Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Vesemedencegyulladása volt e...

Vesemedencegyulladása volt e már a babáitoknak, mennyire aggódjak?

Figyelt kérdés

Kislányom napok óta furcsán viselkedik,vasárnap este sugárban hányt egyet,aznap éjjel már nyugtalan volt éjszaka,hétfőn hajnalra popsiban 38,3 volt a hőmérséklete.

Olyan buta voltam,hogy hittem anyukámnak,hogy éppen jön a foga a kislányomnak,nem kell mindjárt orvoshoz szaladgálni.

A hője magától rendeződött,lázcsillapítót nélkül láztalanná vált,de a hétfő éjszakát is átsírta,adtam neki fájdalomcsillapítót.

Kedd éjszaka már igen keservesen sírt és hajnalra 40,0 fokos volt a hője popsiban mérve.

Ma a háziorvos megnézte a vizeletét (Betadinos oldattal kellett lemosnom és zacskót ragasztani) tele van gennyel.

A lázát folyamatosan próbálom levinni ,de popsiban mérve 39,1 alá nem sikerült vinnem egész nap.

A háziorvos azt mondta,hogy ha éjszaka nem tudom levinni a lázát,vagy az antibiotikumot nem tudom beadni neki,akkor vigyem be a gyermekklinikára,hogy vénásan adják neki az antibiotikumot és adjanak neki infuziót.

Félek az éjszakától,annyira nehezen tudom én eldönteni,hogy hol van a határ amikor be kell vinnem a kislányomat a klinikára...

2012. febr. 15. 19:53
 1/7 anonim ***** válasza:
Isten őrizz, hogy ijesztegesselek, de a bátyám 8 évesen kapott vesemedence-gyulladást, a vége az lett, hogy kivették a veséjét. De ez 30 éve volt, biztos sokkal többféle gyógyszer van már, viszont én hajnalban megmérném a lázát, és ha nem ment le, irány a kórház.
2012. febr. 15. 20:42
 2/7 anonim ***** válasza:
Az én lányomnak 8 hónapos korában volt. Már szinte kába volt a láztól, persze hétvége volt. Nekem ügyeletes doki mondta, hogy fogzás. Hétfőn házorvos írányitott kórházba. Egy hétig reggel, este szuri aztán haza engedték. Mostmár 15 éves és azóta nem volt se vesemedence és más vesével kapcsolatos betegsége. Pedig első nap a kórházban azt mpndták,min. egy hónap lesz a kórház és hosszadalmas a gyógyulás. Rengeteg folyadékot próbálj adni neki és ha már nem hánya ki sok-sok vitamin ezt gyümikre értem.
2012. febr. 16. 10:51
 3/7 anonim ***** válasza:
Első vagyok. Hogy van a pici?
2012. febr. 16. 13:47
 4/7 anonim ***** válasza:

Szia! Végülis bementetek a kórházba? Amúgy az első fertőzést érdemesebb kikezelni vénás antibiotikummal, gondolom már nem csecsemő (azt nem írtad, mennyi idős) a lányod, azért nem küldött rögtön kórházba a doki, és úgy gondolta, hogy elég a szájon át adott antibiotikum.

Azért nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, a vesét csak akkor kell kivenni, ha a fertőzés végleg tönkreteszi, ez nagyon ritka megfelelő kezelés mellett, főleg ha nincs semmi egyéb fejlődési rendellenesség, és akkor is általában csak többszöri fertőzés után alakul ki.

Hogy a kérdésre is válaszoljak: Igen, az én fiamnak volt vesemedencegyulladása 7 hetesen, 1 hétig voltunk kórházban vénásan kapta az antibiotikumot, aztán még egy hétig a Cedax Babyt. Utána megint rögtön beteg lett, de többszöri vizeletleoltás után kapott csak megint antibiotikumot, akkor 10 napig szedett Aktil Duot, aztán megint rögtön beteg lett (itt nem lázra vagy egyébre kell gondolni, csak pozitiv vizeletleletre, büdös pisire, bukásokra), aztán gyermeknefrológiára küldtek, ott Unasynt kapott, 1 hétig szedte, utána meggyógyult (a natív vizeleteti negatívak voltak, a tenyésztés nem). Tegnapelőtt megint nagyon büdös lett a pisije, tegnap vittem vizeletet a laborba, pozitiv lett (sok fvs, vér, fehérje, baktérium). Láza nincs, pedig oltást is kapott 2 napja kapott(ami szerinem az orvos felelőtlensége betegség alatt beoltani, csak már nagyon elvolt maradva). Ma voltunk vérvételen, és vettek le pisit tenyésztésre, most arra várok hogy anyám meghozza az eredményt, aztán felhívom az orvost.

Mi voltunk amúgy UH-on is (3x: negatívak), ill. izotópos vesevizsgálaton: bal vese kissé csökkentebb működésű. VUR kizárására még nem került sor, de most már lehet hogy elgondolkodik rajta az orvos. Hétfőn lesz a fiam 7 hónapos.

Nektek kitartást, és hogy reménykedhess: Nem valószínű hogy többször előforduljon a fertőzés, hacsak nincs hajlamosító tényező, ez a mostani fertőzés pedig nagy valószínűséggel nyom nélkül lezajlik, legalább is ezt kívánom nektek. Jobbulást

2012. febr. 16. 14:28
 5/7 anonim ***** válasza:
Azt lehagytam, hogy csak az első fertőzésnél volt magas láza a fiamnak, de neki használt a lázcsillapító, így csak egy napig volt lázas
2012. febr. 16. 14:30
 6/7 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Bent tartottak bennünket csütörtökön,az ultrahang is mutatta a jobb vesénél a gyulladást.

Nem akarok hazudni,de kb 30 X bökték meg a kezét,lábát,fejét stb... vénát mégsem sikerült találni rajta,mert azonnal szétmentek a szúrást követően,vért tudtak venni,de kanült bekötni nem.

Vénás antibiotikum szóba nem jöhetett ezek után.

A kórházban sem enni,sem inni nem akart,de a tegnap éjszakát végigaludta már (vasárnap,hétfő,kedd,szerda,csütörtök éjszaka végig ordított,még egy erős nyugtatót is adtak neki a kórházban csütörtök éjszaka ,mert magán kívűl ordított,hogy "Fáááájjj-fááájjj-jaaajjj-jaaajjj" Másfél éves alig tudott beszélni mikor bementünk a kórházba,de mikor már sokadszorra vénát kerestek rajta,lefogták még azt is kiabálta a nővéreknek,hogy "Engedj el!!! ".

Mivel vénásan úgysem tudnának adni antibiotikumot és a reggeli popsiban mért hőmérséklet 38,4 volt(levonva 37,9) ezért hazaengedtek bennünket (tegnap is a legmagasabb hőmérséklet popsiban mérve csak 38,6 volt),talán itthon jobban eszik-iszik,már amikor viszem felé a teát ordít,hogy "neem-neem!"

Hétfőn kell visszamenni vizsgálatra,remélem már nem kell ismét ott maradnunk...hú nagyon nehéz napok voltak,remélem hamar helyrejön.

Most mire számítsak,lehet,hogy teljesen helyrejön jövő hétre,vagy még ezek után szükséges lesz antibiotikum egy ideig,kell utánna majd kontrollra járni a veséjével,vagy teljesen helyrejöhet ?

2012. febr. 18. 15:12
 7/7 anonim ***** válasza:

Nagyon sajnálom, amin végig kellett mennetek. Az én fiam 7 hetesen jól viselte a kórházat, persze ő is sírt a branül bekötésnél, meg a gyógszerbeadásnál is (pedig állítólag az nem fáj, ha a branülbe adják) napi kétszer. Egyszer ráadásul cserélni is kellett a branült, mert már nem működött. De őt 7 hetesen még nem zavarta a környezetváltozás, ugyanúgy aludt, mint otthon, éjszaka sem ébredt fel. És a vizitnél is mindig mosolygott és gőgicsélt a doktornőnek. Azért egy 1,5 évessel teljesen más, főleg, ha ennyit kínozták, csak azt nem értem, hogy miért próbálták ilyen sokszor.

Remélem azért a gyógyszert bele lehetett neki adni szájon át. Amít írtam, hogy jobb vénásan kikezelni (ezt a háziorvosom, mondta, akinek amúgy a mániája a húgyúti fertőzés, mindenkit rögtön vizeletvizsgálatra küld, akinél vmi gond van) az csecsemőkre vonatkozik,főleg a még nagyon picikre, akik sűrűn buknak, nem tudni ténylegesen mennyi szívódik fel belőle, mert még az emésztésük se tökéletes. A lányod már nagyobb, tehát ha sikerül beadni neki rendesen a gyógyszert szájon át, akkor rendbe fog jönni. Szerintem 2 hétig mindenképp jó lenne az antibiotikumot szedni, de ezt majd az orvos eldönti. Ha befejeztétek a kúrát, akkor pár nappal később kell egy vizeletvizsgálat, hogy minden rendben van-e. Addig amíg szedi a gyógyszert semmi értelme a vizeletvizsgálatnak, mert negatív lesz.

Ha valami más gond lenne a háttérben (hajlamosító tényező), akkor már sokkal korábban megbetegedett volna. Maga a fertőzés valószínüleg felszálló fertőzésből lett, tehát a székletben jelenlévő baci (ált. E-coli) feljutott a hólyagba, onnan pedig a vesébe. Ez lányoknál gyakoribb, mert rövidebb a húgycső, amúgy is pelenkás még. És elég egy megfázás, vagy fogzás, hogy kicsit gyengébb immunrendszer mellett kialakuljon a fertőzés.

Tehát ebből kiindulva nem valószínű hogy többször is előforduljon a fertőzés, legalábbis ebben kell reménykedni.

Viszont sajnos előfordul néha, hogy már az első fertőzéskor hegesedés alakul ki a vesében (de mondom ez ritka, inkább sorozatos fertőzések után lesz ilyen), ami változó fokú lehet, de ez ilyenkor hajlamosíthat újabb fertőzésre. Írtam korábban, hogy fiamnál a bal veséje csökkentebb működésű, ez nagy valószínűséggel az első fertőzéstől lett. De a nefrológus azt mondta, hogy nem vészes. Nekünk közben meglett a vérvétel eredménye és mivel a CRP nulla, így nem kap antibiotikumot, mert nem a vesében van a gyulladás hanem lejjebb és már 7 hónapos létére így is rengeteg antibiotikumot megevett már. Most nézegetjük a vizeletét, mert úgy néz ki javul, egész nap tömöm bele a vizet, hogy mossa ki a bacikat, és ne érje el veséjét. Hétfőn is viszek le vizeletet a laborba. És most már szinte biztos, hogy csinálnak hólyagfeltöltést a VUR kizárására.

Nektek valószínűleg kell majd még néhány vizeletvizsgálat, ha már meggyógyultatok, de ha negatívak lesznek, akkor nem küld semmilyen vizsgálatra, vagy nefrológiára az orvos szerintem(Azt, hogy maradt-e vissza hegesedés a veséjében csak izotopos vizsgálattal tudják megállapítani, de oda csak indokolt esetben küldenek és csak nefrológus küldhet oda, háziorvos nem.). Arra csak akkor van szükség, ha többször visszatér a fertőzés. UH-ra mondjuk lehet hogy elküld majd, ha most tágulatot láttak nála, hogy az visszahúzódik-e.

Mivel ő már elmúlt egy éves, kaphat tőzegáfonyakivonatot (pl:walurinal szirup) ha mégis visszatérne a fertőzés.

2012. febr. 18. 17:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!