Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Babáknak egészségesebb a...

Babáknak egészségesebb a rendes csapi víz, vagy adhatok neki szűrt vizet?

Figyelt kérdés
Brita kancsóm van, maxtra betéttel.
2012. febr. 18. 15:36
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Környezetmérnökként is végeztem, és én is a csapvízre esküszöm. Az összes víztechnológia tanárom csapvizet ivott. Dolgoztam nyári munkán vízügyi laborban, ahol bemértek a kollégák csapvizet és többféle ásványvizet is. Egyik se volt tökéletes, de a csapvíz semmilyen tekintetben nem volt rosszabb bármelyik ásványvíznél. Nyilván vannak az országban olyan területek, ahol nem javasolt a csapvíz fogyasztása. Az se mindegy, hogy milyen vezetékeken érkezik hozzánk (mint a korábban linkelt cikkben az egyik házban az ólomcsöves vezetéknél). De ezt szűrik mechanikailag, kémiailag, biológiailag. Az ásványvizek eredete bizonytalan, összetételük megítélése változó. Nem is beszélve a műanyagpalackokból beoldódó szennyezésekről, a rengeteg hulladékról és a (szerintem) kidobott pénzről.

A víztisztító berendezések pedig szintén nem győztek meg. Kivonnak a vízből minden anyagot, majd a többségük visszapótolja azokat. Mért jó nekem az, ha ásványi anyagokban szegény vizet iszom? Ki dönti el, hogy milyen összetételben célszerű azokat visszapótolni? Ki dönti el, hogy milyen ásványi anyag összetétel lesz jó az emberi szervezetnek? A szervezetünk nem tud minden ásványi anyagot mindenféle formában feldolgozni és beépíteni. Nem mondom, hogy nem jó a víztisztítóval szűrt vizek minősége. Azt mondom, hogy nem tudjuk, milyen. Nem tudjuk, hogy ki dönti el, és mi alapján azt, hogy mi milyen vizet iszunk. A természet tudja a dolgát, ebben viszont emberi döntések és befolyásolási lehetőségek vannak, amiket nem szabályoznak annyira, mint a csapvíz minőségét. Mert nyilván lehet erre is protokoll, amit követnek, de azért ez nincs egységesítve. A szűrőbetétek sem egyformák, és más-más módon működnek. Az viszont biztos, hogy ha nincsenek a megfelelő időközönként cserélve, akkor több kárt okoznak, mint hasznot. És erre mindig elfelejtenek eléggé figyelmeztetni. Az emberek többsége bekalkulálja a víztisztító árát, a szűrőcserékét viszont nem. Feltételezi, hogy jó minőségű vizet iszik, és mivel ízminőségben nem észlel változást, el is felejti kicseréltetni.

Szóval nehéz kérdés ez, és semmi sem fekete vagy fehér.

2012. febr. 21. 10:26
 12/12 anonim ***** válasza:

Attól függ, mivel szűröd. Ha Espringgel, azt nyugodtan adhatod a babának. Az egyetlen szűrő, amit egészségpénztári támogatásból is meg lehet venni.

Fordított ozmózisos rendszerrel szűrtet nemhogy babának, de felnőttnek, sőt állatnak, növénynek sem adnék. A sima csapvíznél, de még az ásványvíznél is rosszabb.

A Brita kancsó tudtommal kiszűr ezt azt. Nem túl hatékony, de a sima csapvíznél jobb. Olyan köztes megoldás.

2012. febr. 22. 19:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!