Mi a véleményetek arról, hogy fiú gyermek az apja keresztnevét, lány pedig az anyja keresztnevét kapja?
A név arra van hogy megkülönböztessen ha egy családban mindenkit ugyan úgy hívnak szerintem ésszerűtlen ( elég lenne számozni ) áhhh
Adja 2.névnek ha a tiszteletről szól.
Nekem sem tetszik ez a hagyomány.
Mi úgy választottunk nevet a gyermekinknek, hogy se a családban, se az ismeretségi körünkben ne legyen olyan nevű emberke. Én azt gondolom, a név olyan valami, ami megkülönböztet minket másoktól.
Szeretem a párom és az én nevemet is, sőt a családban is sok név tetszett, de úgy voltunk vele, hogy azokat direkt kizártuk a gyerekünk névválasztásánál. Egyrészt hadd legyen a gyereknek saját neve, ne máshoz viszonyítsák, mikor még meg sem született. Aztán ezzel, remélem, kizártuk legalább az ez irányú beceneveket oda-vissza (kicsi-nagy, öreg és hasonlók) és bármilyen lehetséges "hatalmi" versengést, belehallást is érzékenyebb érintett felek részéről.
Azzal egyébként nincs bajom, ha valaki tiszteletből, szeretetből és közös megegyezéssel adja a másik nevét a gyerekének vagy csak mert tetszik vagy nincs jobb ötlete, de az már visszás nekem, ha ugyanezt valaki elvárja, mert "így szokás" - az olyan kisajátítás-ízű.
Én ezt nem tartom igazán jónak (bár második keresztnévnek nyugodtan lehet adni, ezt szép gesztusnak tartom ha mindkét szülőnek tetszenek a saját keresztneveik), nálunk öcsémet apum után nevezték el, és hosszú évekig bármelyiknek szólt anyu, mind a ketten szaladtak...
Mi kislányunknak nem adtuk az én nevem, de ha lesz fiunk is akkor Ő a második keresztnevét apukája után fogja kapni (ha mégegy kislányunk lesz akkor Ő sem fogja megkapni az én nevem- pedig a nevemmel nincs gondom egyszerűen nekem zavaró lenne ha ugyanúgy hívnának minket).
apa nevéhez általában maga az apa ragaszkodik, amennyiben így van, erősebbnek fogja érezni a kötődést (kiskori magát látja benne és megpróbál a kiskori magának mindent megadni).
Ha a férjemnek ez lenne minden vágya, adnám az ő nevét, ha találnánk más megoldást, akkor inkább a mást választanám. Kislánynévben nem is gondolkodnék a sajátomban.
Egyébként semmi gondom azzal, ha valaki így választ nevet, én másképp csináltam.
Őszintén? Szerintem ózsdi és semmi értelme. Azért van a vezetéknév,hogy lássák,egy család vagyunk. Amúgy meg csak kényelmetlenséget okoz,ráadásul a kisebbet mindig becézni fogják. Pl. Ildi az édesanya,a kislányt nagy valószínűséggel Ildikének vagy valami hasonlónak fogják nevezni és ez úgy ráragad,hogy felnőttkorában is így marad. ...
Ja, és harmadrészt meg minden ember külön egyéniség megérdemlik,hogy a nevük is ezt tükrözze, nem pedig mintha valakinek a kicsinyített mása lenne...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!