtek inzulinérzékenységét... Tehát minden bizonnyal addigra hatott a tudományon alapuló étrend, csak te meguntad, és inkább feültél egy hangzatos hypera. :) Te tudod.
7 és 8 közé időzíteni az első étkezést ch anyagcserezavarban pedig nagyon fontos, és felnőtt embert azért egy hétkor ébredés nem kellene, hogy kiborítson.
Ha meg pszichológus, akkor
a. Miért hasonlítod össze a pszichiáterrel?
b. Érthető, hogy miért nincs elképzelése sem sem a betegségekről, sem a táplálkozásról.
Az IR diéta egy borzalom, sokkal több egészségtelen összetevőt tartalmaz, mint amennyit előtte fogyasztottam.
Most mondd már meg, mi abban a ráció, hogy a diéta szerint egy szelet (!!!!) teljes kiőrlésű rozskenyér egy szelet párizsival (!!!) a reggeli.
Én 3 tojással indítok alapesetben, ami a doki szerint majdnem a heti maximális mennyiség (ami ugye 5db, de ez teljesen irracionális).
Mondjátok meg nekem IR diéta hívők, hogy mivel jobb az agyon e-számozott, szójás, gusztustalan párizsi és egy kis darab kenyér, ami az éhenhaláshoz is kevés, mint a tojás, ami fehérjét, vitaminokat, zsírokat tartalmaz, amik nélkülözhetetlenek az élethez?
Aztán: nem ehetek mézet (ami természetes anyag) helyette mesterséges édesítő tablettát, ami hasmenést okoz, és ki tudja milyen műanyagból készül. Ez mivel jobb? Oké, nem akarom nagykanállal enni a mézet inzulinrezisztenciával, de azért havonta 1-2 alkalommal nehogy ez csináljon már ki.
Aztán: ne egyek gyümölcsöt, mert sok benne a cukor, de igyak tejet (miért, abba tán nincs?), és iparilag feldolgozott gyümölcslét (logikus, nem?) tízóraira a korpovit kekszem mellé.
Én fogamzásgátlót szedtem a tüneteimre, majd amikor ez nem segített (extrém eset voltam, meddőség, rengeteg ragya, csomókban hulló haj), metformint kaptam.
Jobb lett a helyzet, tartottam az IR diétát, de a vérképem csak romlott, vashiány, vitaminhiány, gyengeség.
Az utolsó ragyáim paleolit táplálkozással múltak el, spontán megjött a bajom (még csak nem is gyógyszerszünetben, hanem akkor, amikor először megjött kamaszkoromban :P A szervezetem emlékezett)
És javul a vérképem, és hetente leadok kb. fél-1 kilót.
Hogy a kérdezőnek is segítsek: házilag isteni kókusztejet lehet főzni, én szerint készítem:
Ezen az oldalon találsz kókuszkenyérhez is két receptet, az eléggé hasonlít színében a hagyományosra. De kis paleo-sütikékkel is pótolhatod neki a kenyér-élményt.
A "szakértő" válaszoló vagyok.
Az általam kezelt IR betegek engem igazolnak, vagyis nem engem, hanem a jól bevált utat. Szenditől pedig a továbbiakban csak elhatárolódnék, laikus, hozzá nem értő, brandeket ügyesen építő kuruzsló, de semmi több. Belgyógyászként felháborítónak tartom azt, hogy olyanról ír őrültségeket, amely dolgokat én pl. 6+5 évig tanultam, komoly rendszerszemléletben ismerem, és alkalmazom. Ennyi, ettől függetlenül bárki alkalmazza, egészségére. :)
/És gyakorló IR betegként: nekem segített a natúr, tényeken alapuló IR diéta, 7 hónappal a megkezdése utána megfogant a lányom, aki most 1 hónapos tündér.
És dolgozó emberként a 7kor kelés sem viselt meg, amely tanács oka egyébként az, hogy az ilyenkorra időzített mozgás és első étkezés a legideálisabb, tekintve, hogy a sejtek inzulinfelvevő képessége ekkor a legjobb./
A vérképed romlásának az oka nem a diéta, hanem adott esetben a rosszul tartott diéta.
Kedves Szakértő!
Rövid leszek csak a lényeget írom le.
Én 11 éve Crohn beteg vagyok.
Az aki nem próbálta ki a paleo diétát ne mondjon véleményt.
Eddig az orvosom és a dietetikus által felvázolt diétát alkalmaztam. Betartottam mindent mégis hasmenésem volt napi több alkalommal. 10 évet elpazaroltam az orvosokra és hittem a hülye diétájukban az egészséges párizsiban a margarinban sült húsokban a és a sok gluténos dolgokban.
Fél éve paleolit diétán vagyok és szinte tünetmentes.
Nem a pörköltöl volt bajom hanem a nokedlitől, nem a spagettitől volt bajom hanem a tésztától, nem a házi szalámitól volt bajom hanem a kenyértől és még sorolhatnám.
Fél éve még fejfájásom sincsen az ízületeim rendbe vannak és nem szedek gyógyszert.
A vérképem tökéletes.
Erre vélemény?
Sok mindent le lehetne írni erről de azt hiszem nem lehet meggyőzni Önt.
Igen!!! Abszolút paleolit diéta szerint nevelem a kisfiam, jó kb. 90%-osan tartjuk a diétát. 15 hónapos és csuda erős, egészséges. Mindenki dicséri, milyen szépen fejlett!!
Nem adok Neki semmiféle felvágottat, cukrozott üdítőket, chipset, kenyereket (kivéve nagyon-nagyon kevés teljes kiőrlésű zsömlét időnként). Tényleg nem értem én sem, hogyan lehet a pultok mögött árult pocsék, rossz minőségű romlott felvágottakat, illetve. péksütiket, joghurtokat adni egy gyereknek, amikről tényleg nem tudni, hogy mik vannak belekeverve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!